Performanţe
Din imagini se poate observa un logo Centrino 2 aplicat pe carcasa lui Sony VAIO TT. Aceasta înseamnă că sub capota sa ar trebui să găsim tehnologie de ultimă generaţie de la Intel. Placa de bază a ultraportabilului este dotată cel mai proaspăt şi mai performant chipset mobile, GS45 Express. El aduce cu sine cea mai puternică placă video integrată de la Intel, GMA 4500MHD. Tind să cred că persoanele interesate de VAIO TT nu-l vor achiziţiona pentru a juca jocuri, placa grafică de faţă fiind încă sub nivelul uneia dedicate.
Performanţa sistemului este dată în mod special de procesor, iar modelul testat de noi a fost dotat cu un Intel Core 2 Duo SU9300. Acesta este un CPU de tip ULV (ultra low voltage) ce rulează în mod standard la frecvenţa de 1,2 GHz. Sony a fost nevoit să apeleze la un astfel de procesor deoarece posibilităţile de răcire într-o asemenea carcasă compactă sunt limitate. Deşi nu ne aşteptam ca SU9300 să ofere o putere de procesare brută foarte mare, el s-a dovedit mai mult decât suficient pentru marea majoritate a aplicaţiilor. Una din surprizele configuraţiei a fost memoria RAM. VAIO TT a fost dotat cu 4 GB de memorie DDR3 la 800 MHz.
Cantitatea de memorie împreună cu performanţa procesorului facilitează lucrul în Photoshop. Deşi modelul primit la test nu a fost dotat cu unitate Blu-ray, ci un DVD writer comun, am rulat clipuri video la rezoluţie 1080p. Încărcarea procesorului a fost destul de mare, însă rularea a fost aproape perfectă. Pentru aplicaţiile menţionate este indicată folosirea profilului de sistem High Performance. Acesta supratacteaza procesorul în unele cazuri la frecvenţa de 1,6 GHz, dar va afecta în mod evident autonomia. Şi pentru că tot am menţionat-o să spunem că am fost destul de mulţumiţi de performanţa bateriei lui VAIO TT.
La rularea unui DVD video din cu ajutorul unităţii optice, pe profilul Balanced, calculatorul s-a oprit după 3 ore şi 5 minute. Luminozitatea ecranului a fost setată la un nivel mediu pentru a putea viziona filmul în condiţii bune şi pentru a pune în valoare afişajul superb. Autonomia în mediul office a fost mai mare. Am folosit acelaşi profil Balanced deoarece un browser cu multe tab-uri deschise poate utiliza foarte mult procesorul. Cu reţeaua wireless activă şi folosită pentru navigare pe Internet, cu luminozitatea ecranului la nivel mediu şi cu Winamp-ul pornit, bateria a rezistat 3 ore şi 50 de minute. În acest timp, browser-ul a fost ţinut deschis tot timpul, alături de Microsoft Word. Probabil că s-ar mai fi putut stoarce cel puţin 30 de minute în plus dacă se folosea profilul Power Saver şi un nivel de luminozitate mai redus pentru ecran.
Sistemul de răcire face faţă chiar şi atunci când procesorul este încărcat la maxim, însă aerul degajat în partea dreaptă este destul de fierbinte şi trebuie avut grijă ca fantele de ventilare de sub laptop să nu fie acoperite. Surprinzător, căldura nu se transmite în zona tastaturii sau a restpad-ului. Zgomotul sistemului de răcire nu este sesizabil, însă cel al unităţii optice care funcţionează este. Butonul de deschidere al ei este mic şi destul de greu accesibil fără contact vizual direct. Însă producătorul probabil că a ştiut asta şi de aceea a adăugat un buton de Eject în partea din faţă laptop-ului.
Deşi nu are o indicaţie în acest sens, touchpad-ul permite scroll-ul vertical şi orizontal. Laptop-ul nu poate fi deschis cu o singură mână deoarece încheieturile ecranului sunt destul de ferme. Harddisk-ul cu care a fost dotat modelul testat a fost unul standard de 160 GB cu 5400 RPM, pe interfaţă SATA. Producătorul oferă însă celor care doresc viteză maximă posiblitatea de configurare a portabilului cu două SSD-uri în RAID. În acest caz, preţul lui VAIO TT tinde spre şi poate depăşi suma de 4.000 $. Experienţa lucrului cu laptop-ul a fost foarte plăcută, cu o singură menţiune. Dimensiunea ecranului şi rezoluţia mare îi poate face pe unii utilizatori, inclusiv pe subsemnatul, să se aplece pentru a sta mai aproape de afişaj.