Atacurile asupra antenelor 5G nu par să scadă în număr, ci să crească. După ce în Marea Britanie și Europa au avut loc mai multe incidente în care cetățenii atacau antenele operatorilor, acest tip de comportament a ajuns și în Statele Unite ale Americii, unde Departamentul de Securitate Națională avertizează companiile telecom să crească securitatea în jurul turnurilor. Deja au avut loc câteva atacuri în care antenele au fost arse sau atacate cu diverse obiecte în mai multe state din SUA.
Motivul pentru care cetățenii ajung să recurgă la astfel de comportament este dezinformarea care circulă în mediul online. Mii de clipuri de pe YouTube și de pe site-uri de fake news și propagandă sugerează că tehnologia 5G este dăunătoare. De la teorii care susțin că antenele ar ataca sistemul imunitar al cetățenilor la cele care spun că 5G-ul răspândește virusul COVID-19, cei mai ușor de influențat încep să atace ceea ce cred că sunt antene de telecomunicații pentru noul standard de conectivitate.
De altfel, multe dintre atacuri nici măcar nu au ca țintă antenele „5G”, ci antenele obișnuite 4G pe care le folosesc chiar și telefoanele și celelalte dispozitive pe care aceștia la folosesc zi de zi.
DHS (Department of Homeland Security) avertizează astfel operatorii telecom despre riscurile la care se supun dacă nu metode bune de securitate. Recomandările autorităților americane sunt instalarea de bariere și senzori în jurul siturilor telecom, sisteme automate de detectare a intrușilor și camere de luat vederi. De altfel, monitorizarea cu ajutorul dronelor în apropierea turnurilor este de asemenea recomandată pentru a depista atacatorii din timp, chiar înainte ca aceștia să ajungă la „țintă”.
Autoritățile americane se așteaptă însă ca aceste atacuri asupra turnurilor 5G să crească în următoarea perioadă, cu cât virusul COVID-19 se răspândește mai mult. Ba chiar un raport al DHS spune că se așteaptă ca cei care sunt influențați de teoriile conspiraționiste să înceapă să atace chiar și angajați ai companiilor telecom.
OMS are pe site-ul oficial informări despre COVID-19 și relația virusului cu tehnologia 5G, sau mai degrabă lipsa relației între cele două:
„COVID-19 se răspândește prin tractul respirator, atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Oamenii pot fi infectați și prin atingerea unei suprafețe contaminate și apoi prin contactul cu ochii, gura sau nasul.”
„Virusurile nu pot fi transportate prin unde radiu sau rețele mobile. COVID-19 se răspândește si în țări în care nu există rețele mobile 5G.”
(via ArsTechnica)