ASUS ROG Strix Fusion 500 review: performanţă ridicată fără artificii software

10.05.2018
ASUS ROG Strix Fusion 500 review: performanţă ridicată fără artificii software
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Probabil că aţi căutat deja căştile ROG Strix Fusion 500 în oferta magazinelor şi aţi fost puţin surprinşi de preţul destul de piperat al acestora. Din fericire, acesta este justificat de hardware-ul integrat şi nu pare să fie umflat artificial doar pentru că au beculeţe colorate pe carcasă.

La baza căştilor stau difuzoarele numite ASUS Essence, care beneficiază de o incintă închisă generoasă. Cupele au la interior o formă ovală, care asigură confort în utilizare, iar materialele plăcute atingerii sunt totodată confortabile pe perioade îndelungate de timp. Aceste difuzoare sunt alimentate de combinaţia de convertor digital (DAC) ESS ES9018 şi amplificatorul SABRE9601K, care pot reda sunete la cea mai înaltă fidelitate disponibilă. Vorbim despre sunet pe 24 de biţi cu frecvenţe de până la 96.000 Hz, adică intrăm pe teritoriul Hi-Res Audio, sau calitate de redare precum cea din studiourile de înregistrare.

Desigur, în practică, sunetul va fi redat atât de bine pe cât poate sursa să ofere. Întrucât muzica s-a mutat în mare parte pe serviciile de streaming, calitatea de redare a căştilor va fi limitată de calitatea acestora. Probabil că va fi necesară redarea de fişiere audio FLAC pentru a putea egala capacitatea de redare a lui Fusion 500.  Acest lucru valabil şi în jocuri: cu cât studioul care produce jocul acordă o atenţie mai mare sunetului, cu atât acesta va suna mai bine pe acest model. Din fericire, în jocuri fidelitatea efectivă a sunetelor nu este aşa importantă, ci separarea corectă a frecvenţelor, poziţionarea 3D şi identificarea diverselor efecte sonore individuale, întrucât nici puţine jocuri se pot lăuda cu masterizare Hi-Res Audio.

Pentru că nu avem de a face cu software de configurare, suntem limitaţi pe căştile Strix Fusion 500 să folosim profilul audio implicit, care pare să fie realizat pentru a fi „bun la toate”. Desigur, nu există aşa ceva, iar faptul că avem frecvenţe joase foarte pronunţate va deranja în special jucătorii de shootere, întrucât exploziile şi împuşcăturile ar putea să acopere destul de uşor alte efecte. Experienţa de joc nu este obligatoriu rea, însă ar fi putut fi îmbunătăţită semnificativ chiar şi cu 2-3 profile pre-înregistrate pe memoria internă a căştilor (căştile au memorie, întrucât profilul luminiţelor este păstrat indiferent de dispozitivul folosit).

ASUS se laudă cu profilul de sunet surround 7.1 realizat în colaborare cu Bongiovi Acoustics, care în teorie ar trebui să ofere în jocurile compatibile o spaţiere a sunetului mult mai bună decât alte căşti de pe piaţă şi totodată mai bună decât în modul de funcţionare stereo. ASUS spune că jocurile pentru care a fost în special optimizat sunetul surround sunt PUBG şi Overwatch, două dintre cele mai populare shootere din prezent. Adevărul este că sunetele sunt mai uşor de identificat în funcţie de direcţia din care vin, însă cei care au jucat multă vreme în modul stereo vor avea nevoie de un timp de adaptare. În timp ce majoritatea funcţiilor surround de pe căştile de gaming sunt aproape inutilizabile, măcar pe Strix Fusion 500 ai o alternativă viabilă la modul de funcţionare standard. Cu toate acestea, nu putem spune că modul surround este superior celui stereo şi vice-versa. Avantajul este că aceste căşti îţi oferă posibilitatea de a alege.

Din fericire, căştile sunt astfel utile şi în alte scopuri. Fiind compatibile cu Hi-Res Audio, muzica sună foarte bine, în special cea cu bas pronunţat. Volumul nu este impresionant, însă la nivel maxim, alături de izolarea fonică foarte bună a bureţilor, sunetul redat acoperă lejer sunetul ambiental din majoritatea locurilor în care vor fi folosite. Având în vedere că folosesc exclusiv o mufă USB pentru conectare la sursă, cel mai probabil că vor fi folosite acasă de majoritatea celor care le vor cumpăra.

În ciuda faptului că avem de a face cu o pereche de căşti mai grea decât ne-am obişnuit în ultima perioadă pentru modelele cu fir, Strix Fusion 500 reuşeşte să stea bine pe cap şi să fie confortabile chiar şi pe perioade lungi de utilizare. Bureţii cupelor ar trebui să acopere lejer urechile celor mai mulţi utilizatori, iar materialul moale din care sunt confecţionaţi nu adaugă presiune nedorită.

Microfonul este probabil cel mai slab element al acestui pachet, însă chiar şi acesta oferă o performanţă acceptabilă. Având în vedere cât de bine este reprodus sunetul căştilor, ne-am fi aşteptat ca microfonul să poată înregistra vocea utilizatorului la o fidelitate la fel de înaltă. Din păcate, sunetul rezultat este foarte „zgomotos”, în ciuda faptului că vorbim despre un microfon unidirecţional. În meciurile online între prieteni probabil că acest microfon nu va fi problematic, însă pentru streameri şi alţi utilizatori care ţin mult la calitatea sunetului, acesta nu va fi foarte util.

Căştile Strix Fusion 500 pot fi folosite şi la console, fiind compatibile cu PlayStation 4 şi Nintendo Switch. Cei care cumpără pentru aceste console ar trebui însă să ia în calcul actualizarea la cea mai nouă versiune de firmware, întrucât aceasta corectează câteva probleme legate în special de modul în care căştile comunică cu consolele Sony. Vestea bună este că modul Surround funcţionează şi pe console, deci nu renunţi la funcţionalitate atunci când alegi să conectezi căştile la alte dispozitive.

Concluzii

Căştile ROG Strix Fusion 500 de la ASUS se dovedesc a fi unele dintre cele mai interesante de pe piaţă din gama mid-to-high. Dezavantajele ar fi faptul că funcţionează exclusiv pe USB, deci nu pot fi ataşate la un smartphone sau tabletă pentru vizionarea de filme, de exemplu, iar lipsa unui egalizator îi va deranja pe cei care sunt interesaţi de personalizarea profilul audio.

Construcţia este solidă, iar suprafaţa touch de pe cupa stângă oferă un mod inedit pentru controlul multimedia. Acesta din urmă nu este însă un plus, ci doar ceva „nou”, întrucât butoanele fizice sunt întotdeauna preferate faţă de cele virtuale, mai ales pentru că nu există zone dedicate pe plasticul cupei pe care să le simţi la atingere.

Din păcate însă, preţul acestor căşti va fi cel puţin pentru moment principalul motiv pentru care mulţi vor sta departe de ele, fiind puţin mai scumpe decât alte modele concurente.

 

Părţi pozitive

Sunet foarte bun
Compatibilitate cu standardul Hi-Res Audio
Funcţionează cu PC-uri şi console
Redare surround 7.1 utilizabilă în jocuri
Nu necesită software

Părţi negative

Nu există profile de sunet
Căştile pot fi conectate doar pe USB
Calitatea microfonului nu se ridică la nivelul difuzoarelor
Controlul touch nu este la fel de precis precum butoanele fizice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult