BenQ GW2765HT review

22.12.2014
BenQ GW2765HT review
Reglaje, calitatea imaginii şi concluzie

Calitatea imaginii

În ciuda diagonalei de afişare destul de mari, primul lucru pe care îl observăm după ce părăsim vechiul monitor Full HD este uşurinţa cu care putem grupa ferestrele cu aplicaţii pe desktop-ul mult mai aerisit. Impunând o scurtă perioadă de acomodare, elementele de interfaţă şi text apar destul de mici pe ecranul de 27˝, însă fără a impune folosirea funcţiei zoom. Putem încadra fără probleme două pagini web aşezate una lângă cealaltă, sau 3 pagini A4.

BenQ GW2765HT

Ajutat de filtrul anti-glare mai puţin agresiv, ecranul compus din pixeli cu dimensiunea 0.233mm este clar şi cu un nivel excelent de contrast. Produs de AU Optronics, ecranul cu rezoluţie 2560×1440 pixeli aflat la inima monitorului BenQ foloseşte tehnologie AHVA. Fără a fi confundată cu tehnologia VA întâlnită la unele monitoare din gama premium, tehnologia AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) este alternativa dezvoltată de AU Optronics pentru ecranele IPS, cu performanţe şi specificaţii comparabile celor din urmă.

Chiar şi fără o calibrare prealabilă, imaginea se află în parametri acceptabili pentru prelucrare foto, fiind necesară doar reducerea uşoară a luminozităţii. Cei care au lucrat până acum cu monitoare bazate pe tehnologie TN vor simţi imediat o diferenţă. Totuşi, utilizatorii experimentaţi vor dori probabil să aplice câteva corecţii ajustând manual setările pentru imagine. Pentru acest scop avem la dispoziţie profilul User, cu acces la reglaje individuale pentru canalele de culoare RGB, saturaţie, nuanţă, gamut de culoare, contrast şi luminozitate.

Contrastul şi luminozitatea sunt excelente, iar paleta boagată de culori oferă un adevărat răsfăţ pentru privire.

Unghiurile de vizibilitate sunt şi ele la un nivel confortabil, ecranul lăsând suficientă libertate de mişcare fără ca alterarea paletei de culori şi diminuarea contrastului să afecteze experienţa de vizionare. Nu la fel de bine stau lucrurile când vine vorba de vizionarea scenelor întunecoase din filme şi jocuri, unde negrul rămâne complet negru doar dacă privim ecranul direct din faţă, preferabil de la o distanţă de cel puţin 50 cm. Prezent la majoritatea ecranelor cu tehnologie IPS sau similară, efectul referit în termeni populari drept IPS Glow nu este sesizabil decât în unele scene întunecoase şi nu constituie motiv serios de îngrijorare, fiind oricum mai puţin deranjant decât scăderea drastică a contrastului observată la ecranele cu tehnologie TN atunci când nu sunt privite direct din faţă.

Deşi are la bază un panou LCD care suportă procesarea culorilor folosind doar 8 biţi pentru fiecare canal de culoare (modelul AUO M270DAN01.0), rezultând o paletă standard de 16.7 mil culori, BenQ GW2765HT este lăudat în lista de specificaţii cu o paletă de 1.07 miliarde culori, specifică ecranelor premium cu suport pentru procesare pe 10 biţi. Pentru obţinerea paletei extinsă de culori BenQ a recurs la folosirea unui algoritm de interpolare (dithering), constând în alternarea foarte rapidă a două nuanţe de culoare apropriate pentru obţinerea nuanţei dorite. Rezultatul este o reprezentare mai fină a diferenţelor subtile de nuanţă, fără acel efect de scară gradată întâlnit la monitoare LCD puţin costisitoare. Din păcate există şi un dezavantaj, procedeul folosit introducând subtile artefacte vizuale care ar putea deranja utilizatorii mai exigenţi.

BenQ GW2765HT - piciorul de susţinere

Trecând la jocuri, timpul de răspuns estimat la 4 ms G2G plasează modelul BenQ GW2765HT în categoria monitoarelor pentru gaming, dar nu de nivel competiţional. Limitat la 60Hz rată de actualizare a imaginii şi fără latenţă sesizabilă la afişare, ecranul cu tehnologie AHVA prezintă un nivel moderat de ghosting, vizibil mai ales la scenele cu multă mişcare din jocurile cu maşini. Per total, experienţa în jocuri este satisfăcătoare, ecranul compensând pentru neajunsurile de mai sus cu o paletă de culori foarte plăcută şi contrast excelent.

Având în vedere cerinţele hardware deloc neglijabile pentru rularea jocurilor la rezoluţia 2560×1440 în condiţii satisfăcătoare, prezenţa suportului pentru folosirea de rezoluţii non-native este binevenită. De apreciat este şi funcţia de scalare a imaginii cu raport 1:1, care permite afişarea rezoluţiilor non-native fără pierderi de calitate folosind doar porţiunea centrală ecranului.

Concluzie

În prezent cel mai ieftin monitor WQHD disponibil pentru piaţa din România, BenQ GW2765HT reuşeşte să convingă cu ecranul de bună calitate, surprinzător de bine calibrat din fabrică şi multitudinea de reglaje disponibile pentru ajustare anuală. Piciorul cu funcţie de rotire în mod portret, ajustabil pe înălţime şi înclinaţie, este un alt atu important, însă aş fi dorit ca acesta să fie un pic mai rigid. Nu apreciez rama ecranului confecţionată din plastic negru-lucios, magnet pentru urme de amprente şi sursă constantă de disconfort la folosirea în încăperi bine iluminate.

Monitorul BenQ GW2765HT poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de aproximativ 1750 Lei.

Părţi pozitive

Calitate bună a imaginii
Suficiente reglaje pentru calibrare manuală
Unghiuri de vizibilitate generoase
Backlight LED de tip flicker-free
Picior de susţinere ajustabil
Preţ competitiv

Părţi negative

Ghosting moderat, specific ecranelor IPS
Carcasă cu design fără pretenţii, din plastic banal

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult