Până la definitivarea viitorului standard telecom 5G şi la lansarea primelor reţele comerciale care-l vor folosi vor mai trece câţiva ani buni, însă companiile şi organizaţiile se grăbesc să testeze diverse soluţii tehnice care le-ar putea oferi un avantaj în faţa concurenţilor. Cel mai recent pas făcut în această direcţie este cel anunţat de Ericsson, compania anunţând că a testat cu succes o conexiune radio cu o lăţime de bandă de 5 Gbps.
Precedentul anunţ de această natură a fost făcut de Samsung acum un an, când sud-coreenii ai anunţat atingerea unei rate de transfer wireless de 1 Gbps la o distanţă de 2 kilometri. Ericsson a anunţat ieri atingerea unui alt prag psihologic, compania terminând cu succes un test care a oferit o lăţime de bandă de 5 Gbps.
Spre deosebire de testul făcut de Samsung, care a fost efectuat în banda de 28 GHz, inginerii Ericsson au folosit banda de 15 GHz, care are o atenuare ceva mai mică şi care va fi suficient de puternică pentru acoperirea zonelor urbane aglomerate. Partenerii NTT DoCoMo şi SK Telecom, cei mai mari operatori de telefonie din Japonia, respectiv Coreea de Sud, au participat şi ei la acest test, aceştia fiind interesaţi de dezvoltarea tehnologiilor care le vor permite să acopere zonele urbane intens populate în care consumul de date este foarte ridicat.
Chiar dacă producătorii de soluţii telecom vorbesc despre 5G şi avantajele acestui standard, 5G mai are un drum lung de parcurs. În acest moment, 5G nu înseamnă nimic mai mult decât o serie de concepte si idei, specificaţiile standardului fiind încă în faza testării iar primele implementări funcţionale fiind aşteptate undeva după 2018, cu o posibilă dată de lansare undeva în 2020. Printre dezideratele celor implicaţi în dezvoltarea 5G se numără scăderea latenţelor conexiunilor, mărirea eficienţei energetice e modem-urilor radio, suportul cât mai bun pentru infrastructurile ad-hoc şi de tip mesh şi creşterea lăţimilor de bandă în condiţii defavorabile.
Chiar dacă mai avem mult de aşteptat până la lansarea 5G, industria telecom nu va stagna şi va oferi rate de transfer mai bune cu ajutorul tehnologiilor curente. Ericsson a demonstrat deja viabilitatea tehnologiei LTE Advanced Carrier Aggregation, ratele de transfer de 300 Mbps urmând să devină posibile începând cu acest an, iar cele de 450 Mbps, începând cu anul viitor.