Philips 237EQPH este un monitor de 23 inch cu rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli). Panoul IPS cu iluminare LED, contrast 1000:1 şi 250 cd/m2 îl plasează în categoria superioară destinată utilizatorilor obişnuiţi. Specificaţiile de bază nu sunt însă de ajuns.
Alegerea unui monitor este poate mai dificilă decât cea a unui smartphone sau laptop. Aceasta pentru că imaginea depinde până la urmă de percepţia privitorului şi nu corespunde întotdeauna cu datele de pe hârtie.
Majoritatea utilizatorilor vor ca albul şi negrul să fie intense şi uniforme pe toată suprafaţa ecranului. Iar Philips 237EQPH reuşeşte cu brio să afişeze astfel de contraste. De asemenea, ne dorim culori vii şi cât mai apropiate de spectrul real. Şi în acest caz monitorul de faţă ne satisface pe deplin. Ultima chestie majoră pe care o avem în discuţie, unghiurile de vizibilitate, sunt şi ele foarte bune, atât pe orizontală cât şi pe verticală (178/178).
Singura problemă este timpul de răspuns de 14 ms (sau 7 ms Smart Response – calculat G2G), fapt pentru care nu îl recomandăm gamerilor înrăiţi. Aceştia pot opta mai degrabă pentru un panou TN, mult mai responsiv (2 ms) care are însă alte dezavantaje (unghiuri mai proaste de vizibilitate).
Aşadar, Philips 237EQPH se adresează celor care pun preţ pe calitatea imaginii, mai puţin pe „dinamica” ei. Nu vă închipuiţi însă că vă păcăliţi cu un monitor puturos, repet, doar gamerii înrăiţi ar putea fi deranjaţi de timpul de răspuns de 7 ms.
Cât despre aspect, nu avem cum să fim altfel decât un pic subiectivi şi să recunoaştem că e atrăgător. Marginea de-a dreptul tăioasă, semi-lucioasă, nu este neagră ci bate într-un albastru închis foarte puţin transparent, care se asortează cu LED-ul de Power din marginea de jos. De-o parte şi de alta a acestuia sunt senozorii de mişcare (Power Sensor) care pun monitorul în Saving Mode când pleci din faţa lui, pentru a reduce consumul de energie. În momentul în care revii la birou, aceiaşi senzori reactivează automat display-ul.
În colţul din dreapta regăsim panoul tactil de control, de unde putem ajusta imaginea sau selecta intrările video. Sensibilitatea acestui panou nu este chiar extra-fină, fiind necesară o atingere destul de pronunţată pentru a acţiona butoanele digitale.
Piciorul de susţinere este solid, iar suportul bine calculat pentru a nu dărâma accidental monitorul. Din păcate, piciorul nu poate fi reglat pe înălţime şi nici nu permite rotirea spre stânga sau spre dreapta a ecranului, putem doar ajusta unghiul de înclinare pe verticală.
Accesul la interfeţele de conectare (VGA, HDMI 1, HDMI 2) este facil din orice poziţie, mulţumită unei amplasări la îndemână, pe spatele carcasei, uşor în dreapta. Philips 237EQPH nu are port-uri USB, lucru care probabil îi va deranja pe cei care au un sistem desktop cu o carcasă fără USB-uri frontale, ţinut sub birou. Procentul celor nemulţumiţi am spune totuşi că e prea mic pentru a depuncta monitorul. O precizare pentru orice eventualitate este, cred, suficientă.
Philips 237EQPH costă aproximativ 875 de lei în magazinele online din România, un preţ la care puţine alte modele se coboară având specificaţii similare.
Plusuri şi minusuri
[+] Panou IPS cu iluminare LED – culori puternice, uniforme, intense şi unghiuri bune de vizionare;
[+] Rezoluţie potrivită pentru vizionarea filmelor Full HD;
[+] Power Sensor pentru a elimina consumul nejustificat de energie;
[+] Preţ atractiv;
[-] Timpul de răspuns este puţin cam mare, lucru totuşi specific IPS-urilor;
[-] Piciorul nu îţi permite decât ajustarea pe verticală a poziţiei ecranului (nu ai reglare pe înălţime şi rotire orizontală).
Concluzie
Philips 237EQPH este un monitor cu un raport excelent calitate-preţ. Cei care doresc un IPS numai bun pentru office, foto şi filme, pot merge cu încredere pe mâna Philips.