Deşi numărul laptopurilor vândute a depăşit de câţiva ani numărul desktop PC-urilor, acestea din urmă rămân un segment important din piaţă. Spre exemplu, în 2013, din totalul de PC-uri vândute, 57% au fost portabile, iar 43% au fost de tip desktop. Este normal ca în aceste condiţii Intel, numărul 1 mondial în producţia de procesoare pentru PC-uri, să nu dea uitării acest segment. Calculatorul fix de la birou a primit un suflu nou odată cu apariţia modelelor de tip All-in-One (AIO). Acestea îmbină componentele pentru laptop cu un monitor cu panou tactil pentru a aduce o nouă experienţă de lucru în acest domeniu. Pe lângă acestea, Intel promovează şi desktop-urile NUC (Next Unit of Computing). Am avut posibilitate să vedem la Computex 2014 mai multe multe modele cu componente de ultimă generaţie.
Nu vom vorbi prea mult despre PC-urile AIO. Ele nu au reuşit să se impună pe piaţă, în mod special pe piaţa din ţara noastră, datorită preţului ridicat. În multe cazuri, un AIO costă mai mult decât un laptop, cu ecran mai mic ce-i drept. Laptopul are însă avantajul major că poate fi folosit în deplasări. În comparaţie cu un desktop PC, un AIO este sensibil mai scump.
Desktop PC-urile ar putea avea o creştere în segmentul mini PC-urilor, promovat de Intel prin NUC. Acest concept a fost prezentat pentru prima dată la finalul anului 2012 şi a fost îmbunătăţit anul trecut cu a patra generaţie de procesoare Inte Core. Aşa se face că la Computex 2014 au fost prezentate mai multe mini PC-uri bazate pe acest concept. Unul dintre ele a fost prezentat deja pe Go4it.ro. Este vorba despre Asus VivoPC VM60, o unitate elegantă ce poate sta fără probleme în sufragerie, alături de un LCD TV.
Un alt model interesant de la Computex 2014 a fost Gigabyte Brix 2. Acest model a fost creat pentru o multitudine de aplicaţii, inclusiv pentru gaming. În carcasa compactă poate fi integrat un procesor Intel Core i7 şi o placă video Nvidia GeForce 760M. Cutiuţa neagră este capabilă să redea imagine simultan pe două monitoare 4K, o performanţă cu care nu pot lăuda nici măcar desktop-uri de top cu componente relativ recente.
Majoritatea mini PC-urilor vin cu o carcasă compatibilă cu standardul VESA de montare pe spatele unui monitor. Ele pot sta astfel ascunse de ochii utilizatorului, schimbând perspectiva lucrului la birou. Nu mai ai de-a face cu o carcasă mare şi butucănoasă, lângă care trebuie să înghesui un monitor. Spaţiul de pe birou creşte şi poţi folosi un afişaj cu diagonală mai mare. Aşteptăm să vedem cum vor ataca piaţa producătorii de mini PC-uri. Ne aşteptăm ca preţurile iniţiale să nu fie foarte mici, deoarece, componentele folosite sunt componente specifice sau similare cu cele folosite în laptopuri.