Noul film Dune, regizat de Denis Villeneuve, a fost lansat săptămâna trecută și a primit între timp o serie de laude, dar și critici, în special referitor la faptul că este doar o primă parte dintr-o poveste mult mai amplă, iar acest „episod” nu oferă un final satisfăcător. Totuși, în ton cu tematica filmului, scenaristul Eric Roth, a adaptat povestea cărții lui Frank Herbert fără să folosească prea multă tehnologie avansată. Dacă în universul Dune, computerele nu sunt folosite, în universul nostru, Roth a folosit un computer vechi și un software vechi de 30 de ani pentru a scrie scenariul filmului, în MS-DOS.
Eric Roth a dezvăluit că folosește întotdeauna programul Movie Master, dedicat pentru redactarea de scenarii de film. Acesta este vechi de 30 de ani și rulează sub MS-DOS, sistemul de operare care a precedat Windows de la Microsoft. Acesta spunea într-un interviu din 2014 că într-un fel este atât o superstiție, cât și o frică de schimbare.
„Lucrez cu un program de computer vechi, care nu mai există acum. Este jumătate superstiție și jumătate frica de schimbare”, a declarat Roth.
În 2018, cam în perioada în care a scris scenariul pentru Dune, a declarat că încă folosea acest software și chiar a apărut într-un clip al Academiei de Film din SUA, cea care organizează premiile Oscar, cum lucrează. Acesta nu mai folosește MS-DOS așa cum o făcea în anii ’90 dar tot nu are un computer care este la zi cu tehnologiile din prezent.
Acesta rulează Movie Master 3.09 pe un computer pe care are instalat și Windows XP. De asemenea, tastatura pe care o folosește este tot un model vechi de culoare bej, care aduce aminte de computerele anilor ’90. La momentul respectiv spunea că acest software nu poate fi găsit prea ușor online:
„Acum folosesc DOS. Nimeni nu poate să intre pe internet și să găsească acest software. Trebuie să le dau eu o copie fizică. Trebuie să o copieze și să o pună în computerul lor și apoi trebuie să lucrez prin computerul lor, pentru că nu pot apoi primi e-mail-uri pe al meu. Nu poți să folosești acest software decât acolo unde este deja. După 40 de pagini rămâne fără memorie.”
Se pare că limita de 40 de pagini l-a ajutat pe Eric Roth să își structureze mai bine munca. De exemplu, acesta scrie în „acte”, iar 40 de pagini reprezintă cam limita unui act.:
„Îmi place pentru că creează acte. Realizez că dacă nu am concluzionat în 40 de pagini este o problemă.”
sursa: Vice