Acum un deceniu, routerele wireless erau echipamente de reţea pe care le găseai doar în casa unui pasionat de tehnologie iar satisfacţia de a primi un email pe telefonul mobil printr-o conexiune GPRS lentă era un adevărat lux. Astăzi putem găsi cu uşurinţă în jurul nostru 4 sau 5 produse electronice cu conectivitate permanenta la Internet, iar explozia promisă de accesorii sau echipamente casnice inteligente necesită un limbaj comun prin care toate acestea să se înţeleagă.
Dincolo de laptopuri, telefoane mobile, tablete, sisteme Home Cinema sau televizoare inteligente, în casele utilizatorilor au început să se strecoare şi sisteme de supraveghere video, instalaţii de automatizare pentru iluminare şi alimentare sau autoturisme. La acestea se adaugă toate micile şi măruntele produse menite sa ne facă viaţa mai simplă pe care producătorii de tehnologie le promit sub sintagma „internet of Things”, iar migrarea Internet-ului către spaţiul de adrese IPv6 va permite şi interconectarea acestui număr imens de echipamente variate.
Sistemele dezvoltate până acum nu sunt însă un etalon al interoperabilităţii, acestea folosind uneori protocoale proprietare care împiedică interconectarea cu alte echipamente. Pentru a nu submina de la bun început o industrie care este pe cale abia să se nască, mai multe companii implicate au anunţat fondarea AllSeen Alliance, o organizaţie care va urmări standardizarea protocoalelor de comunicare necesare.
Baza de plecare este deja existenta platformă software AllJoyn de la Qualcomm, un mediu open-source peer-to-peer care oferă servicii variate pentru interconectarea diverselor echipamente inteligente. Promovată fără prea mare de succes din 2011 până acum, această platformă ar putea aduce acea omogenitate pe care Qualcomm a eşuat să o obţină până acum, mai ales în codniţiile în care acesta a fost donată nou fondatei organizaţii şi nu mai este bunul unei singure companii.
Susţinută de Linux Foundation, AllSeen Alliance include în acest moment companiile Qualcomm, LG, Panasonic, Silicon Image, TP-Link şi Haier. Pe lângă aceşti membri fondatori, lista companiilor implicate mai include nume cunoscute precum Cisco, D-Link, HTC, Liteon sau Harman, ceea ce ne face să sperăm că promisa interconectare universală pleacă din start măcar cu câteva şanse de succes.