Un laptop care a luat foc într-un avion de pasageri a declanșat o evacuare de urgență dramatică în ziua de vineri, 12 iulie. Zborul 2045 al American Airlines se pregătea să zboare de la San Francisco la Miami atunci când cabina a început să se umple cu fum care provenea din spatele avionului, dintr-o geantă pentru laptop.
Cum avionul încă era pe pista de decolare, au existat doar trei răniți minor în graba de a debarca folosind podul aerian și toboganele. Cu toate acestea, un pasager a avut nevoie de tratament suplimentar.
Un comunicat de presă al American Airlines spune că „geanta a fost îndepărtată rapid de către membrii echipajului nostru și toți clienții au părăsit aeronava”. Compania aeriană și-a cerut, de asemenea, scuze pentru neplăcerile cauzate clienților săi și i-a mulțumit personalului pentru gestionarea profesionistă a situației. Într-un videoclip de pe Twitter/X, se poate vedea că situația era extrem de tensionată și destul de terifiantă pentru unii pasageri.
Rapoartele despre incendiul de la American Airlines nu conțin detalii suplimentare acest laptop care a luat foc, cum ar fi modelul acestuia, sau vreo indicație despre motivul pentru care ar putea să se aprindă spontan.
Regulamentele actuale ale companiei aeriene stipulează că laptopurile ar trebui să fie transportate doar în bagajul de mână și să conțină baterii cu o capacitate de 100Wh sau mai mică. De aceea, laptopurile de tip workstation se laudă adesea cu o baterie de 99 Wh. Cu toate acestea, sunt permise până la două pachete suplimentare de baterii de până la 160Wh cu aprobarea companiei aeriene.
Aceste reglementări privind limitarea bateriilor au început să fie implementate la nivel mondial la sfârșitul anilor 2000, pe măsură ce au început să apară pericole în setea pentru baterii de mare capacitate și densitate mare de putere. Bateriile pe bază de litiu, utilizate de dispozitive precum smartphone-uri, tablete, console portabile și laptopuri, au fost în spatele multor rapoarte despre probleme tehnice în ultimele decenii.
Dispozitivele periculoase sunt adesea rechemate după o perioadă scurtă de disponibilitate, dar între timp pot provoca incendii grave sau chiar explozii. Probabil cel mai notoriu dispozitiv electronic „accidental incendiar” este un smartphone, mai exact Samsung Galaxy Note 7.
Unul dintre pasageri a reflectat asupra cauzei probabile a incendiului din avion. „Uneori, se încălzesc”, dacă închideți un dispozitiv dar nu intră în modul de repaus sau nu se închide corect, a remarcat acesta, citat de Tom’s Hardware.