HBO a lansat de curând noul său serviciu de streaming pentru filme și seriale HBO Max. Acesta va înlocui treptat mai întâi HBO Go și apoi serviciul HBO Now, care era disponibil doar în SUA. Max este disponibil doar în SUA în acest moment și va fi extins în timp către alte regiuni. În România, avem momentan acces doar la HBO Go, pe care se regăsesc doar filmele difuzate la HBO, câteva filme mai vechi și serialele originale ale companiei. Iată cum puteți avea acces la HBO Max chiar înainte de lansarea sa oficială în România.
HBO Go este o extensie a pachetului de programe HBO din cadrul abonamentului la cablu pentru mulți. HBO permite de puțin timp și abonarea separată la serviciul Go, însă conținutul este în continuare legat de posturile de televiziune HBO și Cinemax. Prin intermediul HBO Max însă, compania promite să ofere atât conținutul său original și licențiat pe care îl oferă prin intermediul Go, cât și noi filme și seriale originale, dedicate Max.
Practic, acesta devine o alternativă la Netflix, Amazon Prime Video sau Disney+. De altfel, fiind parte a companiei AT&T, care deține întregul concern WarnerMedia, HBO Max primește și exclusivitate pe multe dintre filmele Warner Bros, dar și acces în exclusivitate la conținut precum cel produs de Cartoon Network, DC Comics, orice conținut video bazat pe licența Harry Potter, filmele Studio Ghibli și multe altele.
Max este un serviciu cu o selecție de filme și seriale mult mai vastă decât HBO Go, iar în viitor, conținutul original, care s-ar putea să nu fie difuzat pe HBO la televizor, ar putea fi marea atracție.
Printre cele mai mari show-uri de pe HBO Max din acest moment se regăsesc seriale clasice precum comedia Friends, serialul britanic Doctor Who, sitcom-ul The Big Bang Theory și desenele animate Rick and Morty și Adventure Time. Acestea din urmă primesc episoade noi pe noul serviciu. De altfel, alte hituri cu impact precum South Park sunt disponibile pentru streaming prin intermediul HBO Max.
HBO promite că va oferi 31 de filme și seriale originale în primul an de disponibilitate. Având în vedere că serviciul s-a lansat abia la sfârșitul lunii mai, va mai dura o perioadă până când acestea vor începe să apară. În cel de-al doilea an, HBO promite 60 de filme și seriale originale, practic cel puțin unul nou în fiecare săptămână.
Există o listă cuprinzătoare cu toate filmele și serialele disponibile pe HBO Max pe site-ul Reelgood.
HBO Max înlocuiește direct HBO Now în anumite situații în SUA. Ambele servicii costă 15 dolari pe lună, deci vorbim despre o taxă mai mare decât Netflix Premium sau alte servicii similare. Serviciul poate fi însă oferit chiar și prin abonamentele la operatori telecom sau prin intermediul abonamentelor la cablu, asemeni HBO Go. De altfel, unele servicii de acest gen au înlocuit chiar și Go cu Max fără costuri adiționale pentru clienți.
Este posibil ca atunci când HBO Max se va lansa în România, să avem parte de o situație similară, unde abonamentele de cablu care includ HBO să ofere acces la noul serviciu gratuit, asemeni Go. Un dezavantaj pentru HBO Max este însă faptul că listele de redare și preferințele utilizatorilor de pe Go și Now nu ajung și pe HBO Max. Conturile de Max sunt complet noi.
Serviciul permite vizionarea de pe trei profiluri în același timp și are o limită de cinci profiluri per cont. De asemenea, aplicațiile de mobil pot descărca local anumite filme și seriale.
Asemeni tuturor serviciilor care doresc să aibă succes în piață, HBO Max este compatibil cu o plajă largă de dispozitive. Vorbim despre telefoane și tablete, televizoare inteligente și laptop-uri.
Cea mai la îndemână metodă de a accesa HBO Max este smartphone-ul. Este disponibilă pe App Store și Google Play Store o aplicație dedicată platformelor iOS și Android. Serviciul se integrează chiar și cu aplicația Apple TV, iar abonamentul poate fi plătit prin intermediul sistemului Apple. La fel se va întâmpla și în cazul telefoanelor cu Android.
Cei care folosesc alte dispozitive cu software Google precum Android TV, Chromebook și Chromecast vor putea de asemenea să folosească acceseze serviciul. În cele din urmă, televizoarele inteligente precum cele cu Tizen și WebOS primesc aplicații dedicate. Roku și Fire TV însă nu au încă acces la HBO Max. Acestea oferă doar vechiul HBO Now, redenumit acum în „HBO”.
Asemeni altor servicii de streaming care nu sunt disponibile la noi în țară, accesul la HBO Max este facilitat prin intermediul unui serviciu de VPN. Cea mai simplă metodă de a face asta este prin intermediul unui smartphone, așa cum am explicat și pentru Disney+.
Va fi necesar credit pe contul de App Store de SUA sau pe contul de Google Play Store. De asemenea este nevoie de un cont pe un serviciu de VPN care să ofere servere rapide pentru SUA. Cardurile valorice de credit pentru App Store și Google Play pot fi cumpărate de pe Amazon. Conturile VPN necesită de asemenea plată separată.
Odată ce ai un cont de SUA de iOS sau Android, trebuie să pornești serviciul VPN. Apoi des descarci aplicația HBO Max și să înscrii un cont cu o adresă de SUA. În locul unui card de credit american, vei folosi creditul din magazinul de aplicații pentru plată.
Alternativ, tot folosind un VPN, poți cumpăra un card valoric Now, care este compatibil cu HBO Max. Acestea sunt carduri cu valoare în bani (100$, de exemplu) și pot fi folosite pentru plata serviciilor direct din contul HBO. Revendicarea lor se face pe site-ul oficial.
Este important de menționat că este necesară pornirea unui VPN pentru a putea accesa conținutul. Poți folosi un VPN pe majoritatea dispozitivelor inteligente, chiar și pe Smart TV. Totuși, cea mai simplă metodă de a transmite conținutul pe un televizor este utilizarea unui computer și a unui cablu HDMI.
Sfatul meu este să așteptați o soluție mai simplă sau lansare oficială a serviciului în România. Eforturile pentru a accesa Max de la noi sunt prea mari, iar costurile ridicate. La prețul de 15 dolari al abonamentului va trebui să adăugați și costul unui VPN în fiecare lună.
Momentan nu avem informații oficiale despre disponibilitatea serviciului HBO Max în România. Totuși, HBO spune că începând din 2021, serviciul va fi extins și în Europa. Cel mai probabil, este vorba despre europa de Vest și Centrală, care primește de obicei acces la servicii în premieră. În România, s-ar putea să mai avem de așteptat cel puțin încă un an după acest moment. Totuși, nu este exclus ca să avem parte de o surpriză și să primim Max în Europa simultan în toate țările în care compania își desfășoară activitatea în mod oficial.