ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]

14.02.2017
ASUS ROG Claymore: O tastatură cu „de toate” pentru gamerii competitivi [REVIEW]
Funcţii speciale şi software

Funcţii speciale

ASUS recomandă utilizarea tastaturii alături de software-ul ROG Armoury, însă Claymore poate funcţiona chiar şi fără aplicaţia dedicată. Din fabrică, tasatura vine cu o serie de setări de iluminare predefinite, care pot fi schimbate prin combinaţii de taste. În locul clasicului buton de meniu, care are acelaşi rol precum click-ul dreapta de pe mouse, ASUS a adăugat pe Claymore butonul FN. Acesta activează funcţiile secundare ale tastelor, care sunt scrise în partea de jos a butoanelor.

Astfel, modurile de iluminare pot fi alese folosind FN + săgeţile stânga şi dreapta, iar intensitatea iluminării poate fi setată prin combinaţia FN + săgeţile sus şi jos. În anumite moduri de funcţionare pot fi setate chiar şi culorile, butoanele Delete, End şi Page Down fiind setate pentru controlul intensităţii de roşu, verde şi albastru. Astfel, culoarea LED-urilor poate fi setată chiar şi fără instalarea software-ului, însă într-o manieră limitată. Fiecare canal de culoare are doar zece trepte, deci nu vor putea fi atinse toate nuanţele dorite, însă este o funcţie utilă pentru momentele în care tasatura nu este folosită la PC-ul personal.

Butoanele din partea de sus, F1-F12 au fiecare câte o funcţie specială. F1-F4 pot fi folosite ca butoane „turbo”, care să ofere apăsarea unei singure taste de 1, 2, 4 sau 8 ori în combinaţie cu FN. F5-F8 sunt butoane multimedia, oferind funcţionalitate Play/Pause, Stop, Previous şi Next, în aplicaţiile de redare audio şi/sau video, în timp ce F10, F11 şi F12 pot controla volumul (mute, volume down, volume up). Funcţia de control al volumului poate de asemenea fi dublată prin rotiţa de volum de pe Numpad, care odată apăsată, face un click satisfăcător, care opreşte sunetul complet (mute).

De asemenea, pentru computerele echipate cu plăci de bază ASUS ROG, tastele F11 şi F12 pot fi setate pentru a aplica imediat un overclock pentru procesor, respectiv memoria RAM. Tot pentru PC-urile care beneficiază de hardware ASUS cu iluminare prin sistemul Aura, butonul SysRq/PrtSc poate să sincronizeze tastatura să se folosească aceleaşi culori sau aceleaşi efecte vizuale.

O altă funcţie interesantă pe care tastatura o poate face fără software este înregistrarea de combinaţii de butoane „macro”, pe care să o activeze printr-o simplă apăsare de buton. Configurarea se face folosind combinaţia de butoane FN+R.Alt şi apoi înregistrată combinaţia dorită. Toate aceste funcţii amintite mai sus pot fi configurate însă mai minuţios folosind aplicaţia ROG Armoury.

Software

Primul lucru pe care a trebuit făcut la rularea Armoury a fost un update de firmware pentru Claymore, dovadă că ASUS încearcă să îmbunătăţească experienţa de utilizare chiar şi după lansare. Odată actualizată, tastatura poate fi configurată după bunul plac, cu sau fără numpad, dintr-un meniu nu tocmai intuitiv.

Aplicaţia este împărţită în trei tab-uri, însă primul este cel mai important. Acesta se numeşte Keyboard şi este folosit atât pentru a configura culorile LED-urilor de sub taste, cât şi pentru modificarea funcţiilor de pe fiecare tastă în parte. Există cinci profile care pot fi salvate, plus profilul „Default”, care întoarce tastatura la starea sa iniţială.

Fiecare profil poate fi configurat cu unul dintre efectele de iluminare dintr-o listă destul de cuprinzătoare. „Static” colorează toate tastele într-o singură culoare, „Breathing” adaugă un efect de pulsare într-o nuanţă aleasă de utilizator, „Color Cycle” schimbă culoarea odată la câteva secunde, „Wave” schimbă culoarea de la stânga la dreapta fie într-o anumită nuanţă, fie în culorile curcubeului, „Ripple” imită un efect de picătură de apă (pornind de la tasta apăsată), „Reactive” aprinde doar tastele apăsate recent, „Starry Night” aprinde aleatoriu tastele, pentru a imita cerul înstelat, iar „Quicksand” este un efect similar cu Wave, dar pe verticală.

Pe lângă toate acestea, există şi „Custom Effect”, care oferă personalizare după bunul plac al culorilor fiecărui buton. ASUS oferă selectare rapidă a anumitor taste precum WASD, QWER, primele patru numere, butoanele F1-F12 sau săgeţile, însă utilizatorii pot selecta manual fiecare tastă în parte pentru personalizare completă. Fiecare buton poate fi de o altă culoare, sau poate să afişeze un anume efect din lista de mai sus. Pot fi astfel realizate combinaţii de taste aprinse într-o culoare statică, taste fără iluminare, taste care pulsează, sau care sunt iluminate în culorile curcubeului şi orice altă combinaţie de efecte şi culori. Selectarea tastelor se face cu mouse-ul pe imaginea din partea de sus a ecranului, iar efectul dorit este selectat dintr-o listă în partea din stânga. Culorile pot fi alese fie cu ajutorul mouse-ului, fie prin introducerea de numere de la 0 la 255 pentru fiecare dintre cele trei canale de culoare (Red, Green, Blue). Fiecare efect în parte beneficiază de propriile setări precum viteza, paleta de culori şi direcţia în care efectul este afişat.

Cel de-al doilea tab este numit Macro şi îndeplineşte aceeaşi funcţie posibilă prin combinaţia de taste FN+R.Alt. Practic, o combinaţie de butoane într-o anumită ordine este înregistrată, putând apoi fi configurată pentru activare după bunul plac al utilizatorului.

Armoury mai include şi alte două tab-uri care însă se adresează unui procent mai mic de utilziatori. Tab-ul Sync este dedicat celor care au şi alte componente ASUS ROG echipate cu sistemul de iluminare Aura, putând sincroniza lumina tastaturii cu acestea (după cum am amintit deja, există şi o combinaţie de taste care face acest lucru). În cele din urmă, tab-ul Stats este dedicat celor care vor să îşi monitorizeze sesiunile de gaming. Odată apăsat butonul Record, Armoury va număra de câte ori sunt apăsate tastele de gaming WASD, QERF, Shift, CTRL şi Space şi va oferi la sfârşitul sesiunii de gaming o statistică despre media de apăsări de butoane pe minut.

Aplicaţia ROG Armoury nu este nici pe departe cea mai uşor de folosit, însă nu este total complicată. În primele momente, utilizatorii au doar nevoie de puţin timp de acomodare, de aceea recomandăm parcurgerea tuturor meniurilor înaintea configurării, pentru a nu căuta setările în momentul în care chiar doriţi să le configuraţi mai atent.

Profilul ales în aplicaţie este transferat automat în memoria tastaturii, oferind acces la setările de culoare personalizate pe orice computer la care este conectată. Macro-urile sunt de asemenea păstrate. În modul „gaming”, aplicaţia oferă posibilitatea de a dezactiva combinaţiile de taste Alt+Tab, butonul Windows, Alt + F4 şi combinaţiile de taste FN + „-” şi FN + „+” (care controlează turaţia ventilatoarelor de pe computere echipate cu hardware ASUS).

Părţi pozitive

Design modular
Switch-uri Cherry MX excelente
Configurare fără software
Greutate redusă
Grad ridicat de personalizare

Părţi negative

Software-ul Armoury nu este intuitiv
Numpad-ul nu poate fi fixat de tastatură
Lumina este proeminentă doar în jurul tastelor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult