Altele
Si VGN-TZ11, la fel ca modele mai mari specializate pe multimedia, reda (de pe CD/DVD) fisiere audio/video fara pornirea sistemului de operare, in scopul conservarii bateriei cand nu mai ai chef decat de privit un film, ascultat un album.
Laptopul in varianta primita spre testare (nu bag mana in foc ca cel din magazine se conformeaza) este unul dintre extrem de putinele produse pe care mai putem admira faimosul „Made in Japan". Mufele de casti si microfon extern plasate unde trebuie – pe muchia frontala. Pe aceeasi muchie se lungesc si sloturile card reader-ului, cateva leduri, butoane foarte mici (dar si foarte distantate intre ele) pentru play/pauza/stop, unul de „eject" pentru unitatea optica.
Plusuri
[+] Nu-ti dai seama ca-l porti dupa tine, autonomia ajunge la 4 ore si jumatate, este mai mic decat o coala A4.
[+] Pentru chat si conferinte pe Internet ai webcam si microfon integrate.
[+] Pentru o usoara autentificare pe site-uri, conturi de mail, computer etc. ai senzor de amprente. Iar afara, ecranul se vede perfect, chiar daca te bate soarele in cap.
[+] Unitate optica incorporata.
Minusuri
[-] Nu prea am descoperit, poate ca m-a speriat putin felul in care se ondula ecranul (unii spun ca e de bun augur elasticitatea asta; rezista mai bine la impact).
[-] Doar doua porturi USB.
[-] Fara modul (3G, EDGE etc.) de conectare la Internet prin operatori de telefonie.
Verdict
O buna alegere pentru calatorii, fie in strainatate, fie cele pe distante mai scurte gen birou-acasa, daca nu te poti detasa nicicum de laptop.
Procesor: Intel Core Duo U7500 (1,06GHz) / memorie: 2GB RAM, 100GB HDD / video: Intel GMA950 / ecran: TFT, 11,1 inci, WXGA (1.366×768) / unitate optica: DVD RW / card reader: SD/MS Pro / conectivitati: Wi-Fi, Bluetooth, LAN, modem / porturi: 2xUSB 2.0, audio in/out, ExpressCard, VGA / sistem de operare: Windows Vista Business / greutate: 1,2 kg
8.500 lei; Sony Center, Flamingo
Sony a descoperit un excelent medicament pentru pretentiosii intr-ale mobilitatii. Tratamentul se numeste „Vaio TZ" – noua serie de notebook-uri de business extrem de subtiri, de performante, de usoare si sexy, pe care nu ai voie sa le uiti din schema cand iti cauti un ultraportabil.
Brand: Sony Vaio
Echipament: notebook ultraportabil
La prima vedere
Al naibii de subtire, al naibii de usor, il poti tine intr-o palma si sa-l butonezi cu cealalta. Desi ecranul de 11 inci este, logic, cu doar 2,5 cm mai mic in diagonala decat unul de 12,1 inci (standard pentru majoritatea notebook-urilor de business), diferenta de perimetru se vede de la o posta. Tastatura seamana cu aceea eleganta de la Apple MacBook Pro; spun unii care n-au pipait-o ca ar fi prea low size… Contrazic: butoanele sunt bine distantate, asadar, nu prea dai pe langa. Interesant, TZ11 are butonul de pornire plasat pe muchia dreapta pe axa de rotatie a ecranului; se lumineaza in verde in timpul functionarii. Arata bine, insa nu-s adeptul acestei abordari de frica eventualelor porniri/opriri accidentale in geanta/rucsac. In partea opusa se introduce conectorul de alimentare. Cool: butoane de multimedia (play/pauza/stop) pe muchia frontala.
Hardware si performante
De la un atat de mic ultraportabil nu ma asteptam la unitate optica. Abia dupa o vreme am constatat ca are. Beton! Intel Core 2 Duo Ultra Low Voltage 7500: TZ11 este primul model de la Sony in care s-a infiltrat acest nou si puternic procesor de consum redus. Aplicatiile, interfata Aero, se misca absolut decent, dar nu mi se pare normal sa astept un minut si jumatate sa se incarce sistemul de operare dupa pornirea portabilului (in cele doua minute cat astept la restaurant pe cineva si vreau sa citesc mail-ul). Superecran: consuma putin si are o foarte buna luminozitate, fiind iluminat cu led-uri (nu cu tub de neon); culori extrem de vii, rezolutie mare.
Business
Cand spui business, nu te gandesti atat la puterea unui computer cat la portabilitate, securitate si comunicatii. TZ11 are protectie pe hard disk, parcheaza automat capul de citire/ scriere al HDD-ului daca in timpul functionarii te apuci sa joci ping pong cu laptopul. Senzorul de amprente este integrat, asa ca am scapat de secundele consumate cu introducerea parolelor si stresul ca se uita cineva la ce tastez. Te asteapta Wi-Fi si Bluetooth cu instrumente de configurare usoara si imediata (soft special pentru Vaio), iar ascunse pe sub un capac se afla mufe pentru cablul LAN si de modem dial-up. TZ11 ar fi fost perfect daca venea si cu modul de conectare la retele de telefonie mobila pentru Internet 3G, EDGE sau HSDPA. Webcam de buna calitate si microfon, incorporate.
Autonomie
In conditiile in care luminozitatea o dai pe la 50% – arhisuficient in incaperi -, folosesti aplicatii office, navighezi pe net, mai vorbesti cu lumea pe messenger si asculti o muzica, bateria a demonstrat ca nu-si da prea repede duhul. 4 – 4 ore si jumatate inseamna destul de mult, in cazul unui notebook cu Vista. Incarcarea dureaza mai bine de 2 ore.