Pornind cu un „mic” avantaj, luând forma unui morman de piese pentru răcirea cu apă a componentelor PC, ventilatoare RGB, lichid de răcire special formulat pentru utilizarea cu PC-uri de gaming, opţiunile pentru PC-building devin dintr-o dată foarte interesante.
Folosind drept fundaţie o carcasă PC din seria Carbide SPEC-OMEGA, asamblarea unui PC centrat pe folosirea sistemelor de răcire cu apă nu este neapărat uşoară, fiind necesare unele adaptări care pun la încercare îndemânarea. Vestea bună este că avem deja panoul din plexiglass pe lateralul carcasei, iar designul acesteia este în general compatibil cu sistemele de iluminare RGB, atât de mult folosite la componentele PC din gama high-end.
De la bun început, merită spus că pentru asamblarea unui PC care urmează să fie puternic modificat prin adaptarea sistemelor de răcire cu apă, constând în substituirea răcirii originale a plăcii video şi cea a procesorului folosind kit-uri aftermarket, este de preferat să testăm dinainte componentele respective, asamblate provizoriu pe bancul de test. În acest fel vom putea soluţiona eventualele probleme de compatibilitate sau componente defecte fără a trebui să explicăm reprezentantului magazinului de unde am cumpărat că sigiliile ”Warranty Void if Removed” aplicate pe şuruburile componentelor achiziţionate au fost rupte pentru dezasamblarea profesionistă de către un expert în modding PC.
Vorbind şi în apărarea viitorul posesor de PC „tunat” prin instalarea de sisteme de răcire cu apă, trebuie spus că toate aceste modificări nu sunt absolut necesare, componentele respective viind dejaprevăzute cu sisteme de răcire adecvate, garantând funcţionarea în parametri optimi de performanţă.
Ajungând şi la motivul principal pentru apariţia trendului de modding PC, totul se rezumă ala marje de siguranţă şi optimizarea costurilor din partea fabricanţilor de componente PC. Fie că vorbim de un procesor Intel/AMD sau placă video de ultimă generaţie, producătorul acestora are de gestionat două variabile extrem de importante: variaţiile naturale apărute în calitatea componentelor individuale şi limite asumate ale sistemului de răcire folosit. În cazul oricărui CPU sau GPU, avem pe de o parte de luat în seamă capabilităţile native ale chip-ului de siliciu, influenţate de micro-arhitectura gândită de producător şi eficienţa procesului de fabricaţie, respectiv eficienţa sistemului de răcire aplicat din fabrică. Doar ultima variabilă o putem controla efectiv, înlocuind răcirea „de fabrică” cu o soluţie aftermarket şi mai eficientă. Suplimentar, putem adăuga optimizările făcute prin aplicarea procedeului de overclocking, realizat folosind software specializat, sau cu ajutorul setărilor puse la dispoziţie în BIOS-ul plăcii de bază.
Cel puţin în cazul componentelor pentru watercooling, instalarea nu se rezumă la simpla inserare într-un slot special prevăzut, adaptările presupunând multă îndemânare şi ceva abilităţi la partea de bricolaj, măcar pentru stabilirea găurilor de fixare şi amplasarea cât mai ergonomică a pieselor care se suprapun cu alte componente PC.
În funcţie de buget, timpul alocat şi disponibilitatea de a face modificări ce depăşesc limitele prevăzute de producătorul componentelor respective, rezultatul final poate fi de-a dreptul spectaculos, cum avem în cazul de faţă.