Philips BDM3270QP pune calitatea imaginii pe primul loc (REVIEW)

02.06.2017
Philips BDM3270QP pune calitatea imaginii pe primul loc (REVIEW)
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile acestui monitor nu trebuie decât să aruncaţi o privire la un televizor LCD cu diagonala de 32˝. În cazul de faţă, ecranul AHVA (variaţie a tehnologiei IPS) produs de AUO Optronics oferă aproape dublul rezoluţiei unui ecran Full HD, păstrând însă neschimbată rata de aspect 16:9. Ajutat de numărul de pixeli mult mai mare pe verticală şi orizontală, ecranul WQHD oferă spaţiu amplu pentru desfăşurarea aplicaţiilor. Densitatea de afişare este însă comparabilă unui ecran Full HD cu diagonală 24”, ceea ce înseamnă că nu avem nevoie să activăm funcţia de scalare din Windows pentru obţinerea unei dimensiuni optime a elementelor afişate pe ecran.

Pentru conectarea sursei de semnal video avem la dispoziţie intrări DisplayPort, HDMI, VGA şi DVI-D, uşor accesibile sub ecran.

Ajutat cu o sursă de lumină LED care promite o intensitate de până la 300 cd/m2, ecranul este suficient de luminos pentru a permite utilizarea confortabilă în încăperi bine iluminate, însă finisajul lucios poate face dificil lucrul cu aplicaţii de editare foto/video, accentuând reflexiile obiectelor din jur. Însă dacă spaţiul de lucru este amenajat corespunzător, suntem răsfăţaţi cu o foarte bună reprezentare a detaliilor fine din imagini şi o paletă bogată de culori, care nu impune corecţii suplimentare pentru calibrare.

Având în vedere diagonala mare de afişare, obţinerea unei experienţe optimă în utilizare impune păstrarea unei distanţe de vizionare de aproximativ un metru. La o distanţă prea mică de vizionare iluminarea imagini devine neuniformă, colţurile ecranului părând mai întunecate decât porţiunea aflată direct în faţă. Exceptând o reducere progresivă a contrastului care dă impresia unor culori ceva mai şterse, abaterea de la unghiul optim de vizionare (vertical sau orizontal) nu aduce o degradare semnificativă a calităţii imaginii, cum este cazul la ecranele cu tehnologie TN. Totuşi, comparat unui ecran IPS, unghiurile de vizibilitate sunt ceva mai restrictive.

Echipat cu un panou LCD produs de AUO Optronics, Philips BDM3270QP foloseşte procesare a culorilor cu acurateţe de 10 biţi pentru fiecare canal RGB, limita teoretică privind nuanţele de culoare care pot fi diferenţiate fiind de 1.07 miliarde. Practic, asta înseamnă că monitorul poate reda gradienţi de culoare cu o precizie remarcabilă, efectul de curcubeu (banding) întâlnit la multe din monitoarele cu tehnologie TN fiind practic exclus în cazul de faţă. Calitatea net superioară a imaginii vine însă cu compromisul unui efect de LAG semnificativ mai mare, comparat unui monitor dedicat pentru gaming. Chiar dacă nu va incomoda şi ar putea trece chiar neobservat pentru utilizatorii de rând, latenţa şi nivelul mediu de ghosting prezentat de ecran nu recomandă monitorul Philips BDM3270QP pentru gaming competitiv.

Ajungând la filme şi divertisment, ecranul WQHD oferă o experienţă satisfăcătoare atât la vizionarea titlurilor pe suport Blu-Ray, cât şi a clipurilor video cu rezoluţie şi compresie ceva mai modestă, imperfecţiunile imaginii fiind ceva mai puţin vizibile decât la un ecran 4K nativ.

Prezente doar ca soluţie de rezervă, difuzoarele încorporate nu oferă o audiţie prea grozavă, însă ar putea fi suficiente pentru cei care folosesc de obicei un set de căşti.

Concluzie

Monitor de mărimea unui televizor, Philips BDM3270QP poate fi de-a dreptul copleşitor pentru utilizatorii de rând, diagonala de 27” părând o alegere mai potrivită pentru un ecran WQHD. Pasionaţii de filme şi divertisment care apreciază avantajele unui ecran spaţios vor remarca însă calitatea excelentă a imaginii şi flexibilitatea oferită de ecranul cu diagonală 32” în privinţa distanţei de vizionare.

Deşi nu este alegerea ideală pentru jocuri, Philips BDM3270QP acoperă destul de bine şi acest rol, oferind utilizatorilor de PC o experienţă comparabilă folosirii unei console de jocuri, însă fără complicaţiile unui televizor LCD în rolul de monitor.

Per total, Philips BDM3270QP este un bun monitor pentru uz general, acasă sau la birou, cu condiţia să avem suficient spaţiu liber pentru amplasare şi păstrarea unei distanţe optime de vizionare.

Preţul de aproximativ 1900 Lei este unul competitiv, dacă ne raportăm la dotările oferite şi calitatea imaginii net superioară unui monitor 4K bazat pe tehnologie TN. De altfel, privind din perspectiva calităţii imaginii, substituirea rezoluţiei UHD cu cea WQHD este un compromis binemeritat, prin care evităm şi alte probleme cum ar fi scalarea deficitară a aplicaţiilor desktop neoptimizate şi performanţa sub aşteptări în jocurile solicitante. 

Părţi pozitive

Spatiu de lucru generos
Reprezentare bună a culorilor, luminozitatea şi contrastul
Optiuni suficente pentru reglarea imaginii si ajustarea poziţiei de vizionare
Design robust
Opţiuni suficiente pentru conectivitate

Părţi negative

Latenţă la afişare peste media monitoarelor dedicate pentru jocuri
Efect de ghosting moderat, sesizabil mai ales în scenele cu acţiune rapidă

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult