Serviciul de streaming de filme și seriale Netflix era deja luat în vizorul autorităților din Rusia de mai mult timp. Compania americană era somată de Roskomnadzor să își deschidă birouri locale în Rusia, să permită accesul la streaming live al tuturor posturilor TV de stat către abonații săi, dar și să marcheze corespunzător limitele de vârstă pentru conținutul pe care îl oferă (în special în cazul conținutului care includea personaje din categoria LGBTQ+). Toate acestea erau problematice pentru Netflix, însă războiul din Ucraina este cel a dus la oprirea serviciilor pe teritoriul acestei țări.
La mai bine de o săptămână de când Rusia a invadat Ucraina, Netflix a luat decizia de a opri serviciile pe teritoriul acestei țări. Totuși, acest rezultat ar fi avut loc probabil și dacă compania americană nu făcea nimic în acest sens. În urmă cu o săptămână, reprezentanții Netflix anunțau că serviciul nu se va conforma legii din Rusia, care obligă toate serviciile de streaming de dimensiuni mari să difuzeze și posturile de propagandă de stat în baza abonamentului.
„În urma circumstanțelor din prezent, am decis să suspendăm serviciile noastre în Rusia”, au declarat reprezentanții Netflix.
Odată cu oprirea serviciilor în Rusia, Netflix oprește și toate celelalte operațiuni pe care le mai avea. Se pare că Netflix lucra la mai multe producții originale cu actori și regizori din Rusia. De asemenea, compania era în discuții cu studiouri și posturi de televiziune pentru achiziția de conținut deja existent, precum filme și seriale care au fost lansate în cinema sau difuzate la TV.
Netflix avea o bază de un milion de abonați în Rusia la momentul la care a fost luată decizia, dar nu este singura companie care renunță la o bază mare de fani. Alte companii din industria cinematografică precum Disney, Warner Bros., Paramount și Sony au anunțat că nu vor mai lansa noi filme în cinematografele din Rusia. De altfel, companii de tehnologie precum Microsoft, Google, Apple și Samsung au anunțat de asemenea că nu vor mai vinde produse și servicii pe teritoriul țării.
Și Rusia la rândul său a început să blocheze servicii americane pe teritoriul țării. Facebook și Twitter sunt două dintre cele mai importante. Se zvonește însă că săptămâna aceasta, Rusia va pune în aplicare sistemul său de izolare digitală, care va deconecta complet Rusia de la internet, păstrând însă toate serverele locale funcționale. Astfel, serviciile bancare și comunicarea internă vor putea rămâne active. Totuși, cetățenii ruși nu vor mai avea acces la internet pe site-uri din afara țării, în timp ce celelalte țări nu vor mai putea accesa serverele rusești.
sursa: The Verge