Nu pot spune că un cooler pentru laptop este indispensabil, însă cu siguranţă el poate fi util din multe puncte de vedere. El permite o ventilaţie mai bună dacă ţineţi portabilul pe genunchi sau în pat. De asemenea, el poate să prelungească viaţa unui laptop care încălzeşte foarte tare în timpul utilizării sau care are probleme la sistemul de ventilaţie. În continuare vă vom prezenta Belkin CoolSpot Anywhere, un cooler pentru laptop ce poate fi folosit atât pe birou, cât şi pe o suprafaţă textilă.
CoolSpot Anywhere este construit din plastic, cu o zona din cauciuc mai dur în partea din faţă. Ea poate să împiedice alunecarea unor portabile cu profilul mai îngust sau cu un picioruş de susţinere în partea centrală. Altfel, unele modele nici măcar nu o ating. Pe faţa inferioară găsim o grilă amplă, cu orificii mari. În jurul ei, într-un canal special, se găseşte cablul USB cu o lungime de 40 cm. El poate fi uşor direcţionat spre spatele laptopului sau spre una din laturi.
Pentru ca Belkin CoolSpot Anywhere să poate fi folosit chiar şi pat, el trebuia să ofere o fantă de admisie a aerului în spate. Când orificiile de jos sunt blocate de o suprafaţă moale, ventilatorul de 80 mm cu profil redus are de unde să preia aer. Fixarea cooler-ului pe birou se face cu patru picioruşe de cauciuc, destul de mici pentru a nu deranja atunci când laptopul stă pe picioare. CoolSpot Anywhere se potriveşte foarte bine cu laptopuri de 13.3”, 14”, 15.4” şi 15.6”. Cele de 17.3” sunt prea mari.
Coller-ul Belkin CoolSpot Anywhere este silenţios. El va putea fi sesizat doar într-o cameră cu zgomot de fond aproape inexistent. În plus, este foarte posibil ca sistemul de răcire al laptopului să acopere zgomotul produs de ventilatorul cooler-ului. Dacă laptopul este prea uşor, este posibil ca utilizatorul să simtă uşoare vibraţii de la ventilatorul cooler-ului.
Pentru test am folosit un laptop de 13.3” cu procesor Intel Core i5 din gama Ivy Bridge şi placă video dedicată din segmentul mainstream. În lipsa unui termometru cu infraroşu, ne-am limitat la monitorizarea temperaturilor procesorului şi ale plăcii video. Testul a fost realizat pe suprafaţa unui birou şi pe pat. Am rulat o serie de teste de performanţă şi apoi am lucrat lejer în mediul office, folosind cooler-ul sau lăsându-l la o parte.
Lucrând cu fişiere office, diferenţa de temperatură între folosirea şi nefolosirea lui Belkin CoolSpot Anywhere a fost relativ mică. Procesorul era cu 3 grade mai rece pe birou şi cu cel mult 5 grade atunci când laptopul stătea pe pat. O diferenţă semnificativă a fost înregistrată atunci când laptopul a fost stresat de testele de performanţă. Pe birou, temperatura procesorului a fost cu 5 grade mai scăzută atunci când am folosit cooler-ul. Pe pat, diferenţa a crescut la 7 grade. În plus, utilizarea laptopului a menţiunt temperatura carcasei la un nivel foarte scăzut.
În funcţie de laptopul din dotare şi de volumul de muncă la care este expus, performanţele pot fi diferite. În final, cooler-ul Belkin CoolSpot Anywhere poate să fie util în aproape orice situaţie. Designul său permite funcţionearea chiar şi pe o suprafaţă textilă. Ventilatorul este destul de puternic şi destul de silenţios ca să aibă un efect asupra temperaturilor din interiorul laptopului şi să nu deranjeze utilizatorul.