Proiectul botezat MAREA reprezintă o iniţiativă ambiţioasă pentru instalarea celui mai lung cablu submarin de fibră optică din lume, cu o lăţime de bandă impresionantă ce ar putea depăşi 160 terabiţi pe secundă.
Întins pe o distanţă de 6600 Km, între un centru de date aflat în nordul statului american Virginia şi oraşul spaniol Bilbao, cablul alcătuit din 8 perechi de fibră optică va deservi regiuni întinse din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, facilitând conexiuni de mare viteză către şi dinspre Continentul American. Totodată, noua magistrală de fibră optică va servi şi ca soluţie de backup în eventualitatea apariţiei unor probleme la alte segmente ale infrastructurii globale de comunicaţii, cablul instalat mai la sud decât alte ale cabluri transatlantice fiind teoretic mai puţin expus la factori de risc.
În timp ce Microsoft şi Facebook sunt principalii actori ai acestui proiect, cele două companii lucrează în colaborare cu operatorul spaniol Telefonica, beneficiind de infrastructura şi expertiza acestuia în domeniu. Instalarea noului cablu submarin va începe în luna august 2016, urmând ca acesta să devină funcţional din luna octombrie 2017.
Vezi şi Nevoia de viteză: 1,4 terabiţi pe secundă printr-o conexiune standard de fibră optică