Fiind un monitor cu panou TN, nu aveam prea multe pretenţii de la XL2540 la capitolul culori şi calitatea imaginii. Ultimul monitor cu frecvenţă înaltă testat a fost un ASUS cu panou de 180 Hz, care atunci când funcţiona la putere maximă afişa o serie de artefacte pe toată suprafaţa panoului. Motivul în acel caz era faptul că monitorul funcţiona nativ la 144 Hz, iar valoarea de 180 Hz era un overclocking aplicat controller-ului de imagine.
Zowie XL2540 rulează însă la 240 Hz nativ, lucru care poate oferi avantaje nu doar în gaming. Experienţa de utilizare este îmbunătăţită chiar şi în desktop, fiecare mişcare de pe ecran fiind redată la o viteză pe care n-am mai văzut-o până acum. Mişcarea cursorului pe ecran, mişcarea ferestrelor şi animaţiile din Windows sunt redate la o fidelitate uimitoare, pe care odată ce o vezi, cu greu vrei să te desparţi de ea. Desigur, în Windows nu vei fi mai productiv cu un monitor la 240 Hz, însă nu pentru asta a fost realizat acest model.
Gaming-ul este motivul principal pentru care cumperi aşa ceva. Iar în cazul lui XL2540, jocurile eSports vor avea cel mai mult de câştigat de pe seama lui. Nu de alta, dar chiar şi pe cutie scrie „eSports monitor”. Pentru a putea beneficia din plin de avantajele pe care acest monitor le oferă, este nevoie de un hardware de top în jocurile mai pretenţioase, însă în titlurile eSports, îţi poţi face treaba şi cu hardware mid-range la rezoluţia sa nativă.
În lipsa hardware-ului specializat de test pentru a măsura timpul de răspuns, îl pot compara doar cu alte modele pe care le-am folosit în trecut, iar Zowie XL2540 este probabil cel mai rapid dintre acestea, comparabil cu modelele de top ale altor companii. Diferenţa între 120 Hz / 144 Hz şi 240 Hz ar putea fi trecută cu vederea de cineva cu ochi neantrenat, însă cel mai bine îţi dai seama de avantaje atunci când foloseşti un mouse şi o tastatură de calitate, alături de un astfel de monitor, rulând jocurile la peste 200 FPS.
Meniul de setări de pe XL2540 acoperă toate caracteristicile obişnuite, precum contrast şi luminozitate şi vine pre-configurat cu o serie de setări pentru gaming, în funcţie de gen. Există setări pentru shootere, pentru strategii şi pentru „filme”, însă acestea mi s-au părut că afişează culori prea „false” pentru gustul meu. Astfel, am decis să îl calibrez pe cât posibil să semene cu monitorul IPS pe care îl folosesc zilnic, iar rezultatele au fost uimitoare. Puse unul lângă celălalt şi privide fix din faţă, panoul TN de pe XL2540 oferă rezultate comparabile cu „bătrânul” meu IPS. Desigur, odată ce te mişti în stânga sau dreapta, culorile încep să se piardă, însă acesta nu este un caz des întâlnit în gaming.
Panourile de plastic sunt foarte utile pentru cei care au o fereastră undeva în lateralul monitorului, acestea putând opri razele soarelui să bată direct în el. Acestea ar putea fi utile şi în cadrul unui LAN party, pentru a împiedica „colegii” de birou să tragă cu ochiul la monitorul tău.
Având în vedere preţul unui astfel de monitor, era cam ciudat ca acesta să nu fie unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Da, avem de a face cu un monitor Full HD cu panou TN, însă vine echipat cu unul dintre cele mai bune panouri TN realizate vreodată, care este totodată unul dintre cele mai rapide integrate într-un produs pentru consumatori.
Zowie XL2540 nu este un monitor pentru oricine. Cei care îl aleg trebuie să ia în considerare câteva lucruri. În primul rând, dacă monitorul pe care îl au le afectează performanţa în jocuri. Dacă panoul de 60 Hz pare că îţi limitează performanţa, primul pas ar trebui să fie la unul de 120 Hz sau 144 Hz. Cei care au făcut deja trecerea la un astfel de model şi s-au lovit iar de un prag, singura opţiune care să ofere o diferenţă semnificativă este unul la 240 Hz.
Atenţie însă, hardware-ul PC-ului trebuie să ţină pasul cu frecvenţa monitorului. Este necesară o placă video capabilă să ţină un framerate de patru ori mai mare decât în cazul unui monitor la 60 Hz, puterea de procesare necesară fiind comparabilă cu cea a rulării de jocuri în 4K la 60 FPS. De asemenea, multe jocuri din prezent sunt limitate la nivel de engine la 200 FPS, deci acele titluri nu vor beneficia din plin de ce oferă Zowie XL2540 de la BenQ. Luând toate aceste lucruri în considerare, cei care au nevoie de un astfel de monitor probabil că au făcut deja decizia dacă îl achiziţionează sau nu. Ceilalţi, în special cei care nu sunt pasionaţi de jocuri competitive, se vor mulţumi cu monitoarele mai lente, care pot oferi imagini la fel de bune sau chiar mai bune decât cel de faţă.
BenQ Zowie XL2540 se găseşte în magazinele din România la un preţ de aproximativ 2.400 lei.
Refresh rate excelent
Panou TN de calitate
Panourile de plastic sunt detaşabile
Port-uri USB şi audio pe laterale
Suport pentru căşti
Doar port-ul pentru microfon are pass-through din placa audio
Port-ul DVI-D este inutil
Preţ foarte mare pentru un monitor Full HD