ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]

04.07.2017
ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

O privire rapidă asupra listei de specificaţii tehnice dezvăluie faptul că VivoPC X este foarte apropiat de „fratele său” din gama ROG, GR8 II, pe care l-am testat în urmă cu doar câteva luni. Avem de a face cu un procesor pe arhitectură Kaby Lake de la Intel, un GPU NVIDIA GTX 1060 şi stocare pe SSD, alături de un HDD pentru stocarea multor jocuri video.

Ce nu este evident încă din prima este faptul că avem de a face cu componente pe format „mobil”, pe care le găsim de obicei în laptop-uri. Adevărul este că diferenţa de performanţă nu mai este atât de mare între componentele desktop şi cele mobile cum întâlneam în urmă cu doi sau trei ani, cipul grafic din VivoPC X fiind acelaşi folosit pentru dezvoltarea de plăci grafice dedicate. Desigur, pentru a putea fi integrate într-un format mic cu răcire limitată, frecvenţele nu sunt la un nivel la fel de înalt.

Fiind un computer realizat în special pentru jocuri video şi aplicaţii VR, VivoPC X de la ASUS nu apelează la un procesor foarte scump, preferând modelul mai modest Core i5-7300HQ, un quad-core cu boost până la 3,2 GHz, care ar trebui să îşi facă treaba cu brio pentru rularea de jocuri video moderne şi nu numai. Cei care nu au pretenţii foarte mari vor putea folosi acest procesor şi pentru editarea de clipuri video sau fotografii fără probleme, timpii de aşteptare la randare fiind puţin mai mari, însă nu cu foarte mult faţă de un i7 quad-core de mobil.

Modelul testat beneficiază de numai 8 GB memorie RAM care nu poate fi înlocuită, însă există un slot liber sub cooler-ul de la procesor, unde poate fi adăugată încă o plăcuţă de memorie. Pentru jocurile moderne sunt de obicei recomandaţi 16 GB memorie RAM, însă n-am întâlnit mari probleme din această cauză în testele obişnuite. Mai degrabă placa video a fost un factor care a limitat unele teste, însă vom vorbi despre acestea la categoria performanţă.

În utilizare VivoPC X este un sistem destul de silenţios, cele două coolere fiind destul de mari în comparaţie cu cele ale unui laptop configurat similar pentru a nu porni la turaţie foarte înaltă decât atunci când este necesar. În jocuri, răcirea va crea un zgomot destul de puternic, însă nu foarte deranjant pentru cei care sunt deja obişnuiţi cu sunetul unei plăci video cu turbină în full load.

Faptul că avem de a face cu un sistem care cântăreşte doar 2,2 kg şi vine cu dimensiuni reduse, îl recomandă pentru situaţii de utilizare mai puţin obişnuite, precum mutarea lui la un LAN Party sau mutarea lui dintr-o cameră în cealaltă la nevoie. De asenea, dimensiunile reduse îl pot transforma cu succes într-un media box sau un „Steam Machine” care să stea liniştit pe comoda televizorului în sufragerie. Fiind un computer echipat cu procesor Kaby Lake, acesta poate reda nativ clipuri video în rezoluţie 4K, inclusiv de pe servicii de streaming precum Netflix.

La capitolul software integrat nu sunt foarte multe lucruri de spus despre VivoPC X. Acesta este livrat cu bloatware-ul obişnuit de la ASUS, precum antivirusul McAfee, câteva aplicaţii proprietare şi deja celebrul „ASUS Giftbox”, care încearcă să îţi bage pe gât o serie de aplicaţii mai mult sau mai puţin utile. Din fericire, toate pot fi dezinstalate fără prea multe bătăi de cap. Important de ştiut este însă faptul că la un reset din Windows, toate acestea vor fi reinstalate, întrucât fac parte din imaginea de recuperare a sistemului. Din fericire, sistemul de operare pre-instalat beneficiază de o licenţă permantentă pe acest sistem, deci nu este necesară cumpărarea de Windows 10 separată.

Părţi pozitive

Design compact
Unitate principală uşoară
Performanţă apropiată de componente desktop obişnuite
Compatibil cu headset-uri VR

Părţi negative

Design simplist
Nu are port-uri USB sau audio pe partea din faţă
Posibilităţi limitate de upgrade

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult