Probabil că sunt puţini aceia care nu au auzit de marca A4Tech. Aceasta s-a impus pe piaţa din România prin gama largă de periferice accesibile. De la tastaturi şi mauşi de tot felul, până la boxe şi căşti acestea şi-au găsit locul pe biroul utilizatorilor cu bugetul limitat. Nu se poate spune că dispozitivele s-au remarcat prin calitate de top sau fiabilitate sporită, dar şi-au făcut treaba onorabil în multe cazuri.
Cu câţiva ani în urmă, A4Tech a decis să intre pe piaţa perifericelor pentru gaming şi pentru aceasta a creat seria de dispozitive X7. Primii reprezentanţi ai seriei au fost şoriceii din gama X-700. Aceştia au reprezentat la vremea lor o alternativă ieftină la produsele similare oferite de Logitech şi Razer. Elementul cu care s-au făcut remarcaţi a fost funcţia 3x Fire.Un buton amplasat între rotiţă şi butonul din stânga transmite calculatorului 3 click-uri distincte şi rapide. Utilitatea lui în jocurile FPS a rămas controversată.
În continuare vă vom prezenta trei produse din gama X7 de la A4Tech ce pot forma un kit pentru jucătorii cu buget limitat. Este vorba despre mouse-ul A4Tech XL-750BF, tastatura X7 G800 şi mouse pad-ul X7-800MP. Ele sunt comercializate separat, dar am hotărât să le prezentăm împreună ca o soluţie pentru cei care vor să se doteze cu un pachet complet de periferice pentru jocuri.
Tastatura A4Tech X7 G800
Jucătorii pasionaţi sunt conştienţi de importanţa unor dispozitive modificate care să le ofere un avantaj real în jocuri. În cazul lui G800, producătorul a adus modificări majore unei tastaturi standard. Butoanele adiţionale au fost întotdeauna un factor specific tastaturilor pentru jocuri. Dispozitivul testat de noi dispune de 15 taste adiţionale, 9 dintre ele fiind amplasate în afara layout-ului standard.
Interesant este faptul că aceste butoane adiţionale dublează alte taste din layout-ul clasic. Producătorul a recurs la această strategie pentru a nu fi necesară instalarea unui driver special. Butoanele adiţionale sunt de fapt taste precum semnele de punctuaţie sau operatorii de calcul care au fost amplasate în zone mai uşor de accesat în timpul jocului. Soluţia aceasta are şi dezavantaje. Tasta Space a trebuit să facă loc butoanelor G11 şi G12, iar butoanele G5-G9 pot fi apăsate accidental datorită localizării lor pe rest pad.
Un alt posibil avantaj pentru jucători ar fi înlocuirea fizică a tastelor W, A, S, D şi a celor direcţionale cu butoane roşii cauciucate. În urma utilizării îndelungate putem spune că soluţia este destul de inspirată, ele oferind un confort ceva mai bun la apăsare şi posibilitatea de localizare tactilă rapidă. În cazul dactilografierii, tastele diferite nu au fost chiar de ajutor, în pachet fiind oferite tastele clasice şi un cleşte special pentru înlocuirea lor.
În dreapta pad-ului numeric au fost amplasate 7 butoane multimedia, dintre care cele mai apreciate de jucători s-ar putea dovedi cele pentru volum. Conectarea la calculator se face, în mod ciudat, prin portul PS/2, o soluţie destul de învechită. O mufă USB este amplsată în partea dreaptă a tastaurii, iar în partea opusă se găsesc mufele audio pentru căşti şi microfon. Am apreciat prezenţa unui sistem de scurgere pentru lichidele vărsate accidental pe tastatură.
Dacă putem vorbi despre o performanţă a tastaturii, putem spune că A4Tech X7 G800 s-a comportat foarte bine. Tastele se apasă precis, iar facilităţile cu care se laudă producătorul par să fie reale. Cele patru „viteze” care pot fi selectate sunt Normal, Accelerate, Speedy şi Turbo. Efectul lor a putut fi cel mai bine observat într-un document text. Atunci când este ţinută apăsată o tastă direcţională, cursorul începe să se mişte prin text. Viteza aceasta de mişcare s-a modificat de fiecare dată când a fost apăsat butonul S de deasupra pad-ului numeric, responsabil cu funcţia 4 Speed Shift.
Butonul D alăturat asignează tastele direcţionale tastelor W, A, S, D şi inversează tastele Ctrl şi Caps Lock. De asemenea este dezactivată tasta Windows, responsabilă pentru activarea meniului Start din sistemele de operare Windows XP şi Vista. În foarte multe cazuri efectul este minimizarea jocului şi neplăcerile cauzate de aceasta nu cred că sunt străine jucătorilor. Există titluri care nu mai permit revenirea în joc sau care se blochează.
Din nefericire, ceea ce a dat o notă negativă imaginii de ansamblu asupra acestui periferic a fost calitatea construcţiei şi a finisajelor. Nu ne înţelegeţi greşit. Toate tastele au funcţionat perfect, dar au un joc specific perifericelor uzate. Aceasta nu s-a dovedit a fi o problemă în timpul tastării, dar plasează tastatura în spatele dispozitivelor similare de la Logitech, Razer şi Microsoft. Plasticul folosit nu are un finisaj de excepţie, dar îmbinările sunt bine realizate. Rest pad-ul nu este detaşabil, dar este dotat cu protuberanţe rotunjite care ar putea să aibă un efect împotriva transpiraţiei zonei de contact cu palma.
În concluzie, tastatura A4Tech G800 rămâne o soluţie buget demnă de luat în seamă. Ea se adresează jucătorilor care pun accentul mai mult pe funcţionalitate şi pot trece peste un aspect mai cizelat. Avantajele sale majore sunt independenţa faţă de drivere proprietare, numărul mare de butoane adiţionale şi mufele audio şi USB dispuse la îndemână. Preţul recomandat de producător este de 62 RON cu TVA.