Pentru a beneficia de avantajele rezoluţie UHD folosind rată de actualizare a imaginii la 60Hz este necesară folosirea cablului DisplayPort, conectat la o placă video de generaţie recentă. Cu aceste condiţii îndeplinite, monitorul este detectat şi configurat automat la rezoluţia optimă, singura ajustare de făcut în sistemul de meniuri fiind reducerea luminozităţii la un nivel confortabil.
Uşor de parcurs, sistemul de meniuri oferă opţiuni avansate pentru ajustare pe 6 canale a nivelului de saturaţie şi nuanţă, cât şi reglarea balansului de alb prin ajustarea individuală a canalelor RGB.
Venind ca o surpriză plăcută, ecranul este bine calibrat direct din fabrică şi în afară de reducerea uşoară a luminozităţii nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, fiind vorba de un ecran TN, nu ar trebui să ne aşteptăm la o reproducere perfect fidelă a culorilor. În cazul de faţă, Acer CB280HK dă nuanţelor de albastru o tentă uşor spre violet. Un neajuns specific ecranelor cu tehnologie TN, unghiul de vizibilitate pe verticală este restrictiv, dând imaginii un aspect ceva mai întunecat în partea de sus şi mai luminos în cea de jos. Exceptând activităţile de prelucrare foto/video, această limitare nu ar trebui să afecteze experienţa în jocuri şi filme.
În afara celor 5 profiluri pentru ajustarea rapidă a imaginii (Eco, Standard, Graphics, Movies şi USER), în sistemul de meniuri mai poate fi găsită şi opţiunea Super Sharpness, care promite îmbunătăţirea clarităţii imaginii la vizionarea de conţinut cu rezoluţie non-nativă pe ecranul UHD.
Prevăzut cu funcţie de scalare a imaginii, Acer CB280HK permite redarea rezoluţiilor non-native atât în modul maximizat (Auto Wide) cât şi cel 1:1, folosind doar porţiunea centrală a ecranului. În practică, claritatea imaginii la redarea surselor de semnal video cu rezoluţie mai mică decât cea nativă lasă de dorit. Rezultate mai bune pot fi însă obţinute bifând opţiunea Enable GPU up-scaling în setările plăcii video şi lăsând monitorul să funcţioneze la rezoluţia nativă. Astfel, jocurile PC mai pretenţioase vor putea fi rulate la un nivel de calitate acceptabil chiar dacă placa video nu poate reda un număr de cadre suficient la rezoluţie UHD.
Având în vedere rezoluţia uriaşă folosită pentru afişare, de departe cea mai mare piedică în calea unei experienţe optime în jocuri rămâne puterea PC-ului folosit. Pentru rezultate optime, recomand folosirea unui PC echipat în configuraţie dual-GPU, sau cu o placă video next-gen (Radeon R9 Fury, GeForce 980Ti, etc.).
Chiar dacă foloseşte un ecran cu tehnologie TN, Acer CB280HK cu siguranţă nu dezamăgeşte în ce priveşte calitatea imaginii. Având specificată o luminozitate maximă de 300 cd/m2, Acer CB280HK poate fi utilizat fără probleme şi în încăperi cu lumină solară din belşug, dar pentru utilizare normală putem reduce luminozitatea la 30-50%, în funcţie de preferinţe. Nivelul de negrul este suficient de bun pentru a reda convingător scenele întunecoase din filme. În schimb, mai problematic este unghiul de vizibilitate foarte îngust pe verticală, ducând la întunecarea imaginii şi pierderea detaliilor atunci când privim ecranul de jos. Pentru rezultate optime, recomand ajustarea înălţimii monitorului astfel încât marginea de sus a ecranului să fie la nivelul ochilor.
Din păcate experienţa vizuală, altfel foarte bună pentru un monitor cu ecran TN, este sabotată prin alegerea neinspirată a producătorului de a nu include pe lista setărilor ajustabile şi funcţia Overdrive. Folosită pentru a face posibilă obţinerea timpului de răspuns estimat la 1ms, tehnologia Overdrive este configurată la un nivel agresiv, inducând artefacte vizuale uşor sesizabile la scenele în mişcare. Acestea iau forma unor umbre închise la culoare care urmează obiectele din imagine bine conturate: ferestrele aplicaţiilor, colţul clădirilor bine iluminate, etc. Suficient de pronunţat pentru fi sesizat chiar şi de utilizatori neiniţiaţi, fenomenul de ghosting invers putea fi cu uşurinţă evitat prin includerea unei setări Overdrive ajustabilă în meniul de configurare.
Monitorul Acer CB280HK poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de aproximativ 2200 Lei.
Oferit la un preţ comparabil monitoarelor IPS cu rezoluţie QHD (2560×1440), Acer CB280HK oferă perspectiva unui nivel superior al detaliilor în jocuri, obţinut şi cu ajutorul unui accelerator grafic de ultimă generaţie. Rezoluţia UHD (3840×2160) poate fi un real avantaj şi pentru multitasking, permiţând acomodarea unui număr impresionant de documente şi aplicaţii pe ecran.
Ales ca o soluţie de compromis pentru obţinerea unui cost de achiziţie în limite rezonabile, ecranul bazat pe tehnologie TN nu ar trebui să-i incomodeze pe cei obişnuiţi deja cu monitoarele pentru gaming, calitatea imaginii fiind destul de bună. Altfel, dacă bugetul permite, o alegere mai inspirată pentru vizionarea de filme 4K şi editare imagine ar putea fi monitorul Acer S277HK, cu design exterior elegant şi un ecran UHD bazat pe tehnologie IPS, superioară în ce priveşte calitatea imaginii.
Ecran UHD cu timp de răspuns 1ms şi refresh la 60Hz
Funcţie Picture-in-Picture
Picior de susţinere ajustabil pe înălţime şi înclinaţie
Calitate rezonabilă a imaginii
Preţul de achiziţie
Ghosting invers pronunţat la scenele în mişcare
Nu include Hub USB