AI Mouse este un concept. Nu este nou, dar e interesant, creatorul său dorind să realizeze un mouse special, care să interacţioneze în permanenţă cu utilizatorul său şi să se adapteze în funcţie de starea acestuia psihică şi fizică, pentru a îi crea un mediu înconjurător cât mai confortabil.
Sună puţin a Star Trek, dar în realitate conceptul are la bază idei simple. AI Mouse-ul este echipat cu nu mai puţin de 5 senzori diferiţi (2 termici, 2 de umiditate şi unul fizic), prin intermediul cărora determină starea psihică a utilizatorului în funcţie de starea fizică a pielii sale care vine în contact cu suprafaţa mouse-ului, pe care sunt plasaţi aceşti senzori. Cu ajutorul unui software special, perifericul creează profilul cibernetic al utilizatorului şi încearcă să îi asigure un mediu cât mai propice. AI Mouse-ul se află în permanentă legătură wireless (prin Bluetooth) cu celelalte dispozitive din casă, cum ar fi desigur computerul dar şi sistemul audio-video, cel de lumini sau cel de ventilaţie. În funcţie de datele citite, el va comanda activitatea acestora din urmă, pentru a spori comfortul modelului virtual, şi implicit al utilizatorului fizic.
Simplu, nu? Dacă mâinile vă sunt transpirate, înseamnă că vă este cald sau sunteţi agitat, de aceea va comanda o lumină puţin intensă, o piesă audio lentă şi va scădea temperatura ambientală a camerei. În timp, mouse-ul va învăţa din experienţele precedente, actualizând profilul utilizatorului, în încercarea de a se adapta cât mai fidel necesităţilor lui. Desigur, un astfel de concept avansat necesită existenţa celorlate dispozitive interconectate, dar soluţii cu funcţii asemănătoare există deja în diversele proiecte de case inteligente puse în practică.
Technologic, AI Mouse-ul este mai puţin adresat utilizatorilor de PC, fiind destinat în pricipal utilizării în cadrul unor prezentări. El nu trebuie "plimbat" pe o suprafaţă solidă ca un mouse obişnuit, folosind principiul din spatele trackball-ului: se ţine în mână iar pointerul se mişcă cu ajutorul unui senzor optic ce detectează mişcarea degentului mare al mâinii pe suprafaţa sa. Butoanele necesare bunei funcţionări, precum cele de click stânga şi dreapta şi rotiţa de scroll sunt desigur prezente.
Forma sa ergonomică, ce îl face proprice utilizării atât dreptacilor cât şi stângacilor, ne asigură că AI Mouse-ul este uşor de utilizat şi comfortabil, chiar şi pe durate mai îndelungate de timp.
AI Mouse-ul a fost proiectat de către designerul bulgar Atanas Yanev în urmă cu ceva ani pentru Genius, dar nu a reuşit niciodată sa fie produs în serie. Probabil era prea avansat pentru vremurile sale. Şi probabil că este încă, deşi tehnologii biometrice precum cele utilizate se găsesc integrate pe diverse periferice de top produse în ultimii ani.