Bine-aţi revenit în Republic of Gamers! Astăzi nu vă vom prezenta o placă de bază cu multe radiatoare sau o placă video cu un kilogram de cupru pe ea. Avem un dispozitiv mai puţin important, dar esenţial pentru un jucător profesionist. Asus Vulcan ANC este prima pereche de căşti de gaming cu sistem activ de reducere a zgomotului de fond. Din lume. Cu ce vrea să ne uimească de această dată producătorul din Taiwan? Citiţi mai jos ca să aflaţi.
Prezentare ca la carte
Un produs bine ambalat este o carte de vizită pentru producător. Căştile Asus Vulcan ANC sunt oferite într-o husă de calitate, cu forma logo-ului Republic of Gamers. Ea include microfonul detaşabil şi cablul lung de 2,5 m. Deşi este o husă voluminoasă, ea nu depăşeşte cu mult în gromsime lăţimea căştilor.
Căşti care acoperă urechea
Căştile sunt construtite din plastic negru, plăcut la atingere. Când sunt reglate pentru nevoile fiecărui utilizator, o bandă din oţel devine vizibilă. Perniţele de pe căşti şi de pe banda de suport construite din spumă cu memorie, acoperită de piele ecologică fină. Ele acoperă şi izolează bine urechea şi sunt foarte confortabile. Chiar folosind o pereche de ochelari, căştile Asus Vulcan ANC nu au fost incomode după 3-4 ore de purtare continuă.
Casca propriu-zisă are un grad de libertate pentru a se potrivi constituţiei fiecărui utilizator. Banda de ajustare se extinde aproximativ 4 cm în fiecare parte. Pe laturile exterioare, căştile dispun de câte un capac cu un aspect similar fibrei de carbon. Acestea sunt acoperite cu un strat rezistent la zgârieturi. Capacul de pe casca dreaptă este detaşabil şi ascunde o baterie AAA ce alimentează sistemul ANC.
Cablul şi microfonul
Cablul lui Asus Vulcan ANC este destul de lung pentru a permite conectarea la un desktop aflat sub birou. El este detaşabil şi are un modul pentru controlul volumului şi al microfonului la aproximativ 50 cm de cască. La capătul firului găsim două mufe de 3,5 mm, una pentru sunet şi alta pentru microfon. Cea de-a doua poate fi fixată pe cablu atunci când nu este necesară.
Conform producătorului, microfonul are forma unei katane. Partea cauciucată din mijloc este flexibilă. Se pare că la capătul acestui dispozitiv se găsesc două microfoane: unul îndreptat spre utilizator şi celălalt spre exterior. Ele ar trebui să reducă zgomotul de fond şi să îmbunătăţească recepţia vocii.
Specificaţii
Calitate audio
În principiu, sunt pretenţios atunci când vine vorba de calitatea redării unui dispozitiv. Poate că ar fi trebuit să fiu mai dur cu această pereche de căşti, însă Asus Vulcan ANC nu se adresează audiofililor. Ea nu concurează cu o pereche de căşti HiFi. Pentru nişte căşti dedicate gamer-ilor, ele se aud bine. Pentru cei cu urechi fine, Vulcan ANC se aud doar decent.
Sunetele joase sunt bine redate, însă acea limită de 10 Hz cred că este exagerată. În jocuri, exploziile şi focurile de armă se aud foarte bine. Problema principală apare la sunetele medii. Vocea se aude puţin înfundat şi o idee mai încet decât înaltele sau joasele. Înaltele sunt puţin cam puternice şi nu foarte clare.
Per ansamblu, Asus Vulcan ANC este o pereche de căşti bună pentru pasionaţii de jocuri. Dacă nu sunteţi pretenţioşi, veţi putea să le folosiţi pentru ascultarea melodiilor sau vizionarea filmelor. În jocuri, difuzoarele mari, plasate în incinte mari, oferă o bună poziţionare în spaţiu.
Sistemul ANC
Pentru cei care au nelămuriri, ANC este prescurtarea de la active-noise-cancelling. Sistemul preia sunetele din jurul utilizatorului, cu ajutorul unor difuzoare de pe căşti şi le transformă în sunete în antifază redate de difuzoarele căştilor. Rezultatul este linişte. În cazul de faţă însă, utilizarea ANC-ului nu este recomandată în orice situaţie.
În condiţii optime, sistemul ANC nu ar trebui să influenţeze calitatea audio sau ar trebui s-o facă foarte puţin. Activarea sa la căştile Asus Vulcan este uşor de recunoscut atunci când utilizatorul ascultă ceva. Experienţa se poate compara cu activarea unei setări Treble la egalizator. Joasele aproape că dispar în unele cazuri, vocea devine mai ascuţită, iar înaltele domină spectrul audio.
Căştile Asus Vulcan ANC oferă o izolare fonică pasivă foarte bună, fiind de tip închis. Doar într-un mediu extrem de zgomotos s-ar putea justifica activarea sistemului ANC, însă în utilizarea de zi cu zi a căştilor el ar trebui să rămână oprit.
Placă de sunet portabilă
Pentru testul căştilor Asus Vulcan ANC am folosit o placă de sunet Asus Xonar U3. Puţin mai mare decât un stick USB, ea vine cu un amplificator de calitate pentru căşti şi o ieşire audio digitală.
Au fost cazuri în care ieşirea audio a unui laptop a fost dezamăgitoare. De la o calitate slabă a sunetului şi până la interferenţe electromagnetice, utilizatorii pot fi nemulţumiţi de ceea ce oferă un portabil accesibil ca preţ. Asus Xonar U3 este o soluţie interesantă pentru astfel de cazuri, oferind o calitate audio foarte bună şi o ieşire optică la un preţ decent.
Preţ şi disponibilitate
Căştile Asus Vulcan ANC sunt deja disponibile în magazinele din ţara noastră la un preţ de 450-480 lei. Placa de sunet Asus Xonar U3 este şi ea prezentă în oferta magazinelor şi are un preţ de 145-160 lei.
Concluzie
Intrarea lui Asus pe piaţa căştilor de gaming a fost cu dreptul. Deşi nu este un produs extraordinar, Vulcan ANC bifează toate facilităţile necesare unui dispozitiv pentru pasionaţii de jocuri. Construcţia este robustă, materialele sunt de calitate, husa pentru transport arată bine, iar sesiunile prelungite de joacă nu provoacă dureri la nivelul urechilor. Calitatea sunetului este bună pentru segmentul în care se încadrează căştile, însă utilizatorii mai pretenţioşi ar putea să fie interesaţi de altceva.
Sistemul activ de reducere a zgonotului de fond are o utilitate discutabilă. El oferă o izolare fonică uşor mai bună decât cea pasivă a căştilor, însă afectează calitatea audio. Se prea poate ca la un concurs de gaming sistemul ANC să fie foarte util, iar calitatea audio să cadă pe un loc secundar.
Preţul căştilor Asus Vulcan ANC ar putea fi considerat puţin cam mare, însă poate fi justificat de segmentul în care se încadrează dispozitivul. O pereche de căşti închise ar putea să se audă mai bine, dar nu are toate facilităţile modelului de faţă şi nu ar fi atât de potrivită la o competiţie de gaming.
Plusuri şi minusuri:
[+] construcţie robustă
[+] confortabile şi după multe ore de purtare
[+] husă pentru transport
[+] izolare fonică pasivă bună
[-] sistemul ANC afectează calitatea audio
[-] preţul puţin cam mare