Arlo nu este doar un sistem de supraveghere în timp real al unui flux video, ci poate funcţiona şi ca un sistem de alarmă. Netgear a preferat să nu folosească sistemul neîncetat, pentru a înregistra material video în gol, ci a echipat camerele video cu senzori de mişcare. Acestea vor înregistra doar atunci când detectează mişcare şi doar pentru un timp limitat. Desigur, utilizatorul poate să pornească cele două camere de la distanţă prin monitorizarea în timp real al fluxului video şi să înregistreze manual clipuri video şi fotografii de pe acestea, însă sistemul este gândit să funcţioneze şi să înregistreze totul automat.
Materialele video sunt stocate direct în cloud-ul Netgear, clipurile video putând fi descărcate local, în cazul în care utilizatorul doreşte acest lucru. Toate filmările se regăsesc în tabul Library din contul Arlo şi pot fi urmărite de pe orice dispozitiv cu acces la internet.
Profilele de utilizare sunt patru la număr şi sunt deja configurate pentru a servi toate nevoile utilizatorilor. Prima se numeşte Schedule şi funcţionează după un program prestabilit. Asemeni unui ceas deşteptător, sistemul de supraveghere poate să pornească automat la o anumită oră şi să se dezactiveze la o altă oră, în anumite zile ale săptămânii. În intervalul orar setat, orice mişcare porneşte automat înregistrarea şi trimite o notificare către contul de e-mail al utilizatorului, cât şi o notificare de tip „push” pe smartphone-ul pe care este instalată aplicaţia.
Cel de-al doilea mod de funcţionare este Geofencing. Acesta foloseşte coordonatele GPS ale smartphone-ului pentru a activa şi dezactiva sistemul Arlo. Atunci când telefonul părăseşte zona stabilită, sistemul se porneşte şi înregistrează orice mişcare. Când utilizatorul se întoarce acasă, sistemul este dezactivat. Nu în ultimul rând, există modurile All Motion On şi All Motion Off. Modul „On” înregistrează absolut orice mişcare, indiferent de oră sau de locul în care se află utilizatorul, în timp ce All Motion Off nu înregistrează nimic, fiind util doar pentru monitorizare în timp real.
Fiecare dintre aceste moduri poate fi personalizat. Schedule poate funcţiona la orele şi în zilele dorite de utilizatori, ce toate profilele pot fi configurate să înregistreze de la 10 la 120 de secunde pentru fiecare mişcare înregistrată, în timp ce sensibilitatea la mişcare poate fi de asemenea modificată după bunul plac. Altertele prin notificări push şi e-mail pot fi activate sau dezactivate, iar alertele prin e-mail pot fi trimise către mai multe persoane
Cele două camere Arlo vin echipate cu obiective wide, cu deschidere aproximativ 110 grade în lateral şi cu lumină IR, care asigură funcţionarea pe timp de noapte. Acestea pot fi amplasate oriunde, fie în exterior, fie în interior şi beneficiază de senzori care filmează la rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli). Camerele Arlo sunt rezistente la apă şi praf, însă amplasarea lor în exterior nu pare să fie cea mai bună idee. Întrucât acestea sunt echipate cu sistemul de prindere pe magnet, camerelear fi foarte uşor de furat în cazul unui incident neplăcut.
Filmările nu vor uimi prin calitatea lor, acestea fiind realizate direct în cloud, deci la un bitrate mic, care duce la pierderea multor detalii. Din fericire, calitatea este destul de bună pentru a identifica cu uşurinţă trăsăturile persoanelor din imagini, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Camerele schimbă automat modul de funcţionare în funcţie de lumina disponibilă, deci nu trebuie configurate în niciun fel la acest capitol.
Fiind vorba despre un sistem cloud, serviciile Arlo sunt totuşi limitate. Sistemul de bază vine cu un abonament gratuit numit „Basic” la serviciile Netgear, care asigură stocarea a 1 GB de date pentru 7 zile de la înregistrare. Poţi conecta până la cinci camere Arlo, iar Netgear oferă pentru acest tip de utilizatori 3 luni de suport tehnic. Pentru majoritatea utilizatorilor este de ajuns, întrucât 30 de secunde de video pot ocupa mai puţin de 2 MB. Pentru cei care au nevoie de mai multă stocare, există abonamentele Premier (stocare de 10 GB pentru 30 de zile, 10 camere şi suport nelimitat) şi Elite (100 GB pentru 60 de zile, 15 camere şi suport nelimitat).
Preţurile pentru acestea sunt de 9 euro, respectiv 14 euro pe lună. În ciuda faptului că există două port-uri USB pe staţia principală, Netgear nu oferă încă opţiunea de înregistrare locală, totul fiind strâns legat de internet. Avantajul unui sistem conectat la internet este că poţi avea acces de oriunde la înregistrările din cloud şi poţi controla sistemul de la distanţă, în timp ce dezavantajul este că acesta nu poate înregistra în cazul în care internetul nu funcţionează.
Este destul de evident că Arlo nu este un sistem profesional de supraveghere, însă acesta poate să acopere cu succes nevoile utilizatorilor de rând, în special ale celor care nu sunt familiarizaţi cu tehnologia. Nu în ultimul rând, acest sistem poate fi perfect nu doar pentru monitorizarea activităţii din jurul casei, ci şi din interiorul său, putând fi folosit şi de către cei care doresc un sistem de supraveghere pentru copii sau animale de companie.
Conectarea la cloud-ul Netgear este însă atât un avantaj cât şi un dezavantaj. Acesta poate fi considerat limitat pentru cei cu pretenţii din cauza costurilor mari pentru înregistrări mai lungi în cloud, cât şi din lipsa funcţiilor offline. Totuşi, pentru o soluţie la cheie, Arlo îşi face treaba cu brio şi este destul de versatil pentru a acoperi o plajă mai mare de nevoi decât te-ai aştepta la prima impresie.
Design excelent
Totul este inclus în pachet
Poate fi pus în funcţiune foarte repede
Acces la servicii cloud de pe orice dispozitiv
Nu funcţionează fără internet
Pentru înregistrări lungi este necesar un abonament
Camerele pot fi furate, fiind prinse doar cu magneţi