Performanţe
Wibrain este produs în două versiuni, B1E şi B1H, diferenţa între ele fiind dată în mod special de cantitatea de memorie şi capacitatea harddisk-ului. Modelul B1E dispune doar de 512 MB DDR2 şi de un HDD cu 4200 RPM de 30 GB. Introducerea literei L în numele dispozitivului sugerează prezenţa sistemului de operare Ubuntu, iar în cazul de faţă este vorba de versiunea 7.10 Gutsy Gibon. Datorită limitărilor oferite de distribuţia Linux nu am putut realiza o serie amplă de teste de performanţă specifice mediului Windows.
În ciuda faptului că este cea mai populară distribuţie Linux şi experienţele anterioare similare au fost plăcute, în cazul de faţă Ubuntu 7.10 ne-a cam dezamăgit. Nu putem spune precis dacă problemele au fost legate strict de compatibilitate sau a fost de vină performanţa UMPC-ului per ansamblu, însă putem afirma că utilizarea lui Wibrain a fost anevoioasă. Nici o reinstarea a sistemului de operare de pe stick-ului USB bootabil oferit în pachet nu s-a dovedit a fi o soluţie pentru problemele întâlnite.
În starea iniţială, fără a fi conectat la Internet, Wibrain este bun doar pentru a fi admirat. Sistemul de operare nu dispune nici măcar de librăriile necesare redării unui fişier MP3. Ne-am mirat puţin şi am purces la conectarea lui la un router wireless. Descărcarea pachetelor cu codec-uri nu a fost o problemă, însă am fost întâmpinaţi de mesaje de eroare ce vorbeau de anumite incompatibilităţi cu versiunea sistemului de operare. După mai multe încercări am reuşit să instalăm codec-urile multimedia pentru playerul implicit al sistemului.
Din nefericire, problemele au continuat. Am fost foarte neplăcut surprinşi să descoperim că încărcarea procesorului la redarea unui fişier MP3, într-o interfaţa simplă şi fără efecte de vizualizare este de aproximativ 30%. Evident că o combinaţie între playerul audio pornit şi Mozilla Firefox cu mai multe tab-uri încărcate se solda de cele mai multe ori cu blocarea sistemului. După ce am instalat un add-on care să elimine frustrantele animaţii flash din paginile web, situaţia s-a mai ameliorat. Încărcarea procesorului în cazul redării unui MP3 ne-a făcut să credem că nu vom fi în stare să vizionăm un film cu ajutorul lui Wibrain. Din fericire, ne-am înşelat. Cu acelaşi player implicit am rulat un fişier AVI comprimat cu XviD. Acesta a putut fi vizionat fără probleme, încărcarea procesorului fiind de aproximativ 60 de procente. Aceasta ne-a făcut să credem că vina pentru performanţa slabă ar putea să fie a sistemului de operare şi a aplicaţiilor slab optimizate.