Netflix a avut parte de o lansare internaţională cu câţiva ani în urmă, pornind simultan serviciul în toate ţările din lume. La momentul respectiv, existau doar două versiuni de abonament ale serviciului, cel „Basic” care oferă redare SD pe un singur dispozitiv şi cel „Standard”, care oferea redare pe două dispozitive şi rezoluţie Full HD. Între timp, o versiune „Premium” a fost lansată, cu un preţ mai mare şi posibilitatea de a reda conţinut în rezoluţie 4K cu HDR (atât HDR10, cât şi Dolby Vision), pe maximum 4 dispozitive simultan.
Cea mai mare problemă cu serviciile Netflix la debutul în România a fost legată de conţinut. În afară de câteva seriale originale Netflix şi câteva filme mai vechi, serviciul ducea o lipsă mare de conţinut. Pe lângă asta, subtitrările în limba română erau complet absente. În timp, Netflix a adăugat atât conţinut mai nou şi mai diversificat, cu tot cu subtitrări în română, dar a început să adauge şi conţinut local, precum filme româneşti mai vechi şi mai noi.
Având în vedere conţinutul disponibil acum pe Netflix, putem spune că preţurile abonamentelor sunt acum într-adevăr justificate (Basic 8 euro, Standard 10 euro şi Premium 12 euro). Ba chiar diferenţa de preţ între fiecare, de numai 10 lei, fiind uşor de suportat pentru calitate mai bună a imaginii şi acces pentru mai mulţi membri ai familiei simultan.
Totuşi, Netflix nu costă la fel în toată lumea, iar anumite ţări primesc oferte mai bune din partea Netflix, în timp ce altele primesc oferte care pot fi considerate mai „proaste”, cu preţuri mult peste cele ale altor ţări. Iată cum se compară România cu restul ţărilor din Europa. Am realizat o listă cu preţurile abonamentelor Basic, Standard şi Premium pentru toate ţările din Uniunea Europeană, Spaţiul European Economic şi ţările care fac parte din piaţa unică europeană (adică inclusiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Pentru ţările care nu au preţuri exprimate în Euro, am făcut conversia de la moneda locală la Euro folosind convertorul Google.
Analizând lista de preţuri de mai sus, România se află printre ţările cu preţuri mai mici pentru serviciile Netflix. Abonamentul începe de la 8 euro în majoritatea ţărilor, excepţie făcând cele care prin conversie ajung să plătească mai puţin sau mai mult, în funcţie de cursul valutar. De altfel, preţul de numai 12 euro pentru versiunea Premium, este de multe ori doar cu un euro mai mare decât cere Netflix în alte ţări pentru un abonament Standard, cu redare HD pe doar 2 dispozitive.
Desigur, în ţările în care Netflix este mai scump, şi oferta de programe este de multe ori mai „stufoasă”, iar conţinutul local mai bogat. Există zvonuri despre o scumpire treptată la nivel global a serviciilor Netflix, deci este posibil ca şi în România să vedem o creştere a preţurilor în viitorul apropiat. Momentan, în România, faţă de alte ţări din Europa, avem preţuri mai avantajoase, aliniate cu cele ale celorlalte ţări din regiune. Cel mai scump abonament din zona europei pare să fie în Elveţia şi Liechtenstein, care nu fac parte din Uniunea Europeană, cu abonament premium de 20 de euro şi abonament de bază cu redare SD de 11 euro.