Producătorul taiwanez de monitoare AOC este binecunoscut utilizatorilor români, în special celor ceva mai în vârstă care-şi aduc aminte de vremurile în care monitoarele care purtau această siglă erau omniprezente în ofertele magazinelor. Ca şi atunci, AOC a rămas un producător care nu ţinteşte gama superioară, preferând să ofere modele mid-range şi low-end cu prestaţii bune şi preţuri rezonabile.
Lansat acum două luni, AOC D2757PH este un monitor cu diagonală de Full HD (1920 x 1080 pixeli), panou AH-IPS, iluminare LED şi suport pentru afişarea pasivă 3D polarizată, toate aceste opţiuni fiind împachetate într-o carcasă elegantă şi uşoară. Ca o paranteză, acest monitor pare a fi o rudă extrem de apropiată a monitorului ASUS MX279H, faţă de care are câteva deficienţe, dar şi un preţ puţin mai redus.
Construcţie, design, conectivitate şi specificaţii
Designul monitorului AOC D2757PH este elegant, producătorul alegând doar culorile negru şi gri pentru materialele din care acesta este confecţionat. Surprinzător de uşor, având doar 5,7 kilograme, monitorul este fabricat integral din material plastic. Părţile componente negre sunt fabricate dintr-un material plastic lucios, în timp ce segmentele gri sunt fabricate dintr-un material mat care imită textura aluminiului şlefuit.
Datorită eliminării lămpilor CFL în favoarea LED-urilor, AOC a putut realiza un monitor nu doar uşor, ci şi subţire. Cu excepţia părţii inferioare, unde sunt adăpostite probabil mai multe componente, carcasa monitorului are o grosime de 16 milimetri. Aceeaşi dorinţa de minimizare se remarcă şi la rama laterală a ecranului care, chiar dacă nu este chiar atât de „borderless” cum specifică producătorul, are o lăţime de numai 11 milimetri.
Butoanele pentru control sunt de tip tactil şi sunt amplasate în partea dreaptă a părţii inferioare a ramei, meniul fiind foarte bogat în setări pentru culori, luminozitate, gamma, profiluri de culoare sau ajustarea parametrilor 3D.
Nu toate aspectele carcasei monitorului AOC sunt însă plăcute. Calitatea finisării şi asamblării ar putea fi îmbunătăţită, piesele din material plastic gri având muchii care nu sunt perfect şlefuite iar panoul lucios al ecranului şi marginile laterale ale carcasei având un joc uşor. Dacă aceste deficienţe de construcţie pot fi trecute cu vederea, faptul că producătorul a ales un picior rigid care permite doar înclinarea ecranului între -5° şi +15° este regretabil, mai ales că şi distanţa dintre marginea inferioara a monitorului şi suprafaţa pe care este aşezat este de numai 65 de milimetri.
AOC a preferat să renunţe la conectorul DVI, oferind în schimb două intrări HDMI 1.4a şi una VGA. Pe lângă aceste intrări video, monitorul oferă şi două intrări audio, una prin intermediul conexiunilor HDMI şi alta printr-un conector RTS de 3,5 mm, oferind şi o ieşire pentru căşti similară. Lipsa DVI sau Display Port este regretabilă, însă ambele pot fi suplinite de adaptoare suficient de ieftine pentru a nu constitui o problemă reală.
Performanţe, calitate, 3D
Cu diagonală generoasă, panoul AH-IPS oferit de AOC D2757PH nu este cel mai bun din clasa sa, dar, indiferent cum l-am privi, acesta oferă o imagine net superioară oricărui monitor cu panou TN. Luminozitatea specificată de producător este de 250 cd/mp, aceasta ridicându-se în testul nostru la 204 cd/mp şi fiind bună atunci când se trece de 80%, când albul devine strălucitor fără a deranja ochii.
Ca în cazul altor panouri IPS ieftine, calitatea culorilor este bună la o analiză subiectivă dar suferă în momentul măsurării cu un colorimetru. Reglajele din fabrică nu sunt prea grozave, culorile având un Delta-E cam mare iar acoperirea paletei sRGB fiind modestă. După calibrare, parametrii s-au îmbunătăţit vizibil, însă această operaţiune nu este la îndemână oricărui utilizator.
Aceste deficienţe de calibrare vor afecta însă dor utilizatorii extrem de pretenţioşi, monitorul oferind culori vii şi naturale, degradeuri fine, un negru profund şi uniform şi un contrast măsurat de 2000:1. Singura problemă deranjantă în acest ultim caz este filtrul lucios, care deşi nu este o „oglindă” precum în cazul altor produse, alterează vizibil profunzimea nuanţelor închise atunci când lumina ambientală devine prea puternică.
Iluminarea LED este bună, aceasta neavând fluctuaţii la niveluri foarte scăzute ale luminozităţii, însă, la fel ca în cazul altor LED-uri albe, se remarcă o uşoară virare a culorilor către albastru care poate fi corectată parţial doar prin selectarea profilului sRGB sau ajustarea manuală a culorilor.
O problemă des întâlnită în cazul panourilor IPS este timpul de răspuns cam mare. Produsul AOC a avut o prestaţie surprinzător de bună, după o utilizare de două săptămâni şi petrecerea unui timp îndelungat în Deus Ex: Human Revolution, DiRT 3 şi Stalker:Call of Pripyat putându-mă declara mulţumit de prestaţie. Ghosting-ul există, este însă suficient de mic pentru a nu ieşi în evidenţă decât în momentul în care am fotografiat ecranul, iar input lag-ul este insesizabil. Pentru cei nemulţumiţi, monitorul oferă şi o accelerare Overdrive, însă activarea acesteia este cea mai proastă idee posibilă: Inverse Ghosting-ul este extrem de vizibil, iar degradeurile par a fi desprinse de pe un monitor VGA cu 256 de culori.
Mai scump decât alte monitoare cu panoul AH-IPS sau E-IPS clasa inferioară, AOC D2757PH plusează cu facilităţile tridimensionale. De tip pasiv, suportul 3D este compatibil atât cu stereoscopia simplă Side-by-Side sau Top-Bottom, cât şi cu frame packing-ul din HDMI 1.4a care este folosit de compresia video AVC-MVC, ATI HD3D sau NVIDIA 3D Vision. Comutarea între modurile de lucru 2D şi 3D se face direct din meniul monitorului, opţiunile disponibile fiind 2D/Frame Packing, Side-by-Side, Top-Bottom şi conversia materialelor 2D în 3D. Cu excepţia ultimului mod, ale cărui rezultate sunt mediocre, monitorul AOC a oferit o prestaţie bună, pierderile de luminozitate şi contrast în momentul utilizării ochelarilor 3D fiind tolerabile. Am testat atât filme S-b-S cât si jocuri (Deus Ex: Human Revolution, DiRT 3 şi Halo: Combat Evolved pentru Xbox 360) şi am fost mulţumit de rezultat.
AOC nu a uitat să includă în pachet şi două perechi de ochelari. Una este o pereche standard foarte comodă, iar cea de-a doua o interesantă ramă foarte subţire care se ataşează de rama ochelarilor de vedere, o idee pe care autorul acestor rânduri a aplaudat-o călduros.
Concluzii
Având un preţ de circa 1350 lei, AOC D2757PH este o soluţie suficient de accesibilă şi neaşteptat de bună pentru amatorii de filme sau jocuri. Preţul mai redus implică şi anumite compromisuri, cum ar fi manopera cam slabă, posibilităţile reduse de orientare sau calibrarea nesatisfăcătoare a culorilor, însă acesta este un produs cu un aspect elegant, un panou IPS cu culori frumoase şi contrast excelent, prestaţie mai mult decât satisfăcătoare pentru jocuri şi suport stereoscopic bun.
Panou IPS bun
Suport 3D şi două perechi de ochelari
Contrast si black level foarte bune
Două intrări HDMI 1.4a
Preţ rezonabil
Latenţe şi Input Lag reduse
Posibilităţi limitate de orientare
Calibrare implicită slabă
Filtru lucios
Manoperă mediocră