Lenovo ThinkVision P27u-10 – monitor UHD 4K pentru editare foto/video [REVIEW]

06.06.2018
Lenovo ThinkVision P27u-10 - monitor UHD 4K pentru editare foto/video [REVIEW]
Experienţa în utiliazare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pentru conectarea sursei de semnal video avem la dispoziţie două intrări HDMI, DisplayPort şi USB-C, uşor accesibile în spatele ecranului.

Echipat cu sursă de lumină LED care promite o intensitate de până la 350 cd/m2, ecranul este suficient de luminos pentru a ne permite să lucrăm confortabil chiar şi în încăperi bine iluminate. Cu toate acestea, consumul de energie nu depăşeşte valoarea de 50W în condiţii de utilizare normală, iar căldura degajată nu pune probleme.

Ajutat cu un panou LCD bazat pe tehnologie IPS, ThinkVision P27u-10 impresionează cu unghiuri ample de vizibilitate, atât pe orizontală dar şi verticală. De apreciat este stabilitatea foarte bună a contrastului atunci când ne abatem de la unghiul optim de vizionare, dar şi uniformitatea excelentă a imagini pe întreaga suprafaţă a ecranului, care nu prezintă abateri notabile de strălucire şi tonalitate a culorilor.

Din fabrică, Lenovo ThinkVision P27u-10 vine cu o precalibrare bună, superioară vastei majorităţi a monitoarelor pentru acasă. Astfel, setările predefinite sunt probabil suficiente pentru utilizatorii de rând, iar profesioniştii au la dispoziţie profile de culoare pre-calibrate pentru spaţiile de culoare AdobeRGB, sRGB, DCI-P3 şi BT.709. Desigur, nu lipsesc nici setările pentru ajustarea individuală a canalelor de culoare, strălucire şi contrast.

Din păcate, sistemul de meniuri foarte greoi şi cam imprecis în reprezentarea grafică a parametrilor ajustaţi va da motive de frustrare în utilizarea de zi cu zi. Practic, simpla ajustare a luminozităţii ecranului de la valoare minimă la cea maximă durează aproximativ un minut, ţinând continuu apăsat butonul prevăzut pe rama ecranului. Experienţa este similară pentru orice setare care nu se limitează opţiunea On/Off (ex. contrast şi canalele de culoare).

Lăsând la o parte aceste stângăcii, Lenovo ThinkVision P27u-10 este un bun monitor pentru folosirea de zi cu zi, ba chiar şi gaming ocazional.

Fără avantajele tehnologiilor AMD FreeSync sau Nvidia G-Sync, ne vom baza pe capacitatea plăcii video de a ţine pasul ca rata de împrospătare a imaginii fixată la valoarea de 60 Hz, orice abateri inducând sacadări deranjate a imaginii, resimţite cu atât mai puternic la rezoluţia UHD 4K. Din fericire panoul IPS prevăzut cu funcţie overdrive ajustabilă ne ajută să ţinem sub control efectul de blur, sesizabil doar în scenele cu acţiune rapidă din jocuri (ex. simulatoare auto). Nici latenţa la afişare nu pune probleme, efectul de LAG fiind practic insesizabil în utilizare normală.

Ajungând la filme şi divertisment, ecranul Ultra HD cu diagonală 27” oferă o experienţă satisfăcătoare atât la vizionarea titlurilor pe suport Blu-Ray, cât şi a clipurilor video cu rezoluţie şi compresie ceva mai modestă, imperfecţiunile imaginii fiind ceva mai puţin vizibile decât la un televizor 4K cu diagonală mare de afişare.

Concluzie

Îmbinând avantajele rezoluţiei înalte cu folosirea unei diagonale de afişare potrivită pentru munca de birou, Lenovo ThinkVision P27u-10 poate fi o alegere excelentă atât pentru treburi serioase, cum ar fi editare foto/video şi lucrul cu seturi mari de date, cât şi vizionarea de filme Blu-ray din spaţiul unui dormitor fără posibilităţi de amplasare a unui televizor 4K.

Ajungând la jocuri, lipsa tehnologiilor avansate pentru sincronizarea ratei de împrospătare a ecranului cu framerate-ul  variabil generat de placa video pune presiune suplimentară pe folosirea unui PC cu o configuraţie puternică, capabil să susţină un framerate constant de 60 cadre pe secundă chiar şi la rezoluţie 4K. Respectând această condiţie, experienţa de joc se apropie de nivelul unui monitor dedicat pentru gaming.

Preţul oficial de aproximativ 550 dolari solicitat de Lenovo este puţin ca mare, dacă ne raportăm la oferta de monitoare pentru gaming, însă nu acesta este publicul ţintă. ThinkVision P27u-10 pune accentul pe calitatea superioară a imaginii şi includerea de facilităţi care sprijină editarea foto/video la nivel profesional, respectând toleranţe stricte în ce priveşte acurateţea culorilor.

 

Părţi pozitive

Calitate excelentă a imaginii
Suficiente reglaje pentru calibrare manuală
Unghiuri de vizibilitate generoase
Backlight LED de tip flicker-free
Hub USB

Părţi negative

Ghosting moderat, specific ecranelor IPS
Picior de susţinere cam firav

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult