ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti

20.06.2018
ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti
Gaming şi concluzii

Gaming

Pentru gaming, ROG Switft PG348Q este însă un monitor excelent pe piaţa de soluţii ultra-wide, fiind printre cele mai performante dintre cele disponibile. Acesta beneficiază de un timp de răspuns de 5 milisecunde la trecerea de la gri la gri, şi de 13 milisecunde între apăsarea unui buton pe mouse sau tastatură şi reacţia de pe ecran (conform displalag.com). Această valoare reprezintă aproximativ un cadru de întârziere atunci când frecvenţa este setată pe 100 Hz şi mai puţin de un cadru pe 60 Hz. Cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor vor fi foarte mulţumiţi de viteza acestui monitor, mai ales când luăm în considerare că acesta foloseşte un panou IPS cu unghiuri de vizualizare excelente şi reproducere a culorilor foarte bună faţă de TN-urile sau VA-urile care pot fi ceva mai rapide.

Folosit fără OverDrive, mişcarea rapidă rezultă în mult motion blur, chiar şi la framerate-uri ridicate. Sugerăm setarea „Normal” pentru utilizarea normală, aceasta oferind un balans foarte bun între timp de răspuns mic, blur redus şi eliminarea efectului de ghosting. În special în shootere la persoana întâi, unde sunt multe mişcări rapide, prezenţa blur-ului poate să ducă la dureri de cap sau stare de vomă, deci utilizarea fără OverDrive activă ar putea fi problematică.

Întrucât am folosit moinitorul alături de placa grafică AORUS GTX 1080 Ti pe care am testat-o în urmă cu doar câteva săptămâni, nu am întâlnit jocuri în care rezoluţia înaltă a monitorului să creeze probleme. De fapt, dacă nu aveţi un monitor 1440p, ultra-wide la 1440p sau 4K, nici nu aveţi nevoie de o placă grafică atât de puternică. Practic acest tip de monitoare este motivul pentru care plăcile video high-end există. În special monitoare cu refresh rate mare. Majoritatea jocurilor testate au stat la framerate-uri de peste 100 de cadre pe secundă, ceva ce era de aşteptat, întrucât această rezoluţie reprezintă doar 60% din 4K.

Pentru a putea beneficia de 100 Hz şi G-Sync am folosit conexiunea DisplayPort de pe monitor. Pe mufa HDMI, monitorul permite afişarea rezoluţiei complete, însă doar la 50 Hz, în timp ce G-Sync nu poate fi folosit. Cei care nu au plăci grafice atât de puternice pot însă opta pentru acest model, întrucât tehnologia G-Sync asigură latenţă mică şi imagini „netăiate” începând de la 30 FPS. Astfel, chiar dacă aveţi o placă video care poate rula jocuri în 1440p ultra-wide în doar 30 FPS (GTX 970 sau GTX 1060), PG348Q poate fi o soluţie de „futureproofing”, de care să poţi beneficia la adevărata lui valoare în urma unui upgrade. Chiar şi la framerate scăzut, monitorul va oferi prin G-Sync multe dintre avantajele sale precum timp de răspuns redus şi imagini fără tearing.

Am preferat să testăm monitorul pe setarea sRGB pentru culori „corecte”, însă această setare limitează luminozitatea monitorului undeva aproape de jumătate. Pe setările Racing şi FPS, luminozitatea poate atinge valorile maxime (300 cd/m2), culorile fiind modificate pentru a putea distinge mai repede diverse elemente din joc. Nuanţele de roşu sunt mai stridente şi umbrele mai puţin pronunţate, lucru care ar putea asigura un avantaj în meciurile online. Cu toate acestea însă, monitorul nu va putea asigura victoria fără abilităţi din partea jucătorului.

În multiplayer, în special în shooterele din ultmii ani, care nu pun accent atât de mare pe verticalitate, un monitor ultra-wide poate fi văzut ca un avantaj, întrucât oferă un câmp vizual mai larg, în timp ce în single player acţiunea de pe ecran poate fi mai captivantă, acoperind mai mult din vederea periferică atunci când stai la o distanţă normală de utilizare la birou. Din păcate, în jocuri single player, secvenţele cinematice preînregistrate sunt de multe ori salvate în format 16:9, uneori chiar şi cu bande negre, deci imaginea finală ar putea fi încadrată într-un deptunghi mic în centrul ecranului. 

Concluzii

Sunt destul de multe monitoare ultra-wide de gaming pe piaţă, însă puţine sunt realizate cu atât de multă atenţie specială pentru gaming precum Swift PG348Q de la ASUS. Fiind echipat cu un panou IPS de calitate cu rezoluţie înaltă, o rată de împrospătare ridicată şi tehnologia G-Sync de la NVIDIA, sunt puţine alternative pe acelaşi format mai atractive pe piaţă în acest moment. Desigur, gaming-ul în ultra-wide vine cu dezavantajele sale, precum necesitatea unei plăci video de top şi răbdarea pentru a configura separat anumite jocuri care nu oferă suport nativ pentru această rezoluţie. 

Monitorul ASUS ROG Switft PG348Q a fost oferit spre testare de evoMAG.ro, unde este disponibil la preţul de 5.399 lei.

 

Părţi pozitive

Panou IPS de calitate
Refresh rate de 100 Hz
Meniu simplu de navigat şi configurat
Design interesant
Compatibilitate cu G-Sync de la NVIDIA

Părţi negative

Difuzoarele stereo sunt foarte slabe
Este greu de montat fără ajutor
Anumite elemente sunt realizate din plastic fragil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult