Philips Brilliance 258B – monitor WQHD accesibil, dar potrivit şi pentru utilizatori pretenţioşi [REVIEW]

27.07.2016
Philips Brilliance 258B - monitor WQHD accesibil, dar potrivit şi pentru utilizatori pretenţioşi [REVIEW]
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Mult superior soluţiilor de buget bazate pe panouri cu tehnologie TN, ecranul cu matrice AH-IPS oferă unghiuri de vizibilitate generoase, abaterea de la poziţia ideală pentru vizionare aducând doar o reducere graduală a contrastului, fără a denatura prea mult culorile afişate.

Monitorul este bine calibrat direct din fabrică şi nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, unii utilizatori mai experimentaţi ar putea remarca temperatura de culoare puţin sub nivelul ideal 6500K, dând imaginii o uşoară tentă gălbuie.

Philips Brilliance 258B

Promiţând un nivel de claritate apropiat unui monitor UHD 4K, dar pe o suprafaţă ceva mai mică şi cu cerinţe de sistem mult mai rezonabile, ecranul cu diagonală 25” şi rezoluţie WQHD (2560×1440 pixeli)  are o densitate de afişare suficient de bună încât să nu putem distinge pixelii individuali de la o distanţă normală de vizionare, însă nu atât de mare încât să impună activarea funcţiei de scalare din setările Windows.

Deşi dă impresia unui panou LCD ceva mai lent, timpul de răspuns estimat la 14 ms GtG este valabil doar dacă nu luăm în calcul funcţia Overdrive (SmartResponse în setările monitorului). Ajustabilă pe trei nivele de intensitate, funcţia de compensare a timpului de răspuns aduce ecranul în rând cu alte panouri LCD de generaţie recentă, permiţând atingerea unui timp de răspuns echivalent 5 ms GtG sau mai bun. Comportamentul în jocuri este unul aproape exemplar, doar monitoarele pentru gaming echipate cu panouri LCD bazate pe tehnologie TN putând oferi rezultate mai bune. Per total, experienţa în jocuri cu monitorul Philips Brilliance 258B este satisfăcătoare, singurul aspect de reproşat fiind lipsa suportului pentru tehnologiile AMD FreeSync sau NVIDIA G-SYNC, care ar fi dat o experienţă vizuală şi mai cursivă atunci când numărul de cadre pe secundă generate de placa video nu coincide cu rata de refresh nativă monitorului (60Hz).

Folosit pentru editare foto, ecranul AH-IPS de calitate superioară se face remarcat prin uniformitatea excelentă a iluminării LED şi coloritul foarte plăcut, pus în valoare cu filtrul anti-reflexie eficient. În cazul exemplarului disponibil pentru testare, redarea unui fundal complet negru nu a evidenţiat pixeli/subpixeli nefuncţionali, sau efect backlight-bleed pronunţat. Foarte important pentru cei care obişnuiesc să petreacă multe ore în faţa ecranului, sursa de lumină LED este de tip Flicker-free, capabilă să asigure o iluminare fără efect de pâlpâire la orice nivel de intensitate.

Contrastând performanţele ecranului, cele două difuzoare încorporate sunt utile doar pentru redarea sunetelor de sistem, experienţa vizionării unui film 4K fiind cel mai bine completată cu un sistem audio separat.

Concluzie

Elegant şi cu un ecran de foarte bună calitate, Philips Brilliance 258B este o alegere excelentă pentru acasă sau la birou. Chiar dacă suprafaţa ecranului cu diagonală 25” (63.4cm) este puţin mai mică decât întâlnim în mod uzual la monitoare cu rezoluţie WQHD, suntem recompensaţi cu o foarte bună claritate a imaginii şi ne alegem cu ceva spaţiu în plus pe masa de birou.

Cu o calitate a imaginii exemplară, finisaje exterioare de bună calitate şi un design reuşit, Philips Brilliance 258B  poate fi achiziţionat la un preţ rezonabil, situat în jurul sumei de 1500 Lei.

Părţi pozitive

Bun raport calitate/preţ
Foarte bună calitate a imaginii
Design elegant şi multiple opţiuni pentru ajustare
Hub USB 3.0 integrat

Părţi negative

Lipseşte suportul pentru tehnologiile AMD FreeSync / NVIDIA G-SYNC, utile pasionaţilor de jocuri PC

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult