ZenBook 3 este o serie de computere realizată pentru utilizarea la birou, pe timp îndelungat şi exact aşa am testat şi modelul UX490. Acesta a fost cărat zilnic în ghiozdan alături de încărcătorul său, o pereche de căşti, un mouse „de lucru” (MX Master de la Logitech) şi încă un accesoriu foarte important: un adaptor de reţea pe USB, cu un adaptor de la USB Type-A la Type-C.
În mod normal, un adaptor de reţea Ethernet nu este util, însă modelul UX490 şi al său modul Wi-Fi de la Intel nu pare să se împace foarte bine cu reţeaua Wi-Fi din redacţia noastră. Ce-i drept, reţeaua noastră foloseşte un standard mai vechi, în timp ce laptop-ul ASUS beneficiază de tehnologia 802.11ac, mult mai rapidă. Cu toate acestea, în alte locaţii, inclusiv acasă, ZenBook 3 UX490 s-a conectat fără probleme la reţele wireless mai moderne.
Adevărul este că puteam lăsa liniştit adaptorul de priză acasă, întrucât în utilizare de birou, cu Word, Chrome şi poate puţină editare foto de bază, acumulatorul laptop-ului poate să ţină lejer peste 7 ore. ASUS recomandă acest model pentru nouă ore de autonomie, performanţă care poate fi atinsă cu display-ul pe o setare inferioară, Wi-Fi folosit selectiv şi rularea de conţinut care să nu solicite prea mult procesorul sau cipul grafic integrat.
Cursa tastelor de pe UX490 este ciudată la început pentru cei care nu au mai folosit un ultrabook atât de subţire, însă tranziţia de la un MacBook sau un model ZenBook mai vechi este foarte uşoară. Faptul că anumite taste sunt de dimensiuni ciudate afectează modul în care unii utilizatori lucrează. De exemplu, de multe ori combinaţia de taste CTRL + SHIFT + T, folosită în browser pentru deschiderea unui tab închis recent nu mi-a ieşit din prima încercare niciodată, întrucât obişnuiam să apăs pe tastele de control cu un singur deget. Tastele de pe UX490 necesită apăsare cu câte un deget pe fiecare tastă pentru rezultate consistente.
Fiind vorba despre un computer ultra compact, echipat cu un procesor Core i7 de la Intel (puternic chiar şi în varianta dual-core, având în vedere limitee de dimensiuni şi răcire) şi un SSD rapid, este normal ca sistemul de răcire să funcţioneze aproape non-stop în utilizare. În afară de momentele în care efectiv nu este nimic pornit pe laptop, cooler-ul se învârte constant. Din fericire, sistemul de răcire nu devine niciodată destul de zgomotos încât să deranjeze, însă temperaturile ridicate ar putea afecta performanţa în anumite situaţii.
Având însă în vedere faptul că UX490 nu este un laptop pe care să faci editare video decât în cazuri de urgenţă, iar majoritatea jocurilor video ies din discuţie pentru că nu avem de a face cu un cip grafic dedicat, nu pot fi întâlnite multe scenarii în care procesorul să intre în throttling.
Vorbeam mai devreme de autonomie, însă mai important decât aceasta este sistemul ASUS Battery Health Charging. Compania taiwaneză a integrat pe lângă bloatware-ul obişnuit care constă în antivirus, aplicaţii de productivitate şi divertisment, şi o aplicaţie utilă, care porneşte odată cu computerul. Aceasta oferă trei opţiuni de încărcare, utile în diverse scenarii. Full Capacity Mode încarcă bateria complet de fiecare dată şi este recomandat pentru cei care lucrează pe laptop fără să îl ţină conectat la priză, pentru cei care au un mod de lucru mixt, Battery Health Charging oferă modul balansat, care încarcă bateria până la 80% şi apoi o ţine între această valoare şi 78%. În cele din urmă, Maximum Lifespan Mode încarcă acumulatorul până la 60% şi îl ţine la o valoare între aceasta şi 58%.
De ce sunt importante aceste lucruri? Pentru că bateriile pe litiu îşi pierd din capacitate dacă sunt încărcate de repetate ori la maximum. Desigur, pentru situaţii în care ai nevoie de mai multă baterie la o utilizare prelungită, poţi încărca bateria la maximum, însă atunci când nu este necesar, este mai „sănătos” pentru laptop să nu fie încărcat complet. Acest lucru asigură rezistenţa în timp a capacităţii bateriei. Întrucât vorbim despre un laptop unibody, care nu oferă acces uşor la componentele interne, schimbarea bateriei ar fi problematică într-un caz de urgenţă. Sistemul Battery Health Charging ar trebui în teorie să amâne cât mai mult posibil operaţiunea de înlocuire a bateriei. Mi-aş dori să văd asemenea sisteme integrate şi în alte laptop-uri şi în special pe smartphone-uri, pe care majoritatea utilizatorilor le încarcă complet peste noapte.
Design de excepţie
Autonomie foarte bună
Software de protecţie a acumulatorului integrat
Performanţă foarte bună având în vedere dimensiunile
Tastatura nu este iluminată uniform
Nu are cititor de carduri sau mufe USB Type-A
Tastatura ar putea fi ciudată pentru o parte dintre utilizatori