Linia de portabile Vaio S de la Sony este una binecunoscută, aceasta fiind destinată utilizatorilor din mediul business care doresc un laptop subţire, uşor şi puternic însă nu sunt dispuşi să plătească pentru un model de vârf costisitor din gama Vaio Z. Modelul SVS1512X9EB este unul dintre cei mai noi membri al familiei Vaio S, acesta făcând parte din valul de produse actualizate la finele toamnei trecute odată cu lansarea sistemului de operare Windows 8.
Greutatea şi dimensiunile sunt două din avantajele pe care Sony le subliniază şi, chiar dacă valul de Ultrabook-uri din 2012 ne-a ridicat standardele, noul Vaio S rămâne impresionant. Având o greutate de 2 kilograme şi o grosime de 2,4 centimetri, acesta este un laptop de 15,5” uşor şi subţire care poate fi o opţiune foarte interesantă pentru cei care călătoresc mult şi nu doresc să se lupta cu un portabil prea greu înghesuit în geantă.
Ca mai toate modelele business, Vaio S are un aspect foarte sobru. Fabricată integral din magneziu, carcasa este subţire, elastică şi bine construită, singurul aspect neplăcut fiind îmbinarea nu tocmai perfectă a capacului inferior care oferă acces la baterie, memorie RAM, HDD şi adaptorul wireless.
Capacul ecranului este subţire şi suficient de bine rigidizat pentru un element constructiv cu o suprafaţă atât de amplă. Suprafaţa exterioară a acestuia are o rugozitate mare, foarte plăcută la pipăit, în timp ce partea interioară este netedă şi lucioasă. Un aspect interesant este modul constructiv al balamalei, aceasta întinzându-se pe ceva mai mult de jumătate din lăţimea ecranului şi fiind foarte bine ascunsă sub marginea carcasei. Capacul nu are un sistem de blocare, însă jocul balamalei în poziţia închisă este neglijabil.
Carcasa este fabricată după aceleaşi principii, partea exterioară cu margine curbată fiind rugoasă iar partea interioară, unde găsim tastatura şi touchpad-ul de mari dimensiuni, fiind netedă şi lucioasă. Dacă acest ultim detaliu nu este problematic în cazul ecranului, suprafaţa amplă din jurul tastaturii va reţine foarte uşor toate amprentele, din fericire acestea putând fi curăţate la fel de repede.
Pe lângă capacul pentru acces, partea dorsală a carcasei mai oferă două capace detaşabile din cauciuc care ascund conectorii pentru Docking Station şi pentru eventuala baterie auxiliară externă, un accesoriu care se mulează pe partea inferioară a carcasei. Tot aici se găseşte şi un capac culisant sub care se ascunde slotul SIM al modemului 3G.
Toate butoanele sunt amplasate pe rama superioară a tastaturii, aici intrând butonul de comutare între profilurile de putere şi adaptoarele grafice, butonul de extragere a discurilor din unitatea DVD Slot-in, butonul VAIO care deschide centrul de control software, butonul pentru browser şi VAIO Care. Deoarece spaţiul ramei posterioare a fost pierdut din cauza balamalei ecranului, Sony a înghesuit toţi conectorii, cu excepţia celor audio, pe latura stângă. Sloturile USB sunt amplasate către spate, cablurile neîncurcând mâna dreaptă, însă conectarea în aceeaşi zonă a cablurilor Ethernet, HDMI sau VGA ar putea incomoda în anumite situaţii.
Fiind un laptop business, Sony nu s-a zgârcit cu dotările iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Pe lângă modemul Huawei EM680 care oferă suport HSPA+ penta-band şi rate de transfer de 14,4 Mbps, Vaio S mai oferă trei porturi USB, dintre care două de tip 3.0 şi unul cu opţiunea de alimentare permanentă , o ieşire video HDMI, una VGA pentru cei care mai folosesc monitoare sau proiectoare mai vechi, adaptor de reţea Gigabit Ethernet şi un adaptor de reţea Intel Centrino Advanced-N 6235 802.11 a/b/g/n cu suport WiDi.
Utilizatorii care doresc confort şi calitate vor fi încântaţi de ecranul oferit de Vaio S. Acesta foloseşte un panou IPS şi rezoluţie Full HD, care oferă un nivel profund de negru, contrast puternic şi o iluminare LED foarte puternică, care devine mai mult decât suficientă încă de la un reglaj de 50 de procente. Fiind vorba de un laptop business, Sony nu a uitat să folosească un strat de protecţie mat, care are şi o rigiditate suficient de mare pentru a atenua rapid valurile provocate de o apăsare accidentală.
Modelele anterioare din gama Vaio S au avut anumite probleme cu acurateţea culorilor, nuanţele de roşu având o puternică tentă portocalie. Este îmbucurător că Sony a rezolvat această problemă, panoul folosit oferind culori intense şi frumoase.
Cei care intenţionează să folosească Vaio S ca sistem multimedia vor fi în schimb dezamăgiţi de prestaţia audio. Perechea de difuzoare de mici dimensiuni oferă un sunet vâjâit şi slab, fără fidelitate şi lipsit de orice urmă de frecvenţe joase, iar procesările suplimentare xLoud şi Dolby Home Theater nu prea pot salva nimic. Fiind un laptop business, era de aşteptat ca atenţia producătorului să se îndrepte către alte aspecte, dar faptul este totuşi regretabil.
Amplasată într-o adâncitură de aproximativ 3 milimetri, suprafaţa din jurul touchpad-ului devenind astfel un util wristpad, tastatura Vaio S foloseşte un design cu 103 taste, oferind împătimiţilor Excel-ului şi un Numpad. Aşezarea este una standard, remarcându-se totuşi tastele direcţionale care nu sunt înghesuite laolaltă cu rândul inferior al celorlalte taste.
Tastele au o lăţime de 15 mm iar distanţa de 4 mm dintre acestea este generoasă, limitând astfel apăsările accidentale chiar şi în cazul celor cu mâini mari. Mecanismul de tip scissors al acestora are o cursă elastică şi tăcută de aproape 2 mm, tastele oprindu-se deasupra suprafeţei protectoare de la bază. Ranforsarea tastaturii este bună, aceasta flexând uşor cu circa un milimetru doar în câteva zone, iar iluminarea tastelor oferă atât evidenţierea caracterelor cât şi o discretă iluminare omnidirecţională la baza tastelor.
Având 119 x 68 milimetri, touchpad-ul oferă o suprafaţă generoasă cu fricţiune redusă şi buton mascat. Comportamentul suprafeţei tactile este foarte bun, butonul fiind însă puţin cam moale, ceea ce se va solda uneori cu apăsări accidental. Suportul multitouch oferă multe posibilităţi de control, cum ar fi zoom, scroll, rotire sau delimitarea zonei tactile în funcţie de care o apăsare va fi interpretată ca un click dreapta sau stânga, precum şi Edge Touch, care oferă un control pentru Modern UI similar celui oferit de un ecran touchscreen, adica prin atingerea marginilor zonei tactile.
Aşa cum am mai păţit şi în cazul altor produse similare de la Synaptics, numărul acestor acţiuni este însă cam mare iar activarea lor din întâmplare va fi o greşeală relativ frecventă, ceea ce va implica o muncă suplimentară de blocare a unor acţiuni de care n-aveţi nevoie şi ajustarea celorlalte.
Aşa cum ne-am fi aşteptat de la un laptop business, platforma hardware este una solidă. Procesorul dual-core cu Hyper Threading Intel Core i5-3210M este o opţiune rapidă iar hard-disk-ul, chiar dacă nu este ajutat de o memorie NAND cache cum ne-am fi dorit, este rapid. Cei dornici de performanţe maxime pot alege alte subversiuni ale acestui model, care oferă şi stocare SSD sau procesoare Core i7.
PCMark Vantage (Memories/Gaming/HDD): 4961 / 4999 / 3540
PCMark 7 Basic: 2906
3DMark11 Performance: P1351
Cinebench R11.5 (OpenGL/CPU): 31,21 / 2,61 fps
AIDA64 Cache & Memory (read/write/latency): 12043 MB/s / 11988 MB/s / 517,1 ns
HD Tune (min/max/average/burst): 33,8 / 119,9 / 91,3 /100,1 MB/s
WinRAR 4.2: 3396 KB/s
SuperPI 1.5 XE: 13,235 sec
Start Windows (complet/sleep): 32/3 secunde
Deşi nu este un sistem dedicat jocurilor, prestaţia nucleului NVIDIA GT640M LE (GK107) este suficient de bună. Dincolo de rezultatele sintetice, produse gurmande mai recente precum Crysis 2 permit rularea confortabilă pe setările minime/medii în rezoluţia 720p, ocazie cu care se remarcă şi interpolarea bună a ecranului, în timp ce în cazul unor produse mai vechi precum DiRT 3 sau STALKER Call of Pripyat se poate urca chiar în rezoluţia nativă 1080p la un nivel de detalii mai mult decât onorabil.
STALKER Call of Pripyat (day/night/rain/sunshaft): 36,9/35,7/38,9/24,6 fps (medium, 1080p)
DiRT 3: 34.6 fps (high, 1080p)
Metro 2033: 24,5 (medium, DX10, 1080p)
Crysis 2: 27,1 fps (gamer, DX9, 720p)
Ţinând cont de configuraţia hardware şi spaţiul disponibil, Sony s-a descurcat bine când a proiectat sistemul de răcire. Singura fantă de evacuare a aerului se găseşte sub balamaua ecranului, un loc cam îngust şi foarte uşor de obturat accidental dar care permite evacuarea căldurii într-o direcţie care nu va deranja utilizatorul. Căldura degajată din această zonă poate deveni deranjantă dacă ţineţi laptopul în braţe, făcându-se resimţită şi în zona central-superioară a tastaturii, însă acest comportament va fi întâlnit doar în momentul în care veţi utiliza procesorul grafic NVIDIA. După o sesiune de Crysis 2, temperaturile maxime atinse au fost de 70 de grade în cazul chipului grafic şi 78 de grade în cazul procesorului.
Ventilatorul , care este tăcut în timpul unei utilizări office banale, devine sesizabil imediat ce aruncăm sarcini mai consistente pe procesor sau placa grafică, însă tonalitatea lui este suportabilă. Dacă preferaţi răcoarea sistemului în detrimentul zgomotului, puteţi alege din VAIO Center setarea maximă în locul celei medii implicite, aceasta fiind însă zgomotoasă.
Cu o capacitate de 4400 mAh (49Wh), bateria a oferit o autonomie de 3:10 ore pentru redarea video 1080p şi 3:40 pentru cea office (editare text, foto, browsing) , ambele rezultate fiind obţinute pe setarea Stamina şi cu luminozitatea setată la 50%. Rezultatul este modest, dar totodată previzibil dacă ţinem cont de capacitatea bateriei sau consumul ecranului Full HD şi al procesorului, însă de la un portabil business din gama superioară ne-am fi aşteptat la mai mult.
Disponibil pe piaţă la un preţ de circa 5600 lei, Sony Vaio S este o opţiune solidă pentru cei care doresc un laptop puternic. Suficient de subţire şi uşor pentru a satisface pretenţiile cuiva care călătoreşte des, acesta oferă totodată o platformă hardware solidă, un ecran IPS cu filtru mat şi rezoluţie Full HD, o tastatură bună şi o carcasă sobră şi solidă fabricată din aliaj de magneziu.
Hardware puternic
Greutate şi grosime
Ecran IPS mat Full HD
Carcasă aliaj magneziu
Modem 3G
Autonomia putea fi mai bună
Touchpad uneori agasant
Difuzoare slabe
Lipsă cache SSD pentru HDD