Știam deja din testele care au apărut înaintea evenimentului Apple că noile sale computere bazate pe procesorul M1 din gama Apple Silicon urma să fie foarte puternic. Totuși, nu se așteptam la un spor de performanță atât de mare. Conform primului test în care este menționat clar modelul laptop-ului MacBook Air, noul procesor Apple M1 nu doar că este de trei ori mai puternic decât cel de pe MacBook Air-ul din primăvară, ci este mai puternic și decât MacBook Pro-ul de 16” realizat special pentru editare video și alte funcții avansate.
Testul GeekBench are în baza sa de date deja listat un test cu un computer numit „MacBookAir10,1” care obține scoruri impresionante în testele single și multi-core. Nu doar că atinge un scor de 1.687 în aplicații care folosesc un singur nucleu, dar în aplicațiile care pot beneficia de toate cele patru nuclee rapide, procesorul atinge 7.433 puncte.
Asta înseamnă că puterea de procesare în tipul de activități pe care le testează GeekBench întrece cam toate laptop-urile Apple de până acum, indiferent de preț. În același timp, întrece multe computere desktop de la Apple, precum Mac Pro-ul din 2013 și se apropie foarte mult de performanța Mac Pro-ului de bază din 2019, sau iMac-urilor recente.
În comparație, un MacBook Pro de 16” lansat în toamna anului trecut, echipat cu procesorul Intel Core i9-9980HK, atinge un scor multi-core de 6.870. În Single-Core însă, acesta depășește chiar și modele iMac lansate astă-vară, cu procesoare Intel Core i9-10910, răcite cu aer.
Nu de alta, dar vorbim despre MacBook Air, aici, un computer ultraportabil cu greutate puțin peste 1kg, care beneficiază de un sistem de răcire pasiv și care are un consum de 10-15W pentru procesor în full-load.
Acestea sunt însă doar teste sintetice. Rămâne de văzut cât de puternic este acest model săptămâna viitoare, când ajunge pe rafturile magazinelor, urmând să fie testat pe îndelete de utilizatori. Pre-instalat pe MacBook Air, MacBook Pro de 13” și Mac Mini, toate modele cu Apple M1, va fi noul sistem de operare macOS Big Sur, care permite inclusiv rularea aplicațiilor x86 pe noile procesoare bazate pe arhitectura ARM.
sursa: GeekBench