Serialele pentru televiziune sau show-urile TV, cum sunt cunoscute peste ocean, au devenit în ultimii ani cele mai populare creaţii cinematografice. Finanţate de ce cele mai multe ori de trusturi de televiziune, ele atrag în multe cazuri audienţe record. Aceste audienţe se traduc în principiu prin profituri mari din publicitatea vândută. Serialele sunt de obicei împărţite în sezoane, fiecare sezon având un număr fix de episoade. Cele mai populare seriale au depăşit 10 sezoane, iar unele seriale pot avea până la 26 de episoade per sezon. În cele mai multe cazuri, serialele sunt difuzate în premieră de trustul de televiziune ce le-a produs, cu o frecvenţă de un episod pe săptămână. Între sezoane poate exista o pauză de câteva luni sau chiar un an.
Pentru actorii principali, serialele pot însemna un volum de muncă anual mult mai mare decât în cazul filmelor de lung-metraj. Au fost cazuri în care actorii au renunţat la rolurile principale deoarece lucrau la filmările pentru un sezon timp de 10 luni pe an. Pentru televiziunile ce produc serialele, acestea pot reprezenta o sursă de venit chiar şi peste câţiva ani. Televiziuni mai mici de pe piaţa internaţională pot cumpăra drepturile de televizare pentru serialele lansate cu ceva timp în urmă. Evident, cu cât serialul este mai vechi, cu atât valoarea sa scade. O altă sursă imporantă de venituri pentru producătorii serialului o reprezintă canalele de distribuţie pentru seriale online şi despre acestea vom vorbi în continuare.
Într-o lume civilizată conectată la Internet, o parte din utilizatori au ales să renunţe la abonamentul de televiziune. În schimb, ei preferă un abonament la un serviciu de distribuţie digitală a filmelor şi serialelor. Cel mai important serviciu de streaming online este Netflix. El oferă cea mai mare varietate de materiale şi este disponibil pentru o serie întreagă de platforme. Din păcate, el nu este disponibil în România, fiind limitat la câteva ţări de pe continentul american şi din Europa.
De ce sunt limitate geografic site-urile mari legale de seriale online? Motivul este legat licenţierea materialelor distribuite. Atunci când vrei să oferi, fie şi contra cost, un serial sau un film online într-o anumită ţară, trebuie să ai aprobarea distribuitorilor şi să obţii şi o serie de certificări pentru respectiva ţară. Dacă în ţara respectivă un anumit serial sau film este distribuit deja legal de o altă companie, lucrurile încep să se complice. Cumpărarea unor servere într-o ţară pentru a facilita accesul la filme şi seriale online este simplu. Rezolvarea problemelor de licenţiere pentru toate materialele din arhivă este foarte dificilă.
Un alt lucru ce trebuie menţionat în legătură cu serialele online este acela că episoadele pot ajunge cu întârziere pe Internet, chiar şi la distribuitorii majori. La fel ca în cazul filmelor, producătorii încearcă să-şi protejeze investiţia şi să atragă telespectatorii pe canalele de televiziune pe care le deţin.
Sunt sigur că mulţi români ar aprecia un abonament lunar la Netflix de 8 $. Din păcate, piaţa românească de distribuţie online nu arată deloc bine în ochii investitorilor. Pirateria materialelor este la cote foarte înalte şi potenţialii clienţi sunt foarte puţini. Pe de altă parte, cred că ar fi destui interesaţi de astfel de servicii de streaming, dacă ar veni cu un număr foarte mare de seriale recente şi populare.
Momentan, în ţara noastră activează două servicii de distribuţie digitală cu o ofertă decentă: Voyo şi SeeNow. Ele pot fi accesate pe bază de abonamet, fiind disponibile pentru mai multe platforme. Aplicaţiile pentru Voyo şi SeeNow sunt disponibile pentru Android şi iOS, filmele şi serialele putând fi urmărite şi pe televizoare smart sau pe PC-uri. Alături de filme şi seriale, cele două servicii transmit online şi câteva canale de televiziune, unele având rezoluţie HD. De asemenea, utilizatorii pot viziona şi emisiuni produse independent.
De cele mai multe ori, episoadele serialelor ajung online prin intermediul protocolului de partajare BitTorrent. Episodul este înregistrat HD de pe canalul TV ce-l prezintă în premieră. Materialul rezultat este comprimat în mai multe versiuni şi apoi este urcat pe tracker-ele de torrente. Pentru cei leneşi există site-ul precum Vplay.ro. Acestea îţi oferă o listă lungă de seriale, ce pot fi vizionate online, fără a descărca ceva pe HDD sau a instala o aplicaţie. Dacă îţi faci şi cont, vei putea ţine evidenţa episoadelor vizionate.
Site-urile de acest gen operează în ilegalitate în multe ţări. În altele, legislaţia a creat o zonă gri. Materialele disponibile pe site-urile de seriale online nu sunt distribuite legal în acea ţară de nicio companie. Pe de altă parte site-ul are de câştigat de pe urma lor, prin numărul de afişări şi implicit prin reclamele afişate.
Cei ce doresc să urmărească seriale online şi să aibă acces la cerere la unele filme de lung metraj, au în ţara noastră cel puţin două opţiuni legale. Din păcate, distribuitorii online mari precum Netflix sau Hulu nu au pătruns pe foarte multe pieţe din Europa şi nu reprezintă o opţiune pentru utilizatorii locali. Această situaţie a facilitat apariţia unor site-uri locale ce preiau serialele online din Statele Unite şi le oferă fanilor din ţara noastră. Ele nu funcţionează însă în condiţii legale.