După cum sugerează şi numele, modelul ROG Strix XG32VQ este un monitor cu diagonală mare, de 32”, ceva ce nu este caracteristic în general monitoarelor high-end de gaming, acestea limitându-se undeva pe la 27” până de curând. Totuşi, modelul de faţă nu este tocmai unul din categoria premium, ci se încadrează undeva la mijloc.
Avem de a face cu un ecran uşor curbat, lucru care în general nu este un lucru pozitiv, însă în cazul de faţă este justificat. Fiind vorba despre un monitor echipat cu un panou VA de 32” pe care îl vei folosi la distanţă de mai puţin de un metru pe un birou, marginile sale ar putea pierde din intensitatea culorilor la margini. Astfel, curbura ajută la afişarea imaginii uniform pe întreaga suprafaţă. De asemenea, învelişul său mat asigură că lumina nu va fi reflectată de suprafaţa curbată.
Design-ul exterior şi cel al suportului sunt inspirate din modelele „premium” ale companiei, precum Swift PG348Q pe care l-am testat cu puţin timp în urmă. Avem un picior cu susţinere în trei puncte, care include iluminare cu LED de tip „Light in Motion” care poate proiecta sigla ROG pe birou în culoare roşie, cât şi un spate cu modele „de gaming”. Ce are acest model nou faţă de alte monitoare ASUS pe care le-am testat în trecut este un cerc în jurul prinderii de suport care poate lumina RGB şi se sincronizează cu sistemul de iluminare Aura de la ASUS.
Asamblarea este destul de simplă, întrucât suportul este deja prins de monitor din fabrică şi nu poate fi scos (dezavantaj pentru cei care doreau să îl monteze pe un alt suport sau pe perete, întrucât nu oferă montură VESA), singurul pas pentru asamblare este prinderea printr-un singur şurub. Ce am observat în asamblare este faptul că materialele sunt de o calitate mai slabă decât în cazul lui PG348Q, emblema din plastic cu logo-ul ASUS de la bază fiind imposibil de fixat în loc. La cea mai mică atingere aceasta poate sări şi afişa logo-ul strâmb pe masă. De asemenea, capacul din plastic de pe spate, care ascunde cablurile este dintr-un plastic foarte fragil şi sugerăm mare atenţie la asamblarea lui, întrucât picioruşele din plastic care îl ţin în loc pot fi foarte uşor rupte.
ROG Strix XG32VQ poate fi rotit în jurul axei piciorului şi poate fi ajustat pe înălţime. Fiind un model curbat, acesta nu poate fi rotit în mod „portret”.
Când vine vorba despre accesorii, monitorul vine cu un cablu DisplayPort, necesar pentru utilizarea în rezoluţia nativă la refresh rate-ul maxim, cât şi cu un cablu USB Type-B 3.0, pentru activarea hub-ului USB inclus şi pentru sincronizarea luminiţelor colorate prin Aura Sync. Alimentarea se face printr-o sursă externă.
Şi că tot am amintit port-urile disponibile, acest monitor oferă un DisplayPort 1.2, un HDMI 2.0, un mini-DisplayPort, jack de 3,5 mm pentru căşti, şi 3 mufe USB Type-A 3.0. în teorie, ai cam tot ceea ce este necesar pentru o experienţă de gaming de calitate, cu posibilitatea conectării a trei surse distincte, una dintre ele putând fi o consolă pe HDMI. Este însă anevoios faptul că mufele USB şi jack-ul audio sunt în linie cu toate celelalte mufe şi pot fi ascunse sub capacul de plastic, în loc să fie disponibile undeva la exterior, pentru acces rapid (conectare de accesorii sau adaptoare wireless, stick-uri USB, etc.).
Panou de calitate
Design atrăgător
Performanţă foarte bună
Compatibil cu tehnologia FreeSync de la AMD
Luminiţele RGB cresc preţul fără să ofere nimic tangibil
Anumite componente din plastic par fragile
Software-ul Aura Sync nu a detectat monitorul