În general, Apple face lucrurile diferit faţă de alte companii. De la decizia de a scoate anumite componente, la încăpăţânarea de a nu se adapta la cerinţele utilizatorilor, ne aşteptăm întotdeauna ca deciziile pe care compania americană le face să fie întotdeauna „controversate”. Din categoria „ţii telefonul greşit” vine şi o nouă regulă de utilizare pentru noul monitor Apple Pro Display XDR, care nu trebuie şters decât cu „cârpa” oferită de Apple în pachet şi cu nimc altceva.
Conform documentelor oficiale de suport tehnic, monitorul Apple Pro Display XDR, în varianta „nano texture”, care este protejat de un panou de sticlă realizat special pentru a nu reflecta lumina, nu trebuie să fie niciodată şters cu altă cârpă, lavetă, tricou sau orice altceva decât cea inclusă în pachet. Curios, aceasta nu are un nume specific, precum „iCloth” sau „iRag”, însă instrucţiunile Apple par să fie destul de stricte atunci când vine vorba despre utilizarea ei.
Întrucât suprafaţa de sticlă a display-ului este texturată, această lavetă specială este realizată special pentru a nu lăsa reziduri pe suprafaţă, deci atunci când curăţi praful sau amprentele nu vor rămâne urme în plus. De altfel, Apple are reguli şi pentru modul de spălare al cârpei. Acasta trebuie spălată manual, cu lichid de vase şi apă, clătită şi lăsată la uscat pentru 24 de ore înainte de a fi folosită din nou.
Ce faci însă dacă o pierzi, sau se deteriorează? În niciun caz nu poţi merge într-un magazin Apple să o cumperi. Această cârpă de praf extrem de importantă pentru Apple Pro Display XDR cu „nano texture” nu se găseşte la raft şi nu poate fi cumpărată de distribuitori parteneri. Clienţii care au nevoie de o cârpă de rezervă, sau una nouă, vor trebui să contacteze serviciul de relaţii cu clienţii Apple. Nu este clar cât costă înlocuirea acesteia, dar fiind vorba despre Apple, cu siguranţă nu este ieftin.
De altfel, monitorul Apple Pro Display XDR în varianta standard porneşte de la preţul de 4.999 dolari, un preţ bun pentru performanţa profesională pe care o oferă, în comparaţie cu alte monitoare cu specificaţii similare. Cei care vor ca suprafaţa ecranului să fie de tip „nano texture”, adică mată, vor trebui să plătească 1.000 de dolari în plus pentru această sticlă specială, în timp ce dacă vor şi un suport de birou (un picior) pentru monitor, vor trebui să plătească încă 1.000 de dolari.
Dacă vor însă doar să îl monteze pe un suport obişnuit pe care probabil îl au deja, un adaptor VESA pentru Pro Display XDR costă „doar” 200 de dolari. Astfel, un monitor „complet echipat” poate să ajungă la 7.000 de dolari cu nano texture şi picior, sau la 7.200 dolari, dacă doreşti şi opţiunea de a monta monitorul pe orice tip de suport doreşti.