Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]

12.04.2017
Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]
Performanţă şi concluzii

Performanţă

De obicei folosim o selecţie de jocuri pretenţioase care să poată da bătăi de cap chiar şi celor mai performante sisteme, însă în cazul lui Viking am decis să apelăm la o selecţie de titluri pe care le-ar putea juca cei interesaţi de acest sistem. Astfel, am ales Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Grand Theft Auto V, Battlefield 1, The Division, Hitman şi Rise of the Tomb Raider şi le-am supus unor teste pe setări înalte, însă nu către limita superioară. Pentru titlurile care nu includ o aplicaţie de benchmarking am folosit aplicaţia FRAPS pentru a calcula framerate-ul mediu dintr-o sesiune de joc normală. Toate testele au fost realizate în rezoluţia Full HD (1080p). Scăderea rezoluţiei va îmbunătăţi cu siguranţă performanţa.

Counter Strike: Global Offensive este unul dintre cele mai populare shootere online şi pare să se bucure din plin de performanţa lui Viking. Pe setări „High”, acesta a reuşit să înregistreze un framerate mediu de 153 FPS în meciuri online, fiind de departe jocul care se comportă cel mai bine dintre cele testate. Acesta ar putea lejer să beneficieze de pe urma utilizării unui monitor la 144 Hz, lucru care va asigura un timp de răspuns foarte mic în meciurile competitive.

Următorul pe listă este Overwatch, titlu care a reuşit să ne impresioneze. Folosind setările Ultra, jocul a atins o medie de 90 de cadre pe secundă în meciuri online cu maximum de jucători, lucru îmbucurător, având în vedere că vorbim despre un joc lansat în urmă cu mai puţin de un an. Pe parcursul jocului nu s-a simţit niciun fel de îngreunare.

Păstrând discuţia despre framerate-uri de peste 60 de cadre pe secundă, am rulat şi testul de benchmarking din GTA V, pe o serie de setări Very High. Desigur, setările avansate au fost oprite, iar la capitolul Antialiasing am păstrat doar FXAA activ. Cu toate acestea, rezultatele au oferit un framerate mediu de 78,7 FPS, o performanţă foarte bună, având în vedere calitatea graficii din joc şi complexitatea lui GTA V în materie de simulare, inteligenţă artificială şi fizică.

Restul de jocuri nu au reuşit să păstreze un nivel mediu al framerate-ului peste 60 de cadre pe secundă, însă rezultatele sunt atât de apropiate, încât cu un minimum de efort pot fi atinse performanţe mai înalte.

Battlefield 1 s-a apropiat foarte mult de 60 de cadre pe secundă în medie, oferind 59 FPS în modul single player. Testarea a fost realizată în Full HD pe profilul de setări „High”, care oferea o calitate grafică foarte înală. Cu trecerea unor opţiuni mai pretenţioase pe medium, limita de 60 FPS poate fi cu uşurinţă depăşită. Rise of the Tomb Raider a oferit performanţă similară pe profilul „High”, atingând 57 de cadre pe secundă în medie. Fiind vorba despre un joc single player, această valoare nu ar trebui să fie deloc deranjantă, fiind perfect jucabil de la început şi până la sfârşit cu aceste setări.

Ultimele două titluri testate au fost The Division, care reuşeşte de multe ori să ofere dificultăţi şi sistemelor mai puternice.  Acesta s-a bucurat de o medie a framerate-ului de 44 de cadre pe secundă în testul benchmark inclus în joc, pe setări „High”. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul lui Hitman, care însă vine cu un framerate mediu de 51 de cadre pe secundă în medie.

Galerie foto

Întrucât vorbim despre un sistem orientat aproape exclsiv către gaming la un nivel de detalii medii, iar rularea de aplicaţii complexe iese din discuţie în cazul lui Viking, am decis să nu rulăm benchmark-urile obişnuite de performanţă precum 3DMark, PCMark şi Cinebench. Hard disk-ul s-a descurcat onorabil însă, cu viteze de scriere de până la 120 MB/s şi 176 MB/s pentru citire.

Concluzii

Sistemul Viking de la PC Garage reuşeşte să întreacă aşteptările unui sistem atât de ieftin. Pentru 2.800 lei (sau chiar 2.600 lei la reducere), cei care sunt în căutarea unei soluţii de gaming de buget nu vor găsi ceva mai bun în acest buget. Alegerea componentelor separat pentru asamblare acasă poate să coste chiar mai mult, iar alegerea sistemului de faţă pre-configurat asigură accesul la asamblare premum cu cable management foarte bun, toate cablurile fiind trase prin spatele plăcii de bază. 

Părţi pozitive

Preţ foarte bun
Performanţă ridicată în multe jocuri
Destul loc pentru upgrade-uri

Părţi negative

Nu are SSD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult