În ciuda aparenţelor minimaliste, ROG Claymore integrează foarte multe funcţii avansate, fie pe cont propriu, fie alături de aplicaţia Armoury. Desigur, implementarea lor ar fi fost în zadar, dacă tastatura nu ar oferi o experienţă de utilizare confortabilă şi precisă. Din fericire, ASUS are ceva experienţă în realizarea de tastaturi mecanice, aplicând multe dintre învăţături în dezvoltarea noului Claymore.
În primul rând, switch-urile Cherry MX Brown sunt unele dintre cele mai precise de pe piaţă. Acestea au o cursă destul de lungă şi un punct de actuare tactil pe la jumătatea cursei, fără click. Cu toate acestea, tasatura nu este deloc silenţioasă în utilizare, întrucât apăsarea în sine a butonului face un zgomot sesizabil. Acest lucru este valabil şi în cazul tastaturilor „dome switch”, însă arcurile din sistemul de actuare mecanic face zgomot şi la ridicarea tastei.
În cazul în care doriţi să folosiţi tastatura în aceeaşi cameră în care altcineva citeşte, sau doarme, probabil că acest model nu este tocmai recomandat. Pentru gaming însă, aceste butoane, alături de Cherry MX Red şi Blue sunt printre cele mai populare şi cele mai apreciate de către gameri.
Designul compact al tastaturii ROG Claymore îi va deranja însă pe unii dintre utilizatori, care sunt obişnuiţi să folosească un palmrest sub tastatură sau care folosesc tastaturi cu o suprafaţă extinsă în partea de jos. Întrucât ideea din spatele Claymore este posibilitatea de a o putea lua „la pachet” la un concurs, acesta a fost un compromis logic, pe care ASUS a trebuit să îl facă. Având însă în vedere faptul că noul Claymore are un design modular, un palmrest opţional ar fi putut rezolva această inconvenienţă.
ROG Claymore de la ASUS este o tastatură foarte atractivă, recomandată celor care sunt în căutarea unui model high-end pentru gaming competitiv. Tastatura oferă posibilitatea de a fi „micşorată” la nevoie, pentru transport mai uşor, vine cu butoane foarte precise, iluminare RGB complet configurabilă, poate stoca profile de utilizator în memoria internă şi oferă acces la foarte multe funcţii chiar şi fără utilizarea aplicaţiei de configurare. Dezavantajele sunt însă chiar consecinţe ale avantajelor.
Este clar că nu foarte mulţi utilizatori vor aprecia designul modular, unii dorind probabil o tastatură completă cu designul lui Claymore, ceva ce ASUS încă nu oferă. De asemenea, software-ul de configurare poate fi puţin cam complicat la prima vedere, anumite funcţii precum personalizarea iluminării pentru fiecare tastă în parte fiind parcă „ascunse” în cât mai multe meniuri. Nu în ultimul rând, dorinţa de portabilitate a dus la realizarea unui design foarte compact, lucru apreciat de o parte dintre gameri, însă care poate duce la disconfort în utilizare pentru cei care apreciază tastaturi cu palmrest.
Cu siguranţă însă, cei care pot trece peste aceste neajunsuri vor avea parte de o tastatură high-end de cea mai înaltă calitate… dacă şi-o permit. Tastatura ROG Claymore de la ASUS este disponibilă în oferta magazinelor de specialitate din România la un preţ de pornire de 775 de lei (varianta Core, fără numpad), care poate ajunge chiar şi la 1000-1200de lei, în anumite cazuri, pentru varianta completă, cu numpad inclus.
Design modular
Switch-uri Cherry MX excelente
Configurare fără software
Greutate redusă
Grad ridicat de personalizare
Software-ul Armoury nu este intuitiv
Numpad-ul nu poate fi fixat de tastatură
Lumina este proeminentă doar în jurul tastelor