PC-urile echipate cu capabilități AI vor reprezenta 60% din piața computerelor personale în 2027

27.09.2024
PC-urile echipate cu capabilități AI vor reprezenta 60% din piața computerelor personale în 2027
Foto: Shutterstock

Chiar dacă, în continuare, PC-urile tradiționale rămân prima opțiune a celor care achiziționează un astfel de dispozitiv, popularitatea în creștere a aplicațiilor bazate pe AI (inteligență artificială) a crescut cerea pentru computerele cu astfel de capabilități, atât în segmentul profesioniștilor, cât și în cel al utilizatorilor obișnuiți.

Procesoarele moderne pentru computere, precum seria Snapdragon X de la Qualcomm, seria Ryzen AI HX 300 de la AMD sau noua generație de Core Ultra de la Intel, includ o componenta NPU (neural processing unit). Special conceput pentru a accelera operațiunile bazate pe AI, acest NPU este necesar pentru ca sistemul sau laptop-ul în care sunt instalate să capete branding-ul Copilot+ PC din partea celor de la Microsoft și să suporte întreaga funcționalitate AI pusă la dispoziție de cea mai recentă ediție a sistemului de operare Windows 11.

Iar acest segment de computere, PC-urile cu capabilități AI, va crește anual, urmând ca până în 2027 să reprezinte 60% din vânzările totale de PC-uri, de trei ori mai mult decât în ziua de azi, conform AltIndex.com.

Atât utilizatorii obișnuiți, cât și profesioniștii sau business-urile utilizează din ce în ce mai des computerele echipate cu funcționalitate AI pentru a îmbunătăți productivitatea și a rezolva sarcini precum machine learning, analize de date, dar și muncă creativă. În special popularitatea tot mai ridicată a aplicațiilor de AI generativ a contribuit la creșterea cererii pentru astfel de PC-uri echipate cu funcționalitate AI.

AI-ul va ridica piața de PC-uri peste nivelurile pre-pandemie

Conform agențiilor Statista și Canalys, vânzările de PC-uri cu capabilități AI vor reprezenta aproximativ 19% din piață în 2024. În privința cantităților livrate, aceste statistici indică popularitatea în continuă creștere a acestor dispozitive, în 2028 fiind așteptate livrări de peste 205 milioane de PC-uri cu capabilități AI, de nu mai puțin de patru ori mai multe decât în cursul acestui an.

Creșterea cererii pentru PC-uri echipate cu NPU-uri dedicate funcțiilor AI va ajuta industria computerelor personale să își revină după trei ani de vânzări tot mai mici. Conform agenției Statista, veniturile rezultate de pe urma vânzărilor de PC-uri in 2024 sunt așteptate să se ridice la 220 de miliarde de dolari, cu 10 miliarde mai puțin decât acum trei ani. Totuși, tot Statista estimează că aceste venituri vor crește cu 27 de miliarde de dolari pe parcursul următorilor patru ani și vor ajunge la 247 de miliarde de dolari până în 2028, iar contribuția principală la această creștere o vor avea PC-urile echipate cu funcții de accelerare a sarcinilor AI.

Sursa: AltIndex.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult