Sancțiunile asupra Rusiei în domeniul cinematografiei pictează un tablou care aduce aminte de vremurile din Războiul Rece, întrucât cinematografele au început să proiecteze filme piratate în lipsa distribuției pe căi oficiale. Majoritatea studiourilor vestice au părăsit Rusia și refuză să mai vândă filme către companiile care le distribuie pe teritoriul țării, așa că multe cinematografe din țară apelează la filme descărcate ilegal de pe internet pentru a putea păstra sălile deschise.
Proiecțiile din prezent sugerează că în următoarele două luni, mai mult de jumătate dintre cinematografele din Rusia se vor închide. De la începutul războiului din Ucraina, filme noi nu au mai fost aduse pe căi legale, iar servicii de streaming precum Netflix sau Spotify au părăsit la rândul lor țara. Astfel, singura metodă de a urmări filme noi sau de a asculta muzică nouă este pirateria pentru populația din Rusia.
Anumite cinematografe, în urma noii legi, care nu mai pedepsește pirateria, au ales să descarce ilegal cele mai noi filme, precum The Batman, sau animația Turning Red de la Pixar, și să vândă bilete așa cum făceau în mod obișnuit. Alte cinematografe permit închirierea spațiului către persoane private, care pot alege să proiecteze în săli orice film doresc, chiar și cu posibilitatea de a vinde bilete.
Astfel de proiecții ilegale existau în urmă cu mai bine de 30 de ani în Rusia și celelalte țări din blocul sovietic, unde erau vizionate, în principal filme din SUA, care erau interzise de către guvernele comuniste. Diferența era că filmele nu erau proiectate în cinema, ci mai degrabă ferit de autorități, în săli improvizate, sau în casele oamenilor.
Totuși, proiecțiile de acum nu sunt considerate ilegale în Rusia, întrucât conținutul filmelor nu este interzis. Companiile producătoare pur și simplu nu mai doresc să aibă de a face cu Rusia în contextul invaziei neprovocate din Ucraina.
sursa: NY Times