AGON by AOC AG276QZD Review: monitorul de gaming ideal?

30.12.2024
AGON by AOC AG276QZD Review: monitorul de gaming ideal?
Foto: AOC Monitors

AGON este brand-ul dedicat segmentului de gaming de la cunoscutul producător AOC Monitors. Până acum câțiva ani, când vorbeam de monitoare “de gaming”, își făceau apariția câteva compromisuri, obligatorii la acea vreme pentru a atinge ratele de refresh ridicate necesare pentru rularea cât mai fluentă a jocurilor video. Mai pe înțelesul tuturor, rata de refresh (sau reîmprospătare) a unui monitor dictează framerate-ul maxim la care respectivul display poate afișa jocurile: cu cât mai ridicată este aceasta, cu atât mai repede pot rula jocurile, dacă dotările hardware (procesor, memorie RAM, placă video) sunt pe măsură.

Aceste rate de refresh superioare valorii implicite de 60 Hz erau însă caracteristice panel-urilor nu atât de performante în ceea ce privește reproducerea culorilor, luminozitatea sau unghiurile de vizualizare generoase. Progresul înregistrat în acest domeniu în ultimii ani a permis însă și apariția panel-urilor OLED special gândite pentru gaming, ale căror rate de refresh ating sau chiar depășesc 120 Hz (deci un framerate maxim de 120fps pentru jocurile preferate). Avantajul vizual adus de OLED față de panel-urilor LCD uzuale este imens, mai ales în privința contrastului și nuanțelor perfecte de negru (fiecare pixel al unui panou OLED beneficiază de iluminare proprie și, atunci când trebuie afișată culoarea negru, nici măcar nu se aprind). Iar modelul asupra căruia ne vom opri astăzi, AG276QZD de la AGON by AOC, urcă miza și mai sus, propunând o rată de refresh dublă față de panel-urile OLED mai des întâlnite: 240 Hz, deci un framerate maxim care poate urca până la amețitoarea valoare de 240 de cadre pe secundă.

AG276QZD
Foto: AOC Monitors

Dotări de top și instalare facilă

Un alt avantaj pe care OLED-ul îl oferă este subțirimea monitoarelor care includ o asemenea tehnologie, iar modelul AG276QZD nu face excepție. Panoul OLED încorporat în acest dispozitiv are o diagonală de 26,5”, cu margini extrem de subțiri, care-l fac ideal pentru birourile nu atât de spațioase. Pentru spațiile mai generoase, grație marginilor subțiri, suportului pentru standardul VESA 100×100, dar și greutății acceptabile (sub 5 kg, fără piciorul inclus în pachet), puteți realiza o configurație cu două sau trei astfel de monitoare, numai bună pentru a stârni invidia oricărui amic cu valențe de gamer.

Mai mult, AG276QZD s-a dovedit a fi extrem de ușor de montat pe standul inclus în pachet (numit de producător “E-sports Monitor Stand”): monitorul propriu-zis se prinde de stand printr-un slot cu design special, nefiind nevoie de vreo unealtă externă precum șuruburi, șurubelnițe sau vreun inbus. Stand-ul permite ajustarea poziției monitorului pe verticală, dar și rotirea acestuia și se montează pe baza piciorului cu ajutorul unui șurub “prizonier”, care beneficiază de o mică cheiță retractabilă, pentru a facilita procesul de înșurubare fără nicio unealtă suplimentară.

AG276QZD
Foto: AOC Monitors

Per total, cred că AG276QZD este monitorul pe care, odată ce i-ai deschis cutia, îl poți monta cel mai repede din câte am întâlnit. Un alt plus pentru producătorii este includerea în pachet a tuturor cablurilor de care ai putea avea nevoie: beneficiezi de un cablu DisplayPort, pentru cele două port-uri DP 1.4 incluse pe monitor, de un cablu HDMI pentru conectarea la unul dintre cele două port-uri HDMI 2.0, precum și de un cablu USB care alimentează HUB-ul USB 3.2 (Gen 1) disponibil pe monitor. Pe scurt, tot ce ai nevoie pentru a conecta, din prima, AG276QZD atât la PC (via DisplayPort), cât și la o consolă (via HDMI). Nu este neapărată nevoie nici de vreun sistem de sunet extern, monitorul incluzând două boxe stereo cu puterea de 5W fiecare, precum și o ieșire de căști audio. Acestea reprezintă însă cel mult o soluție temporară, atât volumul acestora, cât și claritatea redării fiind modeste.

Să ne întoarcem însă la panoul excelent oferit de AGON by AOC AG276QZD: acesta oferă suport și pentru standardul HDR10, cu o luminozitate maximă de 1000 niți, la o rezoluție nativă de 2560×1440. Pe lângă faptul că 1440p este alegerea perfectă pentru dimensiunile monitorului, oferind o densitate a pixelilor de 110,8 ppi, această rezoluție reprezintă și o țintă relativ ușor de atins de plăcile video contemporane, și nu mă refer neapărat la cele de top. Astfel, modele precum cele din gamele GeForce RTX 4070, Radeon RX 7800 sau mai vechile GeForce RTX 3080 nu ar trebui să întâmpine vreo problemă semnificativă în a rula cele mai recente titluri în 2560×1440, cu detaliile la maximum și framerate-uri care să profite de rata de refresh ridicată a monitorului. Atenție însă, 240 Hz se pot atinge doar prin conectarea prin DisplayPort, standardul HDMI 2.0 permițând o rată de refresh maximă de 144 Hz pentru rezoluția 2560×1440. Cuplați rezoluția, rata de refresh generoasă și panoul OLED impresionant cu timpul de răspuns de 0,03 ms GtG, promis de producători, și ar trebui să obțineți, cel puțin la nivel teoretic, rezultate optime.

AG276QZD
Foto: AOC Monitors

Jocuri și funcții suplimentare

Din fericire, și în practică, AGON by AOC AG276QZD nu a dezamăgit: imediat conectat la un PC echipat cu Windows 11, monitorul a fost recunoscut imediat și am putut seta corect atât rezoluția acestuia, cât și rata de fresh, precum și activarea HDR (High Dynamic Range), atât în desktop-ul Windows, cât și în jocuri.

Am testat trei jocuri noi pe acest monitor, fiecare dintr-o categorie diferită: Diablo IV: Vessel of Hatred reprezintă genul de joc regăsit în mod obișnuit pe PC-urile contemporane de gaming, care pune accentul pe componenta socială online; Indiana Jones and the Great Circle este unul dintre cele mai recente titluri AAA single player, cu “production values” foarte ridicate, dar și pretenții hardware pe măsură; colecția Legacy of Kain: Soul Reaver 1+2 Remastered reprezintă segmentul jocurilor pe care am putea să le numim retro, ce capătă o nouă viață grație remasterizării cu ajutorul unor elemente moderne.

Iar colecția Soul Reaver sau Diablo IV (atât timp cât nu porniți Ray Tracing sau dispuneți de o configurație foarte puternică) sunt titluri ideale pentru a pune în valoare refresh rate-ul impresionant al monitorului, experiența din aceste jocuri, pe AG276QZD, fiind atât ultra-fluentă, cât și extrem de arătoasă. În Diablo IV puteți activa și afișarea HDR, pentru un plus de vivacitate a culorilor.

AG276QZD

În schimb, la rândul său cu suport HDR, Indiana Jones and the Great Circle este genul de joc care poate pune probleme serioase și celor mai puternice PC-uri de gaming ale momentului. Aici intră în rol VRR (variable refresh rate), care poate ajusta rata de refresh a afișajului pentru fi sincronizată cu framerate-ul propriu-zis. Acest pas elimină anumite sacadări și oferă impresia unui gameplay fluent, chiar și atunci când framerate-ul propriu-zis mai coboară sunt nivelul de 60 fps. Iar AG276QZD oferă suport atât pentru G-SYNC, implementarea de VRR a celor de la NVIDIA, cât și pentru FreeSync, alternativa AMD.

Nu în ultimul rând, toate opțiunile ce țin de afișare pot fi modificate prin intermediul meniului de tip OSD (on screen display) inclus de AOC, ce poate fi accesat și navigat cu ajutorul unui mic joystick plasat pe partea posterioară din dreapta a monitorului. Pe lângă funcțiile uzuale, acesta include și caracteristici special dedicate gamerilor, precum posibilitatea de a afișa, într-unul dintre colțurile ecranului, a framerate-ului curent, deosebit de utilă pentru cei care-și monitorizează permanent nivelul de performanță. De asemenea, tot prin intermediul acestui meniu se pot ajusta și opțiunile de configurare pentru luminile RGB de pe spatele monitorului (nu puteau lipsi led-urile RGB de pe un device dedicat gamerilor, nu?).

AG276QZD

Concluzie

În trecut, produsele care apelau la panel-uri OLED aveau prețuri prohibitive: nu este cazul lui AGON by AOC AG276QZD, ce este disponibil, în ofertele magazinelor de profil din România, la prețuri sub 3000 lei. Un cost echilibrat, ba chiar accesibil, având în vedere funcțiile și caracteristice oferite de acest monitor: rată de refresh de 240 Hz pe panou OLED, suport HDR, luminozitate pe măsură, compatibilitate cu PC și console, un stand excelent și ușor de montat etc. În concluzie, din foarte multe puncte de vedere, AG276QZD poate fi considerat ceea ce am putea numi monitorul de gaming ideal.

Părţi pozitive

• panou OLED de calitate
• rată de refresh maxima de 240 Hz
• suport HDR
• ecran subțire și greutate redusă
• stand robust și foarte ușor de montat

Părţi negative

• suport doar pentru HDMI 2.0, refresh rate limitat la 144 Hz îm 1440p pe HDMI
• boxele incluse sunt cel mult modeste

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult