Asus MK241H – Primul monitor de 24” de la Asus

28.02.2008
Asus MK241H – Primul monitor de 24” de la Asus
Asus MK241H – Performanţe şi concluzie

Testele din viaţa reală la care a fost supus monitorul Asus MK241H au fost rularea jocurilor şi redarea filmelor. Pentru testarea timpului de răspuns am încercat să selectăm titluri de jocuri relevante. Ne-am oprit la Crysis, unul din cele mai apreciate FPS-uri din ultima vreme, Need for Speed ProStreet, simulator auto dintr-o serie consacrată şi Pro Evolution Soccer 2008, considerat de mulţi ca fiind cel mai bun joc de fotbal virtual.

Nu are sens să intrăm prea mult în detalii deoarece performanţa monitorului a fost excelentă. Dacă vă pemiteţi o plaformă destul de puternică încât să rulaţi pretenţiosul Crysis la rezoluţia 1920×1200 pe nivelul de detaliu High, experienţa este extraordinară. Vitezele de peste 300 km/h din ProStreet nu au fost prea mari pentru monitor, detaliile rămânând clare. Cât despre fotbal, să spunem doar că jocul capătă o perspectivă diferită pe un ecran wide cu rezoluţie mare, comparativ cu un monitor standard de 19”. Concluzia la acest capitol este simplă: Asus MK241H este un monitor recomandat pentru jocuri!

Redarea filmelor pe acest monitor este încurajată de culorile vii. Pentru a avea partea de o experienţă „full HD” am rulat filme în format 1080p. Ca să vă faceţi o impresie în acest sens, imaginaţi-vă că atunci când puneţi pauză în timpul filmului, pe ecran aveţi o poză clară cu rezoluţia de 1920×1200. Nu ne abţinem să recomandăm monitorul pentru cinefili, portul HDMI făcându-l cu atât mai potrivit în acest sens.

Poate că ne-am fi oprit aici cu recomandările dacă nu am fi avut tot timpul sub ochi abţibildul de care aminteam mai sus. Gamutul de culoare extins cu 30% faţă de monitoarele cu matrice TN ar putea fi apreciat de cei care prelucrează fotografii. Din păcate, piciorul ajustabil pe înălţime care ar permite un unghi de vizualizare optim pentru acest panou din mai multe poziţii, lipseşte. Ne abţinem în acest caz să facem o recomandare.

Asus MK241H - camera web

Mai putem menţiona la capitolul performanţă comportamentul bun al camerei web, calitatea imaginii fiind peste medie. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre cele două boxe integrate, amplasate sub ecran. Acestea au o putere mică şi o calitate care le recomandă numai atunci când nu există altă modalitate de redare.

Concluzie

Asus MK241H este un monitor pe îl poate lua în considerare un pasionat de filme sau jocuri. Dezavantajele matricei TN sunt umbrite de comportamentul în jocuri, culorile mult mai vii şi dotările oferite. Dacă raportul calitate/preţ va fi avantajos atunci când va apărea pe piaţă, monitorul de faţă se poate transforma într-un Best Buy.

Plusuri şi minusuri:

[+] Timp de răspuns mic

[+] Gamut de culoare extins

[+] Dotări generoase

[+] Sistem integrat de scalare a rezoluţiilor

[-] Unghiuri de vizibilitate specifice matricelor TN

[-] Picior fără reglaj pe înălţime

[-] Boxe de calitate slabă

Asus MK241H – Construcţie şi dotări

Experienţa celor de la Asus în domeniul monitoarelor nu se poate spune că este foarte mare, dar au reuşit de-a lungul timpului să se remarce prin modele aparte. Două dintre ele au fost prezentate şi de noi, mai precis modelul multimedia de 22” PG221 şi micuţul VW198T. În cazul de faţă vă vom prezenta un monitor cu care producătorul taiwanez se lansează pe piaţa din ce în ce mai interesantă şi mai accesibilă a modelelor de 24”.

Asus MK241H

Asus trebuia să ofere ceva special pentru ca MK241H să se facă remarcat între un număr din ce în ce mai mare de modele cu această diagonală. Acel ceva este o combinaţie între viteza de răspuns a unui panou TN şi gamutul de culoare specific panourilor PVA sau IPS. Dacă la acestea se adaugă un port HDMI, boxe şi o cameră web cu microfon, avem un produs multimedia cu dotări foarte atractive. Din păcate nu vă putem spune încă suma pe care va trebui s-o cheltuiţi pentru facilităţile de mai sus, modelul urmând să fie disponibil în mod oficial într-un viitor foarte apropiat.

Construcţie şi dotări

Din punct de vedere al construcţiei monitorul nu iese în evidenţă ca şi modelul PG221. Aspectul este comun, ecranul fiind destul de gros. Asamblarea presupune doar conectarea piciorului care se fixează printr-un şurub. Am fost dezamăgiţi de faptul că producătorul nu a oferit un stand ajustabil pe înălţime care ar fi fost folositor, aşa cum vom vedea mai târziu. S-a făcut imediat remarcată camera web de 1.3 MP amplasată pe latura superioară a ecranului. Suportul rabatabil care o include s-a dovedit foarte util atunci când se schimba poziţia de lucru în faţa calculatorului. În acelaşi suport este integrat şi un microfon cu tehnologia MIC-Array de îmbunătăţire a clarităţii vocii.

Butoanele de control sunt amplasate la îndemână în partea dreaptă jos a monitorului, fiind uşor de apăsat şi facilitând accesul rapid la anumite funcţii. În partea stângă este disponibilă o mufă audio de 3,5 mm. În spatele monitorului, lângă latura din dreapta se află o intrare şi o ieşire audio, precum şi mufa USB prin care se conectează camera web. Semnalul video poate fi preluat prin trei porturi: D-Sub, DVI şi HDMI, schimbarea sursei făcându-se instantaneu cu ajutorul unuia din butoanele frontale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News