Windows 11 va apărea cu watermark chiar dacă este instalat cu licență validă. În ce condiții

22.02.2022
Windows 11 va apărea cu watermark chiar dacă este instalat cu licență validă. În ce condiții

Microsoft testează un nou Watermark pentru desktop-ul Windows 11, care va apărea inclusiv în cazul instalărilor făcute „corect”, prin activarea unei chei de licență recunoscute.

Spre deosebire de Windows 10, noua versiune a platformei Microsoft vine cu cerințe stricte pe partea de hardware, am putea spune chiar extravagante. Motivul este simplu. Cu Windows 10 deja ajuns la o cotă de popularitate foarte ridicată și practic nicio competiție la orizont, Microsoft își poate permite o încă o „aroganță” cu următoarea versiune de Windows. De data asta nu e vorba de renunțarea forțată la mouse și tastatură, în favoarea unei experiențe touch în stilul celei promovate de Windows 8, ci despre o schimbare cu beneficii pe termen lung, în sensul migrării utilizatorilor către noi generații de PC-uri care includ hardware specializat pentru creșterea nivelului de securitate Windows.

Problema este că, exceptând PC-uri și laptopuri de ultimă generație, vasta majoritate a hardware-ului aflat în circulație nu include tehnologiile de securitate promovate de Windows 11, fără de care OS-ul înrudit cu Windows 10 ar fi în continuare abonat la un șir nesfârșit de patch-uri, dezvoltate cu mari eforturi de Microsoft pentru corectarea celor mai noi bug-uri și vulnerabilități software. În primă fază, Microsoft a trasat o „graniță” clară între cele două versiuni Windows, demarcată tocmai prin condiția existenței tehnologiilor de securitate care practic justifică existența Windows 11. Numai că, în mod inevitabil, comunitatea Windows a găsit modalități de a instala cel mai nou OS Microsoft și pe dispozitive declarate incompatibile, perspectiva ca securitatea Windows 11 să devină subiect de glume devenind cât se poate de reală.

Windows 11

Fără a avea în mod rezonabil opțiunea de bloca instalările Windows 11 forțate pe dispozitive incompatibile, Microsoft pare că va recurge în schimb la frustrarea utilizatorilor prin afișarea unui watermark permanent pe desktop, foarte asemănător celui folosit pentru instalările Windows neactivate. Rămâne doar de văzut dacă Microsoft va recurge și la alte mijloace de descurajare, cum ar fi restricționarea accesului la setările de personalizare Windows (inclusiv Dark Mode și schimbarea imaginii wallpaper), limitări care ar putea fi considerate abuzive pe instalările Windows 11 realizate folosind chei de licență autentice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult