Alte componente şi dotări
Printre dotările care au devenit standard la calculatoarele portabile se numără placa de reţea wireless. Cele mai populare standarde de transmisie de date în acest mod sunt 802.11b/g, iar majoritatea routerelor wireless le suportă. Un nou standard, 802.11n, va fi lansat oficial în aproximativ un an, dar producătorii au început să distribuie pe piaţă dispozitive compatibile de mai mult timp. Viteza oferită de 802.11n poate fi în multe cazuri de cel puţin 2 ori mai mare decât cea specifică lui 802.11g. Dacă nu aveţi neapărată nevoie de viteză mare de transfer de date prin reţeaua wireless, puteţi trece peste suportul pentru 802.11n. După standardizarea oficială a protocolului de transfer veţi putea achiziţiona o placă de reţea externă compatibilă care se poate conecta la un port USB.
În cazul în care dispuneţi de un sistem audio 5.1 pe care doriţi să-l conectaţi la laptop, asiguraţi-vă că portabilul dispune de ieşiri audio corespunzătoare. Majoritatea nu oferă decât două jack-uri audio standard de 3.5 mm pentru ieşire şi microfon. Unele modele mai includ şi mufa Line-in, iar cei trei conectori pot fi transformaţi prin aplicaţia plăcii de sunet în ieşiri pentru sistemul 5.1. O altă soluţie oferită de unii producători este mufa digitală S/PDIF, unele sisteme mainstream sau high end fiind dotate cu un astfel de conector.
Cei care vor dori să conecteze laptopul la un alt monitor sau la un LCD TV, trebuie să se asigure că vor avea mufa video compatibilă. Cei mai folosiţi conectori video sunt VGA/D-Sub, DVI şi noul HDMI. Dacă primul se găseşte din ce în ce mai rar la monitoarele noi, cel de-al doilea este cât se poate de actual. Portul HDMI este de obicei oferit de laptop-uri cu placă video separată şi se poate dovedi foarte util atunci când veţi dori vizionarea unul film pe un LCD TV.