ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]

23.02.2017
ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda faptului că modelul Swift PG248Q beneficiază de un panou TN, acesta poate să afişeze imagini la o calitate acceptabilă, indiferent de tipul de conţinut redat. Cum jocurile video sunt motivul pentru care oricine şi-ar cumpăra acest monitor, ne-am rezumat la testarea sa în jocuri video. Culorile par a fi destul de naturale încă din momentul în care am scos monitorul din cutie, aşa că nu a fost nevoie de foarte multă configurare la acest capitol, iar monitorul oricum nu oferă prea multe setări avansate pentru îmbunătăţirea imaginii. În ciuda faptului că vorbim despre un monitor TN, unghiurile de vizibilitate s-au dovedit a fi destul de largi încât să nu fie inconfortabil de utilizat, chiar şi din poziţii nu tocmai „centrale” de vizionare.

Filtrul pentru lumina albastră a fost oprit, nivelul de luminozitate setat la 80, contrastul la 50, saturaţia la 50, temperatura culorii pe setarea„ Normal”, iar gamma la 2.5, întrucât oferă cel mai intens negru. De asemenea, funcţiile overdrive, adaptive contrast control şi dark boost au fost oprite, întrucât sunt setări pe care utilizatorii le vor porni doar dacă simt că au nevoie de ele. În utilizarea normală, alături de jocurile video pe care le folosim de obicei pentru testare, lipsa acestor funcţii avansate nu a fost simţită.

Întrucât am mai văzut monitoare la 144 Hz şi în trecut, iar marele avantaj al lui PG248Q este modul de funcţionare la 180 Hz, am decis ca testarea monitorului să fie făcută exclusiv în acest mod. Imediat ce funcţia de overclocking este activată, monitorul este repornit, iar calitatea imaginii devine instant mai slabă. Deşi nu este evident imediat în jocuri că monitorul afişează o imagine mai slabă, oricând este afişată pe ecran o culoare solidă, pot fi observate o serie de dungi orizontale pe întreaga suprafaţă a panoului. Deşi este un mod de funcţionare cu suport complet din partea ASUS, utilizarea lui pe termen îndelungat ar putea avea consecinţe neplăcute.

Şi totuşi, cum este exprienţa de joc la 180 Hz? Nu foarte diferită faţă de cea la 144 Hz. În primul rând, pentru a beneficia din plin de capabilităţile acestui monitor, este nevoie de un sistem care să poată rula jocuri la un framerate cel puţin egal cu frecvenţa de reîmprospătare a imaginii. Acest lucru este aproape imposibil de realizat în jocurile noi pe setări înalte, însă relativ uşor de dobândit în titluri de tip eSports cu hardware-ul adecvat.

După mai multe sesiuni de Counter-Strike: Global Offensive la un framerate peste 180 de cadre pe secundă, cu G-SYNC dezactivat şi pe profilul FPS setat din meniul GameVisual, cu greu putem spune că se simte o diferenţă notabilă între acest monitor şi altele cu frecvenţă de 144 Hz. Deşi diferenţa poate fi sesizată cu uşurinţă atunci când schimbi cele două moduri de funcţionare în NVIDIA Control Panel şi/sau Display Adapter Settings din Windows, după câteva secunde de acomodare, aportul de performanţă este practic infim. În jocuri, un utilizator obişnuit nu va vedea nicio diferenţă notabilă, iar investiţia de bani în plus pentru cei 36 de Hz pe care îi adaugă acest monitor faţă de unul de 144 HZ obişnuit, garantat nu va duce la o prestaţie mai bună în jocuri.

Cei care sunt într-adevăr jucători performanţi, pentru care fiecare milisecundă contează se vor bucura de timpul de răspuns mai mic şi îşi vor îmbunătăţi probabil cu foarte puţin prestaţia în jocuri copetitive. În alte jocuri însă, de genul celor single player, sau de curse, diferenţele sunt mult mai mici, în special în cele mai recente.

În ciuda faptului că nu dispunem de echipament dedicat pentru măsurarea timpului de răspuns, trebuie să recunoaştem că ASUS ROG Swift PG248Q este unul dintre cele mai rapide monitoare pe care le-am testat până în prezent. Acţiunile de pe ecran sunt înregistrate instant după apăsarea unui buton de pe tastatură sau mouse, însă şi aici sunt mai mulţi factori de luat în calcul. Pentru o performanţă cât mai bună, este recomandată utilizarea de tastaturi şi mouşi de „gaming” cu senzori rapizi şi timpi de răspuns mici, un PC performant şi nu în ultimul rând, jocuri bine optimizate pentru reducerea „lag-ului”. În general, producătorii de jocuri investesc timp în plus în dezvotlarea de jocuri pentru a oferi timp de răspuns cât mai mic doar în titluri competitive, care sunt jucate în general în modurile online sau LAN. Dacă nu jucaţi des titluri precum Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, League of Legends, World of Tanks şi alte titluri similare, probabil că nu aveţi nevoie de un monitor de acest gen.

Concluzii

Investiţia într-un sistem echipat cu un astfel de monitor nu este deloc neglijabilă. Un jucător care doreşte să beneficieze din plin de performanţa lui PG248Q are nevoie de un sistem high-end care să ţină un framerate de cel puţin 180 de cadre pe secundă (echipat cu plăci video high-end precum GTX 1070, sau GTX 1080 de la NVIDIA). Acesta trebuie să fie utilizat alături de periferice performante, deci mouşii şi tastaturile wireless ies din discuţie şi dacă luăm în calcul şi faptul că modul de funcţionare la 180 Hz poate duce la deteriorarea panoului, ajungem la concluzia că PG248Q de la ASUS este un produs foarte nişat, pe care nu mulţi şi-l permit, iar şi mai puţini îl vor putea aprecia la adevărata lui valoare.

Din fericire, cei care cumpără un monitor de acest gen ştiu cu siguranţă ce primesc, iar cei care sunt doar în căutarea unui monitor rapid şi fac doar tranziţia de la 60 Hz la ceva mai performant, probabil că ar trebui să se uite mai întâi la modelele cu 120 sau 144 Hz, care sunt mai ieftine decât modelul de faţă. Abia după ce vor începe să se simtă limitaţi de acele panouri ar fi indicată trecerea la un model de acest gen, sau, de ce nu, la proaspăt anunţatul ROG Swift PG258Q de la ASUS, cu rată de împrospătare a imaginilor de 240 Hz. 

Părţi pozitive

Timp de răspuns excelent
Panou TN de calitate (unghiuri largi de vizibilitate, culori naturale)
Meniuri intuitive

Părţi negative

Preţ ridicat
Diferenţe prea mici pentru majoritatea utilizatorilor faţă de un monitor cu 144 Hz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult