Quantenna, un producător de microprocesoare pentru industria de telecomunicaţii, a anunţat chipset-ul QSR1000, certificat pentru standardul de comunicaţie wireless 802.11ac şi capabil să atingă viteze de până la 1.7Gbps.
Destinat echipamentelor de reţea pentru uz casnic, dar şi aplicaţiilor business unde se doreşte implementarea unor reţele wireless cu viteze comparabile celor clasice cu fir de cupru, chip-ul atinge vitezele promise combinând 4 stream-uri wireless într-un singur canal de date.
Potrivit Quantenna, chipset-urile sale se regăsesc în numeroase echipamente de reţea ce poartă logo-ul Airties, Amper, Cisco, Datasat Technologies, Gemtek, Motorola, Netgear, Sagecomm, Sigma Designs, Swisscom, Technicolor şi Telefónica. Cât despre chip-ul QSR1000, acesta va fi oferit marilor producători de echipamente începând cu a doua jumătate a acestui an, însă pentru disponibilitatea în magazine a noilor echipamente de reţea avem ceva mai mult timp de aşteptat.
Standardul de comunicaţie wireless 802.11ac a început să primească suport din partea dispozitivelor electronice de consum doar de puţin timp. Spre exemplu, modelul smartphone Galaxy S4 este unul dintre acestea.
În timp ce un router de reţea echipat cu chipsetul QSR1000 poate comunica la viteza de 1.7Gbps folosind 4 stream-uri de date, dispozitivele obişnuite care suportă conexiuni cu numai un singur stream WiFi 802.11ac sunt limitate la o viteză maximă de 433Mbps.
Până ce noile routere quad-stream cu chipset Quantenna QSR1000 vor ajunge pe piaţă, cei interesaţi de achiziţionarea unui router compatibil cu protocolul 802.11ac au de ales între mai multe modele capabile să atingă viteza de 1.3Gbps, oferite de producători ca Netgear, Buffalo, Linksys şi D-Link. Desigur, pe lângă protocolul 802.11ac, toate aceste modele asigură compatibilitate şi cu dispozitive de generaţie mai veche, capabile doar de conexiuni WiFi 802.11n.