Bitdefender este un bine-cunoscut producător autohton de soluţii de securitate, compania extinzându-se în ultimul deceniu şi bucurându-se acum de o prezenţă globală. Cel mai nou produs anunţat de către companiei nu este însă unul software, ci unul hardware, Bitdefender Box fiind un echipament de reţea menit să le ofere utilizatorilor obişnuiţi o securitate superioară.
Urmând să fie disponibil comercial începând cu 2015, Bitdefender Box este o interesantă combinaţie între un firewall hardware, un router, un server VPN şi un echipament pentru detecţia intruziunilor. Având două porturi Ethernet, Bitdefender Box poate fi amplasat înaintea router-ului pentru a inspecta tot traficul care intră sau iese, poate fi amplasat între router şi reţeaua internă, poate fi conectat la unul dintre porturile Ethernet ale router-ului pentru a scana tot traficul din reţeaua internă sau poate fi folosit chiar ca router.
Bitdefender afirmă că Box va scana tot traficul din reţeaua internă şi va bloca accesul la adresele IP sau domeniile periculoase, va bloca descărcările de fişiere infectate şi va bloca pachetele de date suspecte care ar putea indica un atac, fiind astfel o combinaţie de firewall şi IDS pentru mediul casnic. Bitdefender Box nu va putea rivaliza cu soluţii business consacrate deoarece nu oferă inspecţia şi filtrarea profundă a pachetelor de date, însă oferă în schimb o soluţie antivirus şi antifurt centralizată care se va integra cu sistemele Windows, OS X şi Android.
Atunci când aceste laptopuri, telefoane sau tablete părăsesc reţeaua internă, Box va crea în mod automat o conexiune VPN care va conecta utilizatorul cu reţeaua şi soluţia de securitate de acasă şi-l va proteja atunci când se conectează la reţelele wireless străine.
Cu ajutorul acestui echipament hardware, Bitdefender promite să protejeze eficient reţele casnice moderne care încorporează PC-uri, tablete, telefoane, console pentru jocuri, playere media şi alte echipamente Smart precum frigidere, termostate şi altele.
Din punct de vedere hardware, Bitdefender Box oferă un procesor MIPS cu o frecvenţă de 400 MHz, 64 MB RAM, 16 MB de memorie Flash, două porturi Ethernet 10/100 şi o interfaţă wireless 802.11 /b/g/n cu rate maxime de transfer de 150 Mbps. Specificaţiile sunt destul de modeste pentru un router modern şi probabil că unele persoane vor fi descurajate de lipsa conexiunilor Gigabit şi a unui modul radio puternic, însă Box va putea fi integrat în acest caz cu router-ul deja existent şi va avea o putere hardware suficient de mare pentru inspecţia si protejarea reţelei.
BitDefender Box va fi lansat la începutul anului viitor în Statele Unite şi va avea un preţ de 199 de dolari, la care se adaugă costul anual al licenţei de 99 de dolari după primul an de utilizare. Ulterior, disponibilitatea va fi extinsă şi pe alte pieţe pe care activează compania.