Deşi testez gadgeturi de mai bine de doi ani, recunosc că până acum o săptămână m-am ferit de laptopurile mari, de tip desktop replacement. Creierul meu era bântuit de o fixaţie pe care pur şi simplu nu puteam să o înlătur: ori este calculator portabil, ori desktop. De ce mi-aş dori un monstru de notebook, când la drum preferatele mele sunt ultra-portabilele, iar acasă bătrânul meu sistem îşi face treaba cu brio şi, poate cel mai important, este disponibil la upgrade-uri de fiecare dată când eu consider că tehnologia din exterior îl asfixiază. Ei bine, după ce mi-am luat inima în dinţi şi la braţ notebook-ul Sony Vaio AW, ideea fixă de care vă spuneam s-a dezintegrat precum Agent Smith pus în faţa inevitabilului.
Aspect şi construcţie
Întotdeauna, la prima impresie, am apreciat un produs după calitatea construcţiei şi design. Exact ca atunci când observi o superbă reprezentantă a sexului frumos pe stradă. Eşti vrăjit de fizicul ei, iar de ceea ce e capabilă afli abia mai târziu (sau niciodată). În cazul de faţă, Sony Vaio AW a fost pentru mine, metaforic vorbind, întruchiparea unei femei sexy şi inteligente, de care nu te poţi decât îndrăgosti. Arată fascinant la exterior, iar în carcasă ascunde componente de top, capabile să facă faţă oricărui joc şi oricărui tip de aplicaţie existente în momentul de faţă.
Până să ajung să-i descopăr tainele interioare, mi-am rezervat câteva minute pentru a-l privi admirativ. Deşi nu este deloc micuţ, Vaio AW e atât de bine proporţionat încât orice alt notebook concurent aşezat lângă el pare fabricat cu o tehnologie ce datează din preistorie. Nu prezintă suprafeţe lucioase (glossy) şi asta îmi place enorm. Pe un asemenea notebook doar cei de la criminalistică ar descoperi amprente. Odată deschis, rămâi impresionat de uriaşul display cu diagonală de 18.4 inch, dar şi de tastatura QWERTY excelent spaţiată şi secondată de Numpad. Tastatura a fost practic elementul care m-a legat strâns de notebook.
Când am scris prima ştire pe ea, am realizat că vechea “claviatură” de duzină pe care îmi redactam textele de obicei este un periferic uzat fizic şi moral. În urmă cu câteva zile era ceva atât de normal pentru mine, atât de ridicol pentru alţii. Atât de util pentru mine, atât de incomod pentru alţii. Acum nu pot spune decît: atât de trist pentru noi toţi. Cât de nostalgic. Mai bine să revenim la timpul prezent. Acum nu vreau să încep să compun vreun elogiu pentru tastatura notebook-ului Sony Vaio AV. Mă rezum doar la a spune că îţi creşte cu siguranţă randamentul. Restul e… plăcere. Deasupra ei se află amplasate o serie de taste multimedia sensibile la atingere şi scanerul de amprente, iar mai sus, difuzoarele.
Touchpad-ul se numără printre puţinele elemente pentru care am obiecţii. Dimensiunile mici şi simplitatea sa m-au făcut să renunţ imediat la el în favoarea unui mouse. Sincer, mă aşteptam la un pad multitouch generos ca mărime.
Încă un mic inconvenient este dat de poziţionarea a două dintre cele trei porturi USB, undeva jos pe latura din dreapta a computerului. Introducerea unui stick de memorie sau a unui receiver pe acele porturi îţi creează disconfort dacă utilizezi mouse-ul cu mâna dreaptă – trebuie să-ţi depărtezi braţul mai mult. Ce-i drept, depinde mult de cum obişnuieşte fiecare să manevreze mouse-ul. Eu îl ţin de obicei într-un perimetru foarte apropiat de notebook şi în acest caz degetul îmi vine chiar peste stick-ul conectat pe USB.
Cred că am vorbit destul despre construcţie şi înfăţişare, aşa încât a sosit vremea să trecem la motoarele propulsoare din interiorul gigantului de 18.4 inch. Mă voi referi exact la configuraţia modelului sosit la teste.
Specificaţii
CPU Intel Core 2 Duo T9400 (45 nm), 2.53 GHz, FSB 1066 Mhz;
Chipset Mobile Intel PM45 Express;
RAM 4 GB DDR2, 800 Mhz;
Display de 18.4 inch, 1920 x 1080 pixeli (Full-HD), tehnologie X-Black Dual Lamp;
Video NVIDIA GeForce 9600M GT, 512 MB DDR3;
HDD 2 X 320 GB Fujitsu, 5400 rpm, NCQ, 8 MB Cache;
Unitate optică Blu-ray Pioneer;
Sunet Realtek High Definition Audio;
Interfeţe 3 X USB 2.0, Firewire, LAN, VGA, HDMI, cititor de carduri;
Conectivitate Wi-Fi 802.11a/b/g/Draft n, Bluetooth 2.1 + EDR;
Altele: FingerPrint Sensor, Webcam de 1.3 MP Motion Eye, PC Card Slot;
Baterie Li-Ion VGP-BPS13A/B;
Autonomie până la 1,5 ore;
Dimensiuni 43,7 x 28,9 x 3,69-3,97 cm;
Greutate 3,95 Kg (cu baterie).
Performanţe
Caracteristicile menţionate mai sus cântăresc greu şi nu ne putem aştepta decât la rezultate pe măsură. Practic, la ora aceasta, pe Sony Vaio AW merg rulate ultimele titluri de jocuri la rezoluţie mare şi cu detalii medii. Am încercat Fallout 3 la rezoluţia maximă permisă de joc (1680 x 1050 pixeli) cu setări high, antialiasing 4x şi anisotropic filtering asemenea. Măsurate cu FRAPS, numărul de cadre pe secundă a fost 26,6 (mediu), 20 (minim) şi 31 (maxim). Iată şi o listă cu scorurile marcate de Sony Vaio AW în câteva teste populare:
3Dmark 2006: 5200 de puncte;
Windows Vista Experience Index: 5.3 (dat de rata de transfer a HDD-ului); celelalte valori 5.4 CPU, 5.9 RAM, 5.9 Graphics, 5.5 3D Gaming;
Gradul de încărcare al procesorului: 50% – film Full-HD 1080p ; 38% – film HD 720p;
Autonomie: 1:30 (mediu Office, mod Power Saver), 60 minute redare video HD 720p de pe HDD, Wi-Fi dezactivat;
HDD Index citire (Sisoft Sandra 2009): 49.63 MB/s;
Arhivare (folder i386, 572 MB, aprox. 6000 fisiere): 4 minute şi 42 de secunde.
Concluzie: Celor care doresc să dea jos de pe birou clasicul PC şi să utilizeze o soluţie desktop replacement, le recomand cu căldură laptopul Sony Vaio AW. În ceea ce priveşte designul, construcţia şi performanţele pot spune că se apropie de ideal. Chipset-ul grafic, deşi nu este de ultimă generaţie, face faţă cu brio în jocuri, iar touchpad-ul relativ modest este irelevant când vorbim de laptopuri care înlocuiesc sistemul desktop. Mai mult ca sigur, majoritatea zdrobitoare a utilizatorilor va folosi mouse-ul. Cât despre puterea de procesare, ai garanţia performanţei date de un Core 2 Duo T9400, unul dintre cele mai capabile CPU-uri la ora actuală.
Plusuri şi minusuri
[+] Ecran de 18,4 inch “sclipitor”;
[+] Tastatură excelentă;
[+] Configuraţie puternică şi performanţe pe măsură;
[+] Unitate optică Blu-ray;
[-] Touchpad destul de mic, fără multitouch;
[-] Amplasare a port-urilor USB ce poate crea disconfort utilizatorului, când pe ele sunt conectate stick-uri sau receivere;
[-] Preţ justificat pentru ceea ce oferă (7500 RON), dar pentru prea puţini accesibil (cel puţin în România).