Acum câţiva ani, companiile precum Sagem, LG sau Samsung au cochetat cu ideea încărcării bateriei unui telefon mobil cu ajutorul unui panou fotovoltaic încorporat în carcasă, însă rezultatele nu au fost satisfăcătoare iar dezvoltarea unor noi modele a fost abandonată. Câţiva cercetători din cadrul Microsoft Research au reînviat însă ideea şi, cu ajutorul suplimentar al unui sistem de încărcare luminos, încearcă să concureze actualele sisteme de încărcare wireless cu rezonanţă sau inducţie magnetică.
Telefoanele precum Samsung S7550 Blue Earth, LG GD510 POP sau Sagem Puma au folosit lumina solară pentru încărcarea bateriei interne, însă suprafaţa mică a celulelor fotovoltaice de pe capacul posterior şi consumul energetic mare al componentelor interne s-au dovedit o combinaţie nesatisfăcătoare. În plus, eficienţa şi aşa scăzută era maximizată doar în lumina diurnă puternică, încărcarea în interiorul locuinţelor fiind practic imposibilă.
Preluând însă această idee, cercetătorii Yunxin Liu, Zhen Qin şi Chunshui Zhao din cadrul laboratoarelor de cercetare Microsoft Research din Beijing au imaginat un sistem de încărcare pentru interior care va permite alimentarea unui telefon în orice condiţii şi ar putea deveni o alternativă la actualele sisteme de încărcare wireless electromagnetice.
Amplasată pe tavan, staţia de încărcare va scana mediul ambiant cu ajutorul unei camere foto şi va detecta formele rectangulare ale carcaselor telefoanelor mobile. Odată ce a găsit un client, staţia de încărcare va trece în modul normal de lucru şi va direcţiona o rază luminoasă subţire către carcasa telefonului şi către celulele fotovoltaice amplasate pe aceasta.
Conform declaraţiilor făcute de cercetători, sistemul AutoCharge ar putea oferi un randament mai bun deoarece frecvenţele ridicate ale luminii permit crearea unui fascicul util subţire şi va fi mai simplu de utilizat deoarece nu va necesita amplasarea telefoanelor pe o suprafaţă dedicată. Pentru a evita supraîncărcarea, sistemul imaginat de cei trei va necesita implementarea pe telefon a unei funcţii software simple care va indica starea bateriei prin intermediul unui LED. Cercetătorii afirmă că AutoCharge ar putea oferi o putere la fel de ridicată ca cea a unui încărcător standard de reţea, eliminând totodată şi radiaţiile electromagnetice ale încărcătoarelor electrice cu inducţie sau rezonanţă.
În acest moment, prototipul creat este apt pentru utilizări doar în spaţiile mari de birouri, realizarea unui model compact pentru locuinţe necesitând o serie de modificări şi îmbunătăţiri.